• Skóre škodlivosti: 2
  • Skupina: Stabilizátory

Charakteristika a využití:

E1410 se využívá jako zahušťovadlo různých omáček či jako stabilizátor. Stabilizátory jsou látky, které udržují chemicko- fyzikální vlastnosti potravin. Přidává se do zmrzlin, některých pečiv a salátových dresinků. Používá se také v ostatních mražených výrobcích – a to díky její odolnosti proti tvorbě krystalků ledu při velmi nízkých teplotách.

Výroba:

Připravuje se zpracováním škrobu kyselinou fosforečnou. Škrob je částečně degradován a fosforylován.

Vedlejší účinky:

Látka nemá nežádoucí účinky, protože se v těle rozkládá zpět na fosforečnan a škrob. Studie uvádějí, že při nadměrném užívání může látka způsobit odvod vápníku z těla.

Přijatelná denní dávka:

V celé EU i USA je povoleno využívání této látky v potravinách. Neuvádí se maximální denní dávka.