E1410 – Fosfát škrobu

    • Skóre škodlivosti: 2
    • Skupina: Stabilizátory

    Charakteristika a využití:

    E1410 se využívá jako zahušťovadlo různých omáček či jako stabilizátor. Stabilizátory jsou látky, které udržují chemicko- fyzikální vlastnosti potravin. Přidává se do zmrzlin, některých pečiv a salátových dresinků. Používá se také v ostatních mražených výrobcích – a to díky její odolnosti proti tvorbě krystalků ledu při velmi nízkých teplotách.

    Výroba:

    Připravuje se zpracováním škrobu kyselinou fosforečnou. Škrob je částečně degradován a fosforylován.

    Vedlejší účinky:

    Látka nemá nežádoucí účinky, protože se v těle rozkládá zpět na fosforečnan a škrob. Studie uvádějí, že při nadměrném užívání může látka způsobit odvod vápníku z těla.

    Přijatelná denní dávka:

    V celé EU i USA je povoleno využívání této látky v potravinách. Neuvádí se maximální denní dávka.

    Diskuze k článku

    Zadejte svůj komentář
    Zadejte své jméno