Jak dlouho vařit brambory? Tak lehká, a přitom záludná otázka!

Jaké jsou typy brambor a jak je uvařit? Nechte si poradit!

Brambory jsou klasickou přílohou již od nepaměti. Dříve sloužily dokonce jejich výhonky jako okrasná rostlina, jež byla pěstována v květináčích na oknech. Dnes mají ale samozřejmě lepší využití! Jak dlouho vařit brambory je ale odvěký problém. Rádi ho za vás vyřešíme!

Jaké jsou varné typy brambor?

Varné typy brambor jsou celkem tři – a rozeznáte je jednoduše díky barvám, kterými jsou označeny.

Varný typ A – zelená barva

Tyhle brambory mají po uvaření pevnou a tuhou, nicméně na druhou stranu jemnou dužinu, nejsou moučné – a ani v případě, že je na sporáku zapomenete „o něco déle“, se nerozvaří. Jejich využití je vhodné do bramborového salátu či jen tak, pokud se rádi vracíte do dětství a dáváte si „brambory na loupačku“.

Varný typ B – červená barva

Po uvaření je jejich dužina polopevná, mírně navlhlá a stejně tak moučná. Při vaření se často stane, že se rozsypou. Jsou vhodné pro podávání jako příloha, ale také k restování, do gulášů či polévek.

Varný typ C – modrá barva

Tento typ brambor se vyznačuje velice měkkou dužinou po jejich uvaření, při vaření se rozsypávají a netrvá moc dlouho, než se jednoduše rozvaří. Z tohoto důvodu jsou vhodné na přípravu kaší či těsta, hranolek či kroket, bramboráků nebo jiných placek.

Vaření brambor ve slupce a jak dlouho je vařit?

Vaření brambor ve slupce je velice vhodná příprava, jelikož v nich zůstane až 90 procent z původního obsahu vitamínu C. Při vaření brambor ve slupce je nutno vybrat jen takové, které jsou rozměrově přibližně stejné velikosti. Jejich slupku je třeba ale pořádně omýt a několikrát opláchnout. V momentě, kdy se začnou vařit, zmírněte plamen.

Doba jejich vaření se odvíjí od toho, jak velké hlízy vyberete – pokud si nejste jisti, můžete jednoduše zkusit do brambory píchnout špejlí, a tak zjistit, jestli jsou již dostatečně měkké.

Nicméně doporučovaná doba varu je u čerstvých brambor 15 až 25 minut, u brambor skladovaných přes zimu se doba prodlouží na 25 až 35 minut.

Vařením brambor ve slupce zachováváme spoustu vitamínu C.

Vaření oloupaných brambor

Oloupané brambory musíte vždy nakrájet na zhruba stejně velké kusy, aby se všechny provařily stejně. Takto připravené brambory vkládáme do vroucí vody. Přisypeme sůl a kmín dle potřeby a dle množství brambor. Pokud máme rádi petržel, přidáme i její nať – nicméně, neměli byste to s ní přehánět, brambory by mohly nahořknout.

Vařte vždy přiklopené pokličkou a pouze na mírném ohni. Doporučená doba vaření je 10-20 minut dle varného typu – samozřejmě doba varu opět závisí na jejich velikosti. Po uvaření je třeba brambory okamžitě slít.

Vývaru z brambor se ale nemusíme ihned zbavovat, je skvělý jako základ pro polévky, například česnekovou.

Brambory na bramborovou kaši

Brambory na bramborovou kaši můžete vařit klidně i přes půl hodiny či déle – nemusíte se totiž obávat toho, že budou rozvařené – to je pro vytvoření bramborové kaše spíše žádoucí.

Uvařené brambory našťouchejte, přidejte k nim mléko a máslo dle chuti, můžete navíc přidat i pár kapek olivového oleje a nastrouhaný muškátový oříšek.

Samozřejmě nakonec dochutíte solí. Dejte ale pozor, aby výsledná kaše nebyla moc řídká, tudíž mléko přilévejte postupně a s rozmyslem. Nikdy ale nesmí být studené z ledničky! Na chvíli jej ohřejte v mikrovlnné troubě, aby bramborám „nezpůsobilo šok“.

Příprava brambor v mikrovlnné troubě

Tento typ brambor je nejrychlejší na přípravu, jejich „vaření“ zabere zhruba 5-10 minut. Vložte oloupané a nakrájené brambory do plastové či skleněné nádoby, která je pro vaření v mirkovlnné troubě určená.

Pro rychlejší způsob vaření je třeba brambory klasicky očistit, nakrájet, osolit, a hlavně zabalit do papírové kuchyňské utěrky. Vše vložit do plastového sáčku, který vydrží v mirkovlnné troubě, a přidat 1-2 lžíce vody. Vaříte tak na výkonu 1000W jen pár minutek.

V případě, že v mikrovlnné troubě chcete připravovat brambory ve slupce, vybírejte ty úplně nejmenší.

Tip: před zabalením a vložením do sáčku brambory na pár místech propíchněte!

Brambory pečené v troubě

Jedná se o velice oblíbený typ večeře, jelikož takové brambory si můžete dochutit prakticky čímkoli. Nejčastější volbou je samozřejmě česnek, nastrouhaný sýr a šunka. Délka jejich pečení je odvislá od toho, na jak široké plátky je nakrájíte.

Pokud pečete malé brambůrky, je možno je nakrájet třeba pouze na půlky. Délka pečení je 20-35 minut, mírně podlijte, aby se vám v plechu nepřipekly.

Tip: K bramborám přidejte nakrájené žampiony, které jim dodají vodu, a poté nebudete muset podlévat.

Vaření brambor v tlakovém hrnci

Tlakový hrnec je velkým pomocníkem každé hospodyňky – hlavně z toho důvodu, že významně zkracují dobu vaření – a to veškerého jídla, nejenom brambor. Ty jsou v tomto případě uvařeny prakticky za 5 minut – samozřejmě záleží na tom, zda se jedná o brambory nové, či uskladněné přes zimu.

Doporučuje se po pěti minutách brambory odstavit a „nechat dojít“ do doby, než bude bezpečno tlakový hrnec otevřít.

Brambory v páře

Oblíbený způsob přípravy brambor hlavně pro malé děti, jelikož si dokáží zachovat nejvíce živin. Nicméně nedá se přesně určit doba jejich vaření, jelikož záleží na výkonu parního hrnce. Přibližná doba vaření nakrájených brambor se ale pohybuje okolo 30-40 minut.  

Brambory je nutno vždy vařit v horké osolené vodě. Vroucí voda totiž zkracuje dobu vaření a tím pádem napomáhá i zachování vitaminu C v co největším množství.

Receptů na přípravu brambor je nespočet, můžete se vrhnout na pečené francouzské brambory nebo udělat skvělé domácí bramboráky. Tak dobrou chuť, pokud právě obědváte!

19 Komentáře

  1. Vše záleží na zkušenosti. a při dnešním nevyzpytatelné kvalitě brambor od různých pěstitelů je vhodné si konec varu podle záměru pohlídat. Mnozí var ukončí o něco dříve a brambor nechají dojít a to i v mikrovlnce, u které má většina lidí zvyk,že cink = hotovo. Ne,je třeba počkat cca 2 minuty. Stejné i u páry. Ale chybí mi tu od autora upozornění, že mírně nazelenalé brambory se vaří jedině oloupané ,vždy s kmínem. Zelené brambory se ale vyhazují a hlavně nekupují.Mnohé markety je klidně nabízí.

  2. Mám dojem, že autor článku netuší, že v Evropě jsou brambory teprve pět set let. A dovezly se hlavně jako pochutina a ne jako ozdobná rostlina do květináčů.

  3. To se budu muset v našem penáči podívat, jestli tam mají brambory označené barvou. Stejně tam mají vždycky všechny brambory pohromadě a některé nemají ani balené. Stejně si ty barvy nebudu pamatovat, včera jsem se z článku jednoho novináře dozvěděl, že mám nízké IQ.

    • Buďte v pohodě…. pokud si uvědomíte, že jediná relevantní informace z článku je ta, že se brambory vaří do měkka a každé jinak, je to s vaším IQ celkem v pořádku.

    • Máte pravdu,zabalit se může cokoliv a pojmenovat taktéž.pro mě brambor jak brambor,všechny jsou nějaký divný chutě,( čili nedobré) a nedosahují té kvality před 1989.

    • Nízké IQ bramborám nevadí. Ani naopak. Prostě kupte jakékoliv brambory a vařte, až změknou, což zjistíte ochutnáním. To jen Božka (autor článku) se živí psaním protože nic jiného neumí.

      Ad barva: Brambory nejsou značeny barvou, ale jsou přirozeně načervenalé nazelenalé, namodralé.
      A pak, „penáč“ je malý obchod, kde brambory (asi, dle Vašeho popisu) nerozlišují. Zato v Albertu mají detailní rozlišení, nejen dle barvy a tříd, ale i dle velikosti, váhy (1, 1,5, 2, 3, 5 kg), či voľný prodej po kusech, myté a nemyté, atd.

      Ale pravda, informace v článku o bramborách byly přínosné. Budu kupovat jen A.

  4. Jeden způsob vaření horší než druhý. Asi před 10 lety mně jeden profi kuchař poradil, že chuť a kvalitu brambor uchovám pouze tehdy, když nedovolím, aby pustily „šťávu“ do vody, tedy když budu brambory napařovat. Stačí hrnec, pařák na knedlíky a o cca štvrtinu delší doba, než vařit ve vodě, chuťový efekt je ale nesrovnatelný. od té doby je jinak nevařím. A solit až po uvaření. Dobrou chuť!

  5. Jsem z bramborářského kraje ale modré a nebo zelené brambory jsem neviděl ano zelené jsou ale ty jsou z bídou pro prasata a ani ty by je nežrali

  6. Vařit resp. dusit v mikrovlnce v igelitu nedoporučuji. Při vyšší teplotě se uvolní spousta svinstva , změkčovadel apod. Na to je určené speciální nádobí !

  7. „Následně vložte do igelitového sáčku a přilijte trochu vody“
    Proč mám do talíře s bramborami v sáčku přilít vodu?

  8. Já brambory vařim tak dlouho, dokud nejsou uvařený. Nedovařený mi nechutnaj. A kupuju si normální. Ne modrý nebo červený…. Aneb, jak poslintat zbytečně několik bajtů prostoru…

  9. Ty časy platí pro vaření za normálního tj atmosférického taku. Pro vaření v tlakovém hrnci se časy podstatně zkrátí a tím si ušetříte plyn i elektřinu.

  10. Deset minut vaření oloupaných brambor?! To budou tvrdé a nedovařené. Tedy pokud nebudou nakrájené na pětimilimetrrové kousky…

Diskuze k článku

Zadejte svůj komentář
Zadejte své jméno