- Nebezpečnost: 1
- Skupina: barviva
Výroba:
Tato látka se vyrábí pomocí tepelného zpracování sacharidů. V takovém procesu musí být obvykle přístupny kyseliny, zásady nebo soli. Celému procesu se říká karamelizace.
Využití:
E 150b je kapalná nebo pevná látka hnědé až černé barvy. Nejvíce je využívána jako barvivo, jež dodává potravinám hnědou barvu. Hojně je využíván v potravinářském průmyslu k barvení lihovin, piva nebo octa. V neposlední řadě jej můžeme najít také v medovině. Objevit se však mohou i v energetických nápojích či v zmrzlinových dortech.
Nežádoucí účinky:
Jelikož se tento karamel vyrábí za přítomnosti kyselin, mohou se v něm objevovat zbytky amoniakové nebo sulfitové sloučeniny. I přes mýtus veřejnosti, že tyto látky jsou karcinogenní, se to nikdy nepodařilo potvrdit. Světová zdravotnická organizace provedla rozsáhlé testy, na základě kterých, stanovila E 150b jako zdravotně nezávadný.
Maximální denní dávka:
Hodnota maximální denní dávky je stanovena na 200 mg na kilogram tělesné hmotnosti, bez rozdílu formy, v jaké se dostane do těla.
Doplňující informace:
Tato látka je považována za nezávadnou, i když některé testy prokázaly při vyšším užívání řidší stolici a zvýšenou střevní činnost. V Evropské unii je jeho používání povoleno.