E1411 – Diškrobový glycerol

    • Skóre škodlivosti: 3
    • Skupina: Stabilizátory

    Charakteristika a využití:

    E1411 se využívá jako zahušťovadlo v řadě potravin nebo jako stabilizátor. Stabilizátory jsou látky, jež udržují chemicko- fyzikální vlastnosti potravin. Přidává se také do různých léčiv.

    Výroba:

    Látka se připravuje se zpracováním škrobu glycerolem. Škrob je částečně degradován a kombinován s glycerolem.

    Vedlejší účinky:

    Zákaz prodeje potravin s obsahem glycerolu nutně neznamená, že se jedná o látku škodlivou. Neuvádí se totiž škodlivé účinky při použití přiměřeného množství. Při nadměrném využívání této látky studie ukazují souvislost s potížemi záchvatu slepého střeva.

    Přijatelná denní dávka:

    V celé Evropské unii je použití glycerolu jako přídatné látky zakázáno.  V jiných zemích mimo EU může být E1411 povolen. Jedná se o přísadu, která je nevhodná pro děti, alergiky a osoby citlivé na chemii v potravinách.

    Předchozí článekE1410 – Fosfát škrobu
    Další článek E1413 – Fosfát zesíťovaného škrobu
    Bolest krku, zad nebo břicha - každého někdy něco začne bolet a neví co s tím. Symptomy i léčebné procedury pro vás probere Božka, protože zdraví máme jen jedno a je třeba si jej hlídat. Rady babiček i doporučení odborníků tak máte přehledně na jednom místě. Zdlouhavé a drahé návštěvy lékaře spolehlivě nahradí návštěva Božky!
    Sdílejte

    Diskuze k článku

    Zadejte svůj komentář
    Zadejte své jméno