- Skóre škodlivosti: 3
- Skupina: Stabilizátory
Charakteristika a využití:
E1411 se využívá jako zahušťovadlo v řadě potravin nebo jako stabilizátor. Stabilizátory jsou látky, jež udržují chemicko- fyzikální vlastnosti potravin. Přidává se také do různých léčiv.
Výroba:
Látka se připravuje se zpracováním škrobu glycerolem. Škrob je částečně degradován a kombinován s glycerolem.
Vedlejší účinky:
Zákaz prodeje potravin s obsahem glycerolu nutně neznamená, že se jedná o látku škodlivou. Neuvádí se totiž škodlivé účinky při použití přiměřeného množství. Při nadměrném využívání této látky studie ukazují souvislost s potížemi záchvatu slepého střeva.
Přijatelná denní dávka:
V celé Evropské unii je použití glycerolu jako přídatné látky zakázáno. V jiných zemích mimo EU může být E1411 povolen. Jedná se o přísadu, která je nevhodná pro děti, alergiky a osoby citlivé na chemii v potravinách.