E 1452 Škrobový oktenylsukcinát hlinitý (SAOS)

    E 1452 Škrobový oktenylsukcinát hlinitý
    • Nebezpečnost: 3
    • Skupina: modifikované škroby a zahušťovadla

    Výroba:

    Prvním krokem při výrobě tohoto škrobu je esterifikace pomocí anhydridu kyseliny oktenyljantarové. Poté se ještě vzniklá látka ošetří síranem hlinitým, čímž vznikne téměř bílý prášek ve formě granulí či vloček.

    Využití:

    E 1452 se používá převážně v potravinářství, kde plní funkci zahušťovadla, čím vlastně zvyšuje viskozitu potravin. Najít ho ale můžeme také v kosmetickém průmyslu, jelikož zvyšuje ochranný sluneční faktor. Z tohoto důvodu se často přidává do opalovacích krémů. Ovšem objevuje se také jako přísada do vitaminových doplňků ve formě tobolek. Tato látka je zároveň vodoodpudivá a tím pádem zabraňuje shlukování vody při sušení v nízkých teplotách.

    Nežádoucí účinky:

    Z názvu již plyne, že se jedná o látku s přítomností hliníku, a tudíž potenciálními nežádoucími účinky. Existuje proto podezření, že E 1452 negativně ovlivňuje reprodukční schopnosti a dále ovlivňuje funkce vnitřních orgánů.

    Maximální denní příjem:

    Denní dávka by neměla přesahovat 5 mg hliníku na kilogram tělesné váhy, je proto nutné sledovat obsah potravin, jež konzumujete.

    Doplňující informace:

    V Evropské unii je povolen pouze jako přísada do vitaminových tablet, které jsou ovšem zapouzdřené. Jiné použití povoleno není.

    Předchozí článekE 1503 Ricinový olej
    Další článek Nejčastější jména dětí v roce 2018
    Bolest krku, zad nebo břicha - každého někdy něco začne bolet a neví co s tím. Symptomy i léčebné procedury pro vás probere Božka, protože zdraví máme jen jedno a je třeba si jej hlídat. Rady babiček i doporučení odborníků tak máte přehledně na jednom místě. Zdlouhavé a drahé návštěvy lékaře spolehlivě nahradí návštěva Božky!
    Sdílejte

    Diskuze k článku

    Zadejte svůj komentář
    Zadejte své jméno