- Nebezpečnost: 3
- Skupina: modifikované škroby a zahušťovadla
Výroba:
Prvním krokem při výrobě tohoto škrobu je esterifikace pomocí anhydridu kyseliny oktenyljantarové. Poté se ještě vzniklá látka ošetří síranem hlinitým, čímž vznikne téměř bílý prášek ve formě granulí či vloček.
Využití:
E 1452 se používá převážně v potravinářství, kde plní funkci zahušťovadla, čím vlastně zvyšuje viskozitu potravin. Najít ho ale můžeme také v kosmetickém průmyslu, jelikož zvyšuje ochranný sluneční faktor. Z tohoto důvodu se často přidává do opalovacích krémů. Ovšem objevuje se také jako přísada do vitaminových doplňků ve formě tobolek. Tato látka je zároveň vodoodpudivá a tím pádem zabraňuje shlukování vody při sušení v nízkých teplotách.
Nežádoucí účinky:
Z názvu již plyne, že se jedná o látku s přítomností hliníku, a tudíž potenciálními nežádoucími účinky. Existuje proto podezření, že E 1452 negativně ovlivňuje reprodukční schopnosti a dále ovlivňuje funkce vnitřních orgánů.
Maximální denní příjem:
Denní dávka by neměla přesahovat 5 mg hliníku na kilogram tělesné váhy, je proto nutné sledovat obsah potravin, jež konzumujete.
Doplňující informace:
V Evropské unii je povolen pouze jako přísada do vitaminových tablet, které jsou ovšem zapouzdřené. Jiné použití povoleno není.