- Skóre škodlivosti: 3
- Skupina: Barviva
Charakteristika a využití:
Jedná se o zelenomodré barvivo, které se přidává do různých cukrovinek, limonád a sladkostí. Dokresluje potravinám sladkou chuť. Dále se využívá v želé a konzervách. Potravinářská zeleň nachází své využití i v průmyslu jako součást dezinfekce nebo prostředek proti hmyzu a plísním. V lékařství se Zeleň S využívá k diagnostice poruch očního povrchu.
Výroba:
E 142 patří do skupiny barviv. Barviva jsou buď přírodní (získaná z přírody) nebo syntetická (nejsou získána přírodním způsobem). Zeleň S se vyrábí synteticky za použití naftalenového dehtu.
Vedlejší účinky:
Látka je v malém množství neškodná. Existují studie na krysách, které prokázaly zkrácení délky jejich života. Některé mezinárodní výzkumy ukázaly spojitost s hyperaktivitou, astmatem či nespavostí.
Přijatelná denní dávka:
Barvivo E142 se nedoporučuje dětem, alergikům a lidem, kteří jsou citliví na chemikálie v potravinách. V USA je látka zakázána, v Evropské unii je její využívání ve většině případů povoleno. Doporučuje se denní dávka 0-1 mg na 1 kg tělesné váhy, v nápojích 70 mg/l a 290 mg/kg v jídle.