Lžíci lidé využívají již odnepaměti, možná je to už od doby kamenné, kdy pračlověk využíval mušle či tvarované kameny. Byla to právě lžíce, která drží pomyslné prvenství, první totiž byla lžíce. Do dnešních tvarů se vyvinula postupně. Ve středověku se vyráběla převážně ze dřeva, následně se vyráběly ze stříbra. Vývoj byl pozvolný a hodně ovlivněn společenskými předsudky. Jaká je historie lžíce?
Dlouhá a zajímavá historie
Nikdo přesně neví, kdy byla poprvé lžíce použita. Ovšem archeologické nálezy naznačují, že to bylo opravdu dávno, již někdy tisíc let před naším letopočtem. Jak už bylo výše zmíněno, v této době to byly nejčastěji lžíce ze dřeva, břidlice, křemene a podobně. Vyráběli se také ze slonoviny, ale to byl dražší materiál, který využívali egyptští kněží a faraoni. Často byly zdobené exotickými vzory, popisovali náboženské události.
Starověké Řecko a Řím zase využívalo lžíce z bronzu nebo stříbra, opět tyto materiály využívala bohatá skupina lidí, běžní lidé využívali například břidlici nebo dřevo. Středověká Evropa zase využívala lžíce, které byly vyráběny z kravských rohů, dřeva, cínu nebo mosazi.
Kov nahradil dřevo
Ne hned, ale postupně se dřevěné lžíce vyvíjeli a začali se vyrábět z kovových materiálů. Ty byly přirozeně lepší a odolnější. Tato změna přišla někdy v 15. století a opět jen v těch vyšších kruzích. První zmínka o lžíci v Anglii pochází z roku 1259, kdy se využívala u krále Edvarda I.. Lžíce se v těchto dobách nevyužívala jen jako nástroj pro konzumaci jídla, ale byla to také známka bohatství a moci. Možná odtud pochází ono tvrzení „narozen se zlatou lžičkou v puse“? Kdoví.
V Anglii se lžíce využívala nejen k jídlu, ale také u korunovace každého krále a to během rituálu, kdy se novopečenému králi dostalo pomazání speciální lžící. Během renesance, baroka a viktoriánské doby se vzhled lžíce mění. Tvar, který známe dnes, se objevil někdy koncem 18. století.
Jaké standardní lžíce znáte?
Lžíce se využívá v potravinářském průmyslu, slouží jako pomůcka pro konzumaci jídel (polévky, maso, omáčky, zmrzlina a podobně). Je také skvělá pro míchání, přidávání ingrediencí. Často jde také o měrnou jednotku, v receptech se objevuje polévková nebo kávová lžíce. Kromě běžné polévkové lžíce se na stole mohou objevit také další:
Kaviárová lžíce – ty se vyrábějí nejčastěji ze dřeva nebo ze zlata. Ne ze stříbra, protože tento materiál může mít vliv na chuť kaviáru.
Kávová lžíce – je menší než ta čajová
Dezertní lžíce – má středně velkou velikost a to je někde mezi klasickou a čajovou lžičkou.
Ovocná lžíce – má ostré hroty, které pomáhají oloupat a napichovat různé druhy ovoce
Zmrzlinová lžíce – má dlouhou rukojeť