Pečená kachna: S jablky, na medu nebo s nádivkou

Rádi si občas dopřejete nějakou tu lahůdku z pomezí české kuchyně? Taková pečená kachna se zelím a knedlíky, to je jistě vynikající nedělní oběd pro spoustu lidí. Zkušená hospodyňka vám řekne, že upéct kachnu není žáden problém. Pro někoho, kdo nemá dostatek zkušeností, to však problém být může. A vůbec, jak takovou kachnu péct? Recept na pečenou kachnu rychle asi nenajdete, tajemství je právě v pozvolném a dlouhém pečení. Jak si kachnu připravit? Na medu? S jablky?

Pomalu pečená kachna s jablky

  • Kachna (3 – 3,5 kg)
  • 100 ml vody
  • 1 kyselé jablko
  • 50 ml sladké smetany
  • Celý kmín
  • Mořská hrubozrnná sůl

Vezměte kůži kachny a nakrojte ji několikrát na šikmo, ovšem pouze po maso. Lépe se vypeče tuk. Zevnitř i zvenku pořádně nasolte, dejte do pekáče a nechte celý den odpočívat v chladničce. Sůl tak lépe pronikne až k masu. Následující den vytáhněte z lednice, nechte odpočinout na pokojovou teplotu. Opláchněte přebytečnou sůl, otřete papírovou utěrkou a zvenku i zevnitř přidejte kmín, obě poloviny kyselého jablka, ze kterého odstraňte jadřince.

Dejte kachnu prsy dolů, podlijte studenou vodou a dejte péct do vyhřáté trouby na 160 stupňů na čtyři hodiny. Nezakrývejte. Průběžně kontrolujte a podlévejte výpekem. Poté obraťte prsy nahoru a dopečte, přibližně dvě hodiny. Opět přelévejte. Patnáct minut před konce potírejte každých pět minut sladkou smetanou. Díky tomu bude kůžička krásně křupavá.

Pečená kachna na medu recept

  • 1 středně velká kachna
  • 1 drůbeží bujón
  • 4 polévkové lžíce tekutého medu
  • 3 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 3 polévkové lžíce dezertního vína
  • 1 polévková lžíce koření do polévky
  • Kmín
  • Sůl

Je-li bujón z kostky, pak jej rozpusťte v půl litru vroucí vody. Přidejte sójovou omáčku, med, polévkové koření a dezertní víno. Kachnu umyjte a prosolte z obou stran. Přidejte tekutou směs, posypte kmínem, přiklopte a pečte ve vyhřáté troubě na 200 stupňů. Občas podlijte výpekem. Ke konci pečení odkryjte a nechte kůžičku zezlátnout.

Pečená kachna s nádivkou

  • 1 kachna
  • Sůl, drcený kmín
  • 3 rohlíky
  • 100 ml mléka
  • 1 vejce
  • 1 ½ hrsti kopřivy nebo špenátových listů
  • 120g uzeného masa
  • Mletý pepř
  • 3 stroužky česneku
  • Muškátový květ nebo oříšek
  • 1 cibule

Kachnu nejlépe den před plněním nasolte. Před pečením pořádně pokmínujte a dejte nádivku. Tu si připravíte tak, že nakrájíte dva dny staré rohlíky na kostičky, přidáte do mísy, pokropte mlékem a nechte nasáknout. Poté přidejte spařené listy kopřiv nebo špenátu, rozšlehané vejce, uzené maso na kostičky, prolisovaný česnek, vejce. Následně nádivku dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a promíchejte, ať se vše spojí. Nádivku dejte do kachny, zašijte otvor nebo uzavřete jehlicemi a dejte na pekáč.

Do pekáče přidejte na menší kousky nakrájenou cibuli, podlijte vodou a přikryjte. Pečte v troubě na 140 – 150 stupňů asi dvě hodiny. Poté odklopte, kachnu pomalu otočte, přelijte výpekem a pečte další dvě hodiny. Na konci odklopte a nechte dozlatova upéct kůrčičku.

Diskuze k článku

Zadejte svůj komentář
Zadejte své jméno