Rádi si občas dopřejete nějakou tu lahůdku z pomezí české kuchyně? Taková pečená kachna se zelím a knedlíky, to je jistě vynikající nedělní oběd pro spoustu lidí. Zkušená hospodyňka vám řekne, že upéct kachnu není žáden problém. Pro někoho, kdo nemá dostatek zkušeností, to však problém být může. A vůbec, jak takovou kachnu péct? Recept na pečenou kachnu rychle asi nenajdete, tajemství je právě v pozvolném a dlouhém pečení. Jak si kachnu připravit? Na medu? S jablky?
Pomalu pečená kachna s jablky
- Kachna (3 – 3,5 kg)
- 100 ml vody
- 1 kyselé jablko
- 50 ml sladké smetany
- Celý kmín
- Mořská hrubozrnná sůl
Vezměte kůži kachny a nakrojte ji několikrát na šikmo, ovšem pouze po maso. Lépe se vypeče tuk. Zevnitř i zvenku pořádně nasolte, dejte do pekáče a nechte celý den odpočívat v chladničce. Sůl tak lépe pronikne až k masu. Následující den vytáhněte z lednice, nechte odpočinout na pokojovou teplotu. Opláchněte přebytečnou sůl, otřete papírovou utěrkou a zvenku i zevnitř přidejte kmín, obě poloviny kyselého jablka, ze kterého odstraňte jadřince.
Dejte kachnu prsy dolů, podlijte studenou vodou a dejte péct do vyhřáté trouby na 160 stupňů na čtyři hodiny. Nezakrývejte. Průběžně kontrolujte a podlévejte výpekem. Poté obraťte prsy nahoru a dopečte, přibližně dvě hodiny. Opět přelévejte. Patnáct minut před konce potírejte každých pět minut sladkou smetanou. Díky tomu bude kůžička krásně křupavá.
Pečená kachna na medu recept
- 1 středně velká kachna
- 1 drůbeží bujón
- 4 polévkové lžíce tekutého medu
- 3 polévkové lžíce sójové omáčky
- 3 polévkové lžíce dezertního vína
- 1 polévková lžíce koření do polévky
- Kmín
- Sůl
Je-li bujón z kostky, pak jej rozpusťte v půl litru vroucí vody. Přidejte sójovou omáčku, med, polévkové koření a dezertní víno. Kachnu umyjte a prosolte z obou stran. Přidejte tekutou směs, posypte kmínem, přiklopte a pečte ve vyhřáté troubě na 200 stupňů. Občas podlijte výpekem. Ke konci pečení odkryjte a nechte kůžičku zezlátnout.
Pečená kachna s nádivkou
- 1 kachna
- Sůl, drcený kmín
- 3 rohlíky
- 100 ml mléka
- 1 vejce
- 1 ½ hrsti kopřivy nebo špenátových listů
- 120g uzeného masa
- Mletý pepř
- 3 stroužky česneku
- Muškátový květ nebo oříšek
- 1 cibule
Kachnu nejlépe den před plněním nasolte. Před pečením pořádně pokmínujte a dejte nádivku. Tu si připravíte tak, že nakrájíte dva dny staré rohlíky na kostičky, přidáte do mísy, pokropte mlékem a nechte nasáknout. Poté přidejte spařené listy kopřiv nebo špenátu, rozšlehané vejce, uzené maso na kostičky, prolisovaný česnek, vejce. Následně nádivku dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a promíchejte, ať se vše spojí. Nádivku dejte do kachny, zašijte otvor nebo uzavřete jehlicemi a dejte na pekáč.
Do pekáče přidejte na menší kousky nakrájenou cibuli, podlijte vodou a přikryjte. Pečte v troubě na 140 – 150 stupňů asi dvě hodiny. Poté odklopte, kachnu pomalu otočte, přelijte výpekem a pečte další dvě hodiny. Na konci odklopte a nechte dozlatova upéct kůrčičku.