Poctivý domácí bramborový knedlík se ničím nenahradí, alespoň to říkávají naše babičky. Můžete jej koupit v obchodě, ale připravit si doma bramborový knedlík z polohrubé mouky? Nebo klasický domácí knedlík? Případně máte chuť na nejlepší bramborový knedlík s uzeným? Jak dlouho vařit bramborový knedlík?
Domácí bramborový knedlík recept
- 800g brambor
- 150g hladké mouky
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 100g hrubé krupice
- Sůl
Brambory uvařte, nechte vychladit a poté nastrouhejte. Přidejte vejce, žloutek, sůl, hrubou krupici a mouku. Vypracujte ve vláčné těsto. Na pomoučeném vále vytvořte dva válečky. Ve větším hrnci nechte zavařit, přidejte sůl a vložte knedlíky. Vařte pozvolna asi dvacet minut.
Plněný bramborový knedlík uzeným
- 400g uzeného masa
- 1 polévková lžíce sádla
- 1 cibule
- 750g uvařených a oloupaných brambor
- 250g hrubé mouky
- 100g dětské krupičky
- 1 vejce (případně dvě malá)
- Sůl
Uzené maso nakrájejte na kostičky, podobně jako cibuli. Na sádle osmahněte cibuli do růžova, přidejte uzené maso a opékejte pro zvýraznění chuti. Vychladlé a oloupané brambory nastrouhejte na struhadle, přidejte prosátou mouku a krupičku. Přidejte dále vejce, sůl a zpracujte vláčné tužší těsto. Těsto rychle zadělávejte, jinak má tendenci řídnout.
Vyválejte váleček, nakrájejte stejně velké kousky. V dlani lehce roztáhněte, přidejte trochu uzeného masa s cibulkou, uzavřete po všech stranách a vytvarujte kulaté knedlíky. Ihned dávejte do vroucí osolené vody a vařte 10 – 15 minut. Uvařené knedlíky vytáhněte a podávejte se zelím.
Bezlepkový bramborový knedlík
- 500g brambor
- 1 vejce
- Sůl
- 70g solamylu
- 70g bezlepkové mouky
Brambory uvařte ve slupce, nechte vychladnout a oloupejte. Nastrouhejte na struhadle, přidejte vejce, solamyl, mouku a podle chuti dosolte. Z těsta vytvarujte knedlíky, které vařte v osolené vodě asi dvacet minut.
Bramborový knedlík bez vajec
- 800g brambor
- 250g hrubé mouky
- 130g dětské krupičky
- 1 čajová lžička soli
Brambory uvařte ve slupce, ještě horké oloupejte a prolisujte. V horkých prolisovaných bramborách spařte mouku a krupici, přidejte sůl, a vše vymíchejte v tužší těsto. Vytvarujte polodlouhé klasické knedlíky a vařte v osolené vodě, dokud nevyplavou na povrch.
Vídeňský bramborový knedlík
- 100g den předem uvařených brambor
- 500g dětské krupičky
- 1 čajová lžička soli
Brambory nastrouhejte a nechte chvíli osychat na válu. Přidejte krupici se solí a připravte těsto. Z něj dělejte kuličky a vařte v páře asi dvacet až pětadvacet minut.