Bramborový knedlík na mnoho způsobů: Zkuste naše recepty

Poctivý domácí bramborový knedlík se ničím nenahradí, alespoň to říkávají naše babičky. Můžete jej koupit v obchodě, ale připravit si doma bramborový knedlík z polohrubé mouky? Nebo klasický domácí knedlík? Případně máte chuť na nejlepší bramborový knedlík s uzeným? Jak dlouho vařit bramborový knedlík?

Domácí bramborový knedlík recept

  • 800g brambor
  • 150g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 100g hrubé krupice
  • Sůl

Brambory uvařte, nechte vychladit a poté nastrouhejte. Přidejte vejce, žloutek, sůl, hrubou krupici a mouku. Vypracujte ve vláčné těsto. Na pomoučeném vále vytvořte dva válečky. Ve větším hrnci nechte zavařit, přidejte sůl a vložte knedlíky. Vařte pozvolna asi dvacet minut.

Plněný bramborový knedlík uzeným

  • 400g uzeného masa
  • 1 polévková lžíce sádla
  • 1 cibule
  • 750g uvařených a oloupaných brambor
  • 250g hrubé mouky
  • 100g dětské krupičky
  • 1 vejce (případně dvě malá)
  • Sůl

Uzené maso nakrájejte na kostičky, podobně jako cibuli. Na sádle osmahněte cibuli do růžova, přidejte uzené maso a opékejte pro zvýraznění chuti. Vychladlé a oloupané brambory nastrouhejte na struhadle, přidejte prosátou mouku a krupičku. Přidejte dále vejce, sůl a zpracujte vláčné tužší těsto. Těsto rychle zadělávejte, jinak má tendenci řídnout.

Vyválejte váleček, nakrájejte stejně velké kousky. V dlani lehce roztáhněte, přidejte trochu uzeného masa s cibulkou, uzavřete po všech stranách a vytvarujte kulaté knedlíky. Ihned dávejte do vroucí osolené vody a vařte 10 – 15 minut. Uvařené knedlíky vytáhněte a podávejte se zelím.

Bezlepkový bramborový knedlík

  • 500g brambor
  • 1 vejce
  • Sůl
  • 70g solamylu
  • 70g bezlepkové mouky

Brambory uvařte ve slupce, nechte vychladnout a oloupejte. Nastrouhejte na struhadle, přidejte vejce, solamyl, mouku a podle chuti dosolte. Z těsta vytvarujte knedlíky, které vařte v osolené vodě asi dvacet minut.

Bramborový knedlík bez vajec

  • 800g brambor
  • 250g hrubé mouky
  • 130g dětské krupičky
  • 1 čajová lžička soli

Brambory uvařte ve slupce, ještě horké oloupejte a prolisujte. V horkých prolisovaných bramborách spařte mouku a krupici, přidejte sůl, a vše vymíchejte v tužší těsto. Vytvarujte polodlouhé klasické knedlíky a vařte v osolené vodě, dokud nevyplavou na povrch.

Vídeňský bramborový knedlík

  • 100g den předem uvařených brambor
  • 500g dětské krupičky
  • 1 čajová lžička soli

Brambory nastrouhejte a nechte chvíli osychat na válu. Přidejte krupici se solí a připravte těsto. Z něj dělejte kuličky a vařte v páře asi dvacet až pětadvacet minut.

Diskuze k článku

Zadejte svůj komentář
Zadejte své jméno