Když se řekne tiramisu, každému se vybaví chutný a vláčný dezert, který našel svůj domov v Itálii. Mnozí se jej bojí připravovat, protože obsahuje syrová vejce. Víte vůbec, co to tiramisu znamená? Správně tiramisù se skládá ze slov tirami su, což znamená – vytáhni mě nebo zvedni mě. Ve volném překladu to znamená rozvesel mě. Jednou z hlavních ingrediencí je sýr mascarpone díky němuž se označuje za jeden z nejtučnějších dezertů vůbec. Jeho původ se dá vysledovat jen do roku 1970 a to do městečka Treviso na severu Itálie. Obdobné recepty se však objevovaly už za dob renesance. Jak si tiramisu dort připravit doma?
Domácí tiramisu recept originál
- 500g Marcarpone
- 5 polévkových lžic cukru krupice
- 5 vajec
- 2 x malý panák Amaretta
- Šálek silné černé kávy
- 1 balení Savoiardi nebo cukrářských piškotů
- Kakao na posypání
Žloutky oddělte od bílků. Přidejte k nim cukr a vyšlehejte do pěny. Do bílku přidejte špetičku soli a vyšlehejte tuhý sníh. Do pěny ze žloutků a cukru přidejte Mascarpone a dobře promíchejte. Postupně pomaličku přidejte sníh a vmíchejte.
Do kávy přidejte Amaretto a namáčejte do směsi piškoty. Pozor, stačí rychle, aby se nerozmáčely a celkový efekt nebyl pokažen. Skládejte do dortové formy nebo zapékací mísy po vrstvách – nejdřív piškoty, pak krém, piškoty a zase krém. Poslední vrstva je krém. Pečlivě uhlaďte a posypte kakaem. Dejte do lednice zatuhnout na dvě i více hodin a podávejte.
Tiramisu bez vajec
- 4 balení Mascarpone (250 g)
- 2 balíčky cukrářských piškotů
- 1 hrnek silné kávy
- Cukr podle chuti
- Amaretto podle chuti
- Kakao na posypání
Z Mascarpone, cukru a Amaretta udělejte krém. Využijte mixér a nejdřív smíchejte Mascarpone a cukr. Amaretto přidávejte postupně, aby nebyl krém moc řídký. Vezměte dortovou formu nebo zapékací mísu a poryjte celé dno piškoty, které namáčíte v kávě. Přidejte krém a opět pokládejte piškoty. Vrstvy střídejte, dokud nezaplníte formu. Poslední je vrstva krému, kterou uhlaďte a posypte kakaem. Dejte do lednice ztuhnout, minimálně na noc, nejlépe na celý den.

Tiramisu z mascarpone
- 3 vejce
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- 250g Mascarpone
- 2 balíčky cukrářských piškotů
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 2 polévkové lžíce cukru moučka
- Amaretto nebo rum podle chuti
- Kakao na ozdobu
- Černá káva
Žloutky oddělte od bílků a spolu s cukrem a lžící horké vody vyšlehejte do pěny. Přidejte Mascarpone a ušlehejte hladký krém. Nejlépe v ruce, pokud si netroufáte, využijte mixér. Smetanu ke šlehání spojte s balíčkem vanilkového cukru a vyšlehejte. Rovněž z bílků utvořte tuhý sníh.
Ke žloutkové směsi přidejte vyšlehaný sníh a vyšlehanou smetanu ke šlehání. Vše opatrně a jemně spojte v nadýchaný krém. Dortovou či jinou formu vyskládejte cukrářskými piškoty, které namočíte v kávě s likérem. Přidejte vrstvu krému, můžete prosypat kakaem a dát další vrstvu piškotů, potřít krémem a posypat kakaem. Dejte do lednice minimálně na dvanáct hodin.
Tiramisu z pomazánkového másla
- 2 balíčky piškotů
- 2 neochucená pomazánková másla (250 g)
- 2 smetany ke šlehání (250 g)
- 100 g moučkového cukru
- Káva
- Kakao
- Rum nebo Amaretto
Pomazánková másla spolu se smetanami ke šlehání dejte do jedné mísy (aby se vám v ní dobře šlehalo). Přidejte cukr a celou směs vyšlehejte do hustého krému. Dortovou formu, malé misky nebo zapékací mísu vyložte piškoty, které namočíte v kávě smíchané s alkoholem. Na piškoty přidejte vrstvu krému, opět piškoty a zase krém. Takto postupujte, dokud vám zůstanou suroviny. Poslední vrstva je krémová. Uhlaďte ji a posypte kakaem. Dejte na noc do lednice a podávejte.
Jahodové tiramisu do skleničky
- 250g cukrářských piškotů
- 100 ml sladkého dezertního vína
- 400g čerstvých jahod
- 50g třtinového cukru
- 250g Mascarpone
- 290 ml smetany ke šlehání (40%)
- Cukr
Piškoty pokapejte dezertním vínem. Do smetany přidejte cukr a vyšlehejte. Spojte s Mascarpone v jeden krém. Ve skleněné míse promačkejte dvě třetiny jahod, zbytek nakrájejte na plátky a dejte na chvíli bokem. Na dno dortové formy dejte polovinu piškotů, na ně polovinu rozmačkaných jahod a půlku krémové směsi. Celý postup zopakujte, krém uhlaďte a ozdobte plátky jahod. Dejte do lednice vychladit.