Kuřecí maso je neuvěřitelně univerzální a já jsem tady, abych vám ukázala pár triků a receptů, jak si s ním poradit. Připravíme spolu recepty, které vám zpříjemní stůl a pohladí chuťové pohárky. Tak na co ještě čekáte? Vezměte si zástěru, naostřete si nože a pojďme na to!
1. Kuřecí maso s rýží v exotickém duchu
- Kuřecí prsa
- Cibule
- Kari koření
- Kokosové mléko
- Rýže
- Mrkev
- Koriandr
Nakrájíme kuřecí, podusíme s cibulkou, zalijeme kokosovým mlékem, přidáme kari a podáváme s rýží, na kterou položíme nahrubo strouhanou mrkvičku a posypeme koriandrem.
2. Rychlé domácí trhané kuřecí v burgeru
- Kuřecí prsa
- BBQ omáčka
- Houska na burger
- Ledový salát
- Rajče
Kuřecí prsa uvaříme, roztrháme na kousky a promícháme s BBQ omáčkou. Podáváme v housce s ledovým salátem a plátkem rajčete.
3. Marináda na kuřecí maso, která oslní
- Kuřecí prsa
- Jogurt
- Česnek
- Citronová šťáva
- Paprika
- Sůl, pepř
Marinujeme kuřecí prsa ve směsi jogurtu, česneku, citronové šťávy, papriky a koření a necháme alespoň hodinku v lednici, pak grilujeme.
4. Krémové kuřecí na šťávě s rýží
- Kuřecí prsa
- Cibule
- Smetana na vaření
- Hořčice
- Rýže
- Sůl, pepř
Kuřecí prsa na kostky podusíme s cibulkou, přidáme smetanu a hořčici a necháme provařit. Podáváme s rýží.
5. Kuřecí maso na paprice
Kuřecí maso na paprice je populární pokrm, který pochází z kuchyně střední Evropy, konkrétně z Maďarska, ale je oblíbený i v české kuchyni. Toto jídlo je charakteristické svou krémovou, pikantní omáčkou a jemně kořeněným masem. Zde je jeden způsob, jak si tento pokrm můžete připravit:
Ingredience:
- 600 g kuřecích prsou
- 2 středně velké cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce sladké papriky
- 1 lžička mleté pálivé papriky (volitelné, podle chuti)
- 200 ml smetany na vaření (min. 30% tuku)
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- Olej na smažení
- Sůl, pepř
- 200 ml vývaru (kuřecího nebo zeleninového)
- 2 lžíce hladké mouky (volitelné, pro zahuštění omáčky)
Příprava:
Marinování Kuřete:
- Kuřecí prsa omyjte, osušte a nakrájejte na proužky nebo menší kousky.
- V míse smíchejte kuřecí maso s lžící papriky, solí, pepřem a nechte marinovat minimálně 15 minut.
Příprava Zeleniny:
- Oloupejte a nasekejte cibuli a česnek.
- Papriky omyjte, vyčistěte od semínek a nakrájejte na proužky.
Vaření:
- Na pánvi rozehřejte olej a osmažte na něm kuřecí maso, dokud není zlatavě hnědé. Vyjměte maso a odložte stranou.
- Do stejné pánve přidejte cibuli a česnek a restujte, dokud cibule nezezlátne.
- Přidejte zbytek papriky, promíchejte a chvíli smažte.
- Vložte do pánve kousky papriky a smažte je do té doby, než začnou změkčovat.
- Vraťte kuřecí maso zpět na pánev a přidejte rajčatový protlak, promíchejte.
- Zalijte vývarem a nechte krátce povařit, aby se všechny chutě spojily.
- Smíchejte smetanu s moukou a přidejte do pánve. Povařte dalších 5-10 minut, dokud omáčka nezhoustne. Pokud používáte mouku, ujistěte se, že ji důkladně rozmícháte, abyste předešli hrudkám.
- Chuť omáčky doladěte solí a pepřem podle svého vkusu.
Podávání:
- Kuřecí maso na paprice podávejte s rýží, těstovinami, nebo knedlíky. Je také skvělé s chlebem, aby si mohli hosté namáčet omáčku.
Tento recept je jen základním vodítkem a můžete si ho upravit podle své chuti – někdo má rád výraznější paprikovou chuť, někdo preferuje více cibule. Přidejte více smetany pro bohatší, krémovější omáčku nebo přidejte více pálivé papriky pro ostrý zážitek.
6. Zapečené kuře s bramborami
- Celé kuře
- Brambory
- Rozmarýn
- Olivový olej
- Sůl, pepř
Kuře nasekáme, obklopíme bramborami, pokapeme olivovým olejem, posypeme rozmarýnem a pečeme do zlatova.
…a takto bychom mohli pokračovat a vymýšlet spoustu dalších variant, jak si pochutnat na kuřecím masíčku! Každý recept je otevřený vaší fantazii a případným úpravám, tak nebojte a zkoušejte nové kombinace. Těším se na příště s dalšími nápady na pochutiny!
S láskou,
Vaše Božka 🌷🍽️