Dýňová sezóna je v plném proudu! Zahřejte se dýňovou polévkou

Sezónní plodiny jsou na podzim obzvlášť vyhledávanými pro svoji schopnost vnitřně prohřát a dodat duši pocit tepla a klidu domova. Dýně v posledních letech zažívá kulinářský boom. Vyrábí se z ní všechno od džusů, džemů, koláčů a salátů až po pomazánky. Velmi často se také využívá jako náhrada jiných ne příliš zdravých příloh jako jsou hranolky. Co je ale nejznámější jídlo, které se z dýně připravuje, je dýňová polévka, kterou si můžete uvařit ve spoustě variant. Receptů na dýňovou polévku je totiž bezpočet!

Dýně svou úžasně teplou zářivou barvou a plnou výraznou chutí k podzimu neodmyslitelně patří a v českých domácnostech se dýňová polévka začala setkávat s velkou oblibou. Nejčastější a nejpopulárnější je dýňová polévka z hokaida. Tento typ dýně je bohatý na vitamíny a minerální látky, má nesčetné léčivé účinky, je vhodná pro diabetiky a díky detoxikačním schopnostem si ji můžete dopřát i při redukční dietě!

Přinášíme vám 3 různé variace receptu na dýňovou polévku – jednoduchou klasickou dýňovou polévku, pálivější variantu pro fajnšmekry a počeštěnou verzi s česnekem a krutony. Vyzkoušejte všechny!

Klasická dýňová polévka

Ingredience

  • 1 cibule
  • 1 litr kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 1 kg dýně (oloupané a nakrájené na kostky o zhruba 2,5 cm)

K dochucení budete potřebovat: sladká smetana, černý pepř, sůl, kari koření

Na dozdobení budete potřebovat: kysaná smetana, čerstvá bazalka a pažitka

Postup přípravy

  • Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a osmahneme do zlatova na oleji.
  • Dýni nakrájíme na kostičky, přidáme k cibulce a zalijeme vývarem.
  • Necháme polévku 20 minut povařit, dokud dýně nezměkne. Jakmile je polévka uvařená, odstavíme ji z plamene a necháme vychladnout.
  • Vystydlou polévku rozmixujeme.
  • Ochutíme pepřem a solí dle vlastního uvážení.
  • Přidáme kari a sladkou smetanu.
  • Dochucenou dýňovou polévku vrátíme zpět na plotnu a na mírném ohni necháme ještě několik minut povařit.
  • Hotovou polévku podáváme se lžičkou kysané smetany a na talíři ozdobíme snítkou pažitky a nasekanou bazalkou.

Dýňová polévka s chilli

Ingredience

  • 800 g dýně nakrájené na kostky a zbavené semínek
  • 2 lžíce másla
  • 1 najemno nakrájená cibule
  • 2 najemno nasekané stroužky česneku
  • 1 nahrubo nastrouhaná mrkev
  • 1 lžička kari
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 220 ml smetany ke šlehání
  • Hrst opražených dýňových semínek
  • 1 jemně pokrájená čerstvá chilli paprička
  • 2 lžíce dýňového oleje
Chilli dodá dýňové polévce ten správný říz.

K dochucení budete potřebovat: sůl a pepř

Postup přípravy

  • V hrnci se silným dnem rozpustíme máslo a zpěníme na něm cibulku s česnekem.
  • Do hrnce přidáme dýni a 5 minut opékáme.
  • Přidáme mrkev, poprášíme směs kari a třtinovým cukrem a osmahneme.
  • Nalijeme do hrnce zeleninový vývar.
  • Přivedeme k varu a vaříme po dobu zhruba 15 minut, až zelenina změkne.
  • Vmícháme smetanu, osolíme, opepříme a necháme projít varem.
  • Stáhneme hrnec z ohně a pomocí ponorného mixéru dýňovou polévku rozmixujeme.
  • Delikatesní dýňovou polévku podáváme posypanou nasucho praženými dýňovými semínky, nasekanou chilli papričkou a zakápnutou dýňovým olejem.

TIP: Pro výraznější chuť dýně můžete Hokaido napřed nechat upéct v troubě, stačí ji pokapat olejem a před koncem pečení posypat cukrem kvůli zkaramelizování.

Dýňová polévka s česnekem a krutony

Ingredience

  • 360 g očištěné a nastrouhané dýně hokaido
  • 60 g strouhaného celeru
  • 60 g nastrouhané mrkve
  • Olivový olej nebo máslo
  • 2-3 stroužky nastrouhaného česneku
  • Zeleninový vývar (dá se nahradit i vodou)
  • 2 dl smetany na vaření
  • Houska na krutony

K dochucení budete potřebovat: pepř, sůl, špetku muškátového květu

Dýňová polévka vás prohřeje a dodá vám spoustu energie do sychravých dnů.

Postup přípravy

  • V hrnci rozehřejeme máslo nebo olivový olej, na kterém necháme společně krátce orestovat dýni, celer a mrkev.
  • Přilijeme 2 dcl zeleninového vývaru nebo vody, přidáme muškátový květ, nastrouhané stroužky česneku a dusíme doměkka.
  • Poté směs rozmixujeme na kaši bez hrudek, přilijeme smetanu (nebo opět vývar), případně polévku naředíme – záleží, jestli a jak moc si přejeme krémovou konzistenci.
  • Dochutíme solí a pepřem, můžeme ještě přidat česnek.
  • Dýňovou polévku podáváme s houskovými krutony smaženými na pánvi na másle nebo olivovém oleji.

Diskuze k článku

Zadejte svůj komentář
Zadejte své jméno