Sezónní plodiny jsou na podzim obzvlášť vyhledávanými pro svoji schopnost vnitřně prohřát a dodat duši pocit tepla a klidu domova. Dýně v posledních letech zažívá kulinářský boom. Vyrábí se z ní všechno od džusů, džemů, koláčů a salátů až po pomazánky. Velmi často se také využívá jako náhrada jiných ne příliš zdravých příloh jako jsou hranolky. Co je ale nejznámější jídlo, které se z dýně připravuje, je dýňová polévka, kterou si můžete uvařit ve spoustě variant. Receptů na dýňovou polévku je totiž bezpočet!
Dýně svou úžasně teplou zářivou barvou a plnou výraznou chutí k podzimu neodmyslitelně patří a v českých domácnostech se dýňová polévka začala setkávat s velkou oblibou. Nejčastější a nejpopulárnější je dýňová polévka z hokaida. Tento typ dýně je bohatý na vitamíny a minerální látky, má nesčetné léčivé účinky, je vhodná pro diabetiky a díky detoxikačním schopnostem si ji můžete dopřát i při redukční dietě!
Přinášíme vám 3 různé variace receptu na dýňovou polévku – jednoduchou klasickou dýňovou polévku, pálivější variantu pro fajnšmekry a počeštěnou verzi s česnekem a krutony. Vyzkoušejte všechny!
Klasická dýňová polévka
Ingredience
- 1 cibule
- 1 litr kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 1 kg dýně (oloupané a nakrájené na kostky o zhruba 2,5 cm)
K dochucení budete potřebovat: sladká smetana, černý pepř, sůl, kari koření
Na dozdobení budete potřebovat: kysaná smetana, čerstvá bazalka a pažitka
Postup přípravy
- Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a osmahneme do zlatova na oleji.
- Dýni nakrájíme na kostičky, přidáme k cibulce a zalijeme vývarem.
- Necháme polévku 20 minut povařit, dokud dýně nezměkne. Jakmile je polévka uvařená, odstavíme ji z plamene a necháme vychladnout.
- Vystydlou polévku rozmixujeme.
- Ochutíme pepřem a solí dle vlastního uvážení.
- Přidáme kari a sladkou smetanu.
- Dochucenou dýňovou polévku vrátíme zpět na plotnu a na mírném ohni necháme ještě několik minut povařit.
- Hotovou polévku podáváme se lžičkou kysané smetany a na talíři ozdobíme snítkou pažitky a nasekanou bazalkou.
Dýňová polévka s chilli
Ingredience
- 800 g dýně nakrájené na kostky a zbavené semínek
- 2 lžíce másla
- 1 najemno nakrájená cibule
- 2 najemno nasekané stroužky česneku
- 1 nahrubo nastrouhaná mrkev
- 1 lžička kari
- 1 lžička třtinového cukru
- 600 ml zeleninového vývaru
- 220 ml smetany ke šlehání
- Hrst opražených dýňových semínek
- 1 jemně pokrájená čerstvá chilli paprička
- 2 lžíce dýňového oleje

K dochucení budete potřebovat: sůl a pepř
Postup přípravy
- V hrnci se silným dnem rozpustíme máslo a zpěníme na něm cibulku s česnekem.
- Do hrnce přidáme dýni a 5 minut opékáme.
- Přidáme mrkev, poprášíme směs kari a třtinovým cukrem a osmahneme.
- Nalijeme do hrnce zeleninový vývar.
- Přivedeme k varu a vaříme po dobu zhruba 15 minut, až zelenina změkne.
- Vmícháme smetanu, osolíme, opepříme a necháme projít varem.
- Stáhneme hrnec z ohně a pomocí ponorného mixéru dýňovou polévku rozmixujeme.
- Delikatesní dýňovou polévku podáváme posypanou nasucho praženými dýňovými semínky, nasekanou chilli papričkou a zakápnutou dýňovým olejem.
TIP: Pro výraznější chuť dýně můžete Hokaido napřed nechat upéct v troubě, stačí ji pokapat olejem a před koncem pečení posypat cukrem kvůli zkaramelizování.
Dýňová polévka s česnekem a krutony
Ingredience
- 360 g očištěné a nastrouhané dýně hokaido
- 60 g strouhaného celeru
- 60 g nastrouhané mrkve
- Olivový olej nebo máslo
- 2-3 stroužky nastrouhaného česneku
- Zeleninový vývar (dá se nahradit i vodou)
- 2 dl smetany na vaření
- Houska na krutony
K dochucení budete potřebovat: pepř, sůl, špetku muškátového květu

Postup přípravy
- V hrnci rozehřejeme máslo nebo olivový olej, na kterém necháme společně krátce orestovat dýni, celer a mrkev.
- Přilijeme 2 dcl zeleninového vývaru nebo vody, přidáme muškátový květ, nastrouhané stroužky česneku a dusíme doměkka.
- Poté směs rozmixujeme na kaši bez hrudek, přilijeme smetanu (nebo opět vývar), případně polévku naředíme – záleží, jestli a jak moc si přejeme krémovou konzistenci.
- Dochutíme solí a pepřem, můžeme ještě přidat česnek.
- Dýňovou polévku podáváme s houskovými krutony smaženými na pánvi na másle nebo olivovém oleji.