• Nebezpečnost: 2
  • Skupina: stabilizátory

Výroba:

Hydroxypropylether škrobu se vyrábí úpravou běžného škrobu pomocí propylenoxidu. Následně proběhne etherifikace, což je syntéza pomocí etherů, díky čemuž je výsledný škrob lehce okysličený, vyběhlý či upravený kyselinou.

Využití:

Tento druh škrobu se využívá především jako zahušťovadlo či stabilizátor. Díky svým vlastnostem je tak schopen zahustit všelijaké druhy látek. Nejčastěji se však používá v potravinářství – a to konkrétně například v salátových zálivkách. E 1440 můžeme také nalézt v lososovém krému Giana nebo ve sterilované rybí pastě. Jejich účinků se však nemusíte vůbec bát.

Nežádoucí účinky:

Tento škrob je považován za zcela bezpečný bez jakýchkoliv nežádoucích účinků. Nicméně při velmi vysokých dávkách se může objevit průjem. Byly provedeny i různé testy na zvířatech, které však neobjevily žádné problémy.

Doplňující informace:

Používání této látky je v České republice a také v celé Evropské unii povoleno v nezbytném množství ve všech potravinách s výjimkou dětské výživy. Ve Spojených státech amerických je používání rovněž povoleno.