E1404 – Oxidovaný škrob

    • Nebezpečnost: 2
    • Skupina: Stabilizátory

    Charakteristika:

    Při výrobě oxidovaného škrobu se jako hlavní surovina používá kukuřice, brambor nebo pšenice. Škroby jsou často prezentovány jako neškodné, nicméně jakákoli chemická modifikace může být nebezpečná. Při jeho výrobě dochází k narušování glukosidických vazeb a vznikají karboxylové a karbonylové skupiny. Zejména první skupina je důvodem jeho vyšší viskozity.

    Využití:

    Oxidovaný škrob se využívá jako stabilizátor a zahušťovadlo. Vyrábí se z něj různé potraviny, u kterých je vyžadována vyšší hustota konzistence, např. bonbóny, želé apod. Díky jeho specifickým vlastnostem, které umožňují, aby se potravina zahustila přidáním mléka nebo vody se využívá k přípravě hotových dezertů či omáček.

    Nežádoucí účinky:

    V běžném využití nejsou známy žádné negativní účinky. Nicméně při nadměrné konzumaci se může vyskytnout průjem či zvracení.

     Přijatelná denní dávka:

    Není stanovena maximální denní dávka. V celé Evropské unii je jeho použití dovoleno. Omezení využití oxidovaného škrobu je nastaveno pouze v rámci dětské výživy.

    Diskuze k článku

    Zadejte svůj komentář
    Zadejte své jméno