- Nebezpečnost: 2
- Skupina: Stabilizátory
Charakteristika:
Při výrobě oxidovaného škrobu se jako hlavní surovina používá kukuřice, brambor nebo pšenice. Škroby jsou často prezentovány jako neškodné, nicméně jakákoli chemická modifikace může být nebezpečná. Při jeho výrobě dochází k narušování glukosidických vazeb a vznikají karboxylové a karbonylové skupiny. Zejména první skupina je důvodem jeho vyšší viskozity.
Využití:
Oxidovaný škrob se využívá jako stabilizátor a zahušťovadlo. Vyrábí se z něj různé potraviny, u kterých je vyžadována vyšší hustota konzistence, např. bonbóny, želé apod. Díky jeho specifickým vlastnostem, které umožňují, aby se potravina zahustila přidáním mléka nebo vody se využívá k přípravě hotových dezertů či omáček.
Nežádoucí účinky:
V běžném využití nejsou známy žádné negativní účinky. Nicméně při nadměrné konzumaci se může vyskytnout průjem či zvracení.
Přijatelná denní dávka:
Není stanovena maximální denní dávka. V celé Evropské unii je jeho použití dovoleno. Omezení využití oxidovaného škrobu je nastaveno pouze v rámci dětské výživy.