- Nebezpečnost: 0
- Skupina: Barviva
Charakteristika:
Jedná se o přírodní barvivo, které je přítomné ve všech rostlinách a řasách. Má zelenou barvu a je to běžná součást lidské výživy. V přírodě ho najdeme například v listové zelenině. Chlorofyly se obvykle extrahují z kopřiv nebo trávy.
Využití:
Chlorofyl dodává potravinám barvu – dělí se na:
- Přírodní – získaný z přírody
- Syntetický – uměle vytvořený
U nás je barvivo povolené na všechny druhy potravin včetně dětské stravy. Dále jej najdeme v polévkách, omáčkách, olejích, alkoholických nápojích a podobně. Své využití našlo také v drogistickém průmyslu – v deodorantech či ústních vodách.
Účinky:
U tohoto barviva nejsou známy žádné negativní účinky, naopak má pozitivní vliv na fungování metabolismu, růst tkání, dýchání a hojení ran. Některé studie prokázaly pozitivní účinky chlorofylu při léčbě a prevenci rakoviny.
Doplňující informace:
Látka nemá maximální doporučený denní příjem a nepodléhá žádným zákazům