- Nebezpečnost: 2
- Skupina: Enzymy
Výroba
Invertasa se získává řízenou fermentací z mikroorganismů Saccharomyces a Candida.
Využití v jídle
Invertasu můžeme jít v cukrovinkách, cukru a nejrůznějších sladkých náplních a polevách. Hojně se využívá především díky krémovitosti a celkové jemnosti, které právě sladkým výrobkům dodává.
Využití v průmyslu
Činnost enzymu spočívá v převádění cukru na jednodušší cukry, jimiž jsou glukóza a fruktóza. Veškeré využití tedy spočívá v jídle, především pak na poli cukrářství a pekařství.
Nežádoucí účinky
Pokud jakýkoliv výrobek či přípravek obsahují enzymy podobné E1103, nesmí se v nich už vyskytovat podle platného zákona žádné patogenní zárodky. Kdyby se tak stalo, hrozilo by riziko infekce vyvolané mikroorganismem Candida. Kromě těchto případů nejsou žádné jiné nežádoucí účinky známy.
Doplňující informace
Používání tohoto enzymu je v oblastech pekařství a cukrářství povoleno jak v Evropské unii, tak v USA.