E1103 – Invertasa

    • Nebezpečnost: 2
    • Skupina: Enzymy

    Výroba

    Invertasa se získává řízenou fermentací z mikroorganismů Saccharomyces a Candida.

    Využití v jídle

    Invertasu můžeme jít v cukrovinkách, cukru a nejrůznějších sladkých náplních a polevách. Hojně se využívá především díky krémovitosti a celkové jemnosti, které právě sladkým výrobkům dodává.

    Využití v průmyslu

    Činnost enzymu spočívá v převádění cukru na jednodušší cukry, jimiž jsou glukóza a fruktóza. Veškeré využití tedy spočívá v jídle, především pak na poli cukrářství a pekařství.

    Nežádoucí účinky

    Pokud jakýkoliv výrobek či přípravek obsahují enzymy podobné E1103, nesmí se v nich už vyskytovat podle platného zákona žádné patogenní zárodky. Kdyby se tak stalo, hrozilo by riziko infekce vyvolané mikroorganismem Candida. Kromě těchto případů nejsou žádné jiné nežádoucí účinky známy.

    Doplňující informace

    Používání tohoto enzymu je v oblastech pekařství a cukrářství povoleno jak v Evropské unii, tak v USA.

    Předchozí článekE1102 – Glukosaoxidasa
    Další článek E1105 – Lysozym
    E133 nebo třeba E225? Nejedná se o dálniční exity, ale o nebezpečná éčka, která se v některých potravinách vyskytují. Vylepšování vlastností výrobků je v dnešní době běžnou praxí a vědět, čemu se kvůli svému vlastnímu zdraví vyhnout není rozhodně od věci. Ale kdo se má v té záplavě éček vyznat? Přeci Božka!
    Sdílejte

    Diskuze k článku

    Zadejte svůj komentář
    Zadejte své jméno