E1200 – Polydextrosy

    • Nebezpečnost: 2
    • Skupina: Stabilizátory

    Výroba

    E1200 neboli polydextrosy jsou především stabilizátory, dále pak plnidla nebo zahušťovací a zvlhčující látky. Jde také o směsné přísady do nejrůznějších jídel. Vznikají při reakci kyseliny citronové, glukózy a sorbitolu.

    Využití v jídle

    Tento stabilizátor dokáže přesvědčivě nahradit v mražených i jiných sladkých jídlech sacharózu a svým působením snižuje kalorickou hodnotu jídla až na jeho polovinu. Některá sladidla s ním však nahradit nelze, kupříkladu sacharín. E1200 se dále využívá při výrobě droždí, jogurtů nebo jídel s nízkým počtem kalorií.

    Využití v průmyslu

    Mimo oblast jídla se E1200 používá při výrobě pleťových krémů.

    Nežádoucí účinky

    Jestliže látku požíváme pouze v malé míře, žádné nežádoucí účinky se nedostavují. Musíme ovšem na přijímané množství dávat pozor, neboť při vyšší koncentraci ve stravě může mít projímavé účinky.

    Doplňující informace

    Pro srovnání ohledně energetického příjmu, a proč je tento stabilizátor natolik využívaný v nízkokalorických jídlech: 1 gram polydextrosy obsazuje jen 4,2 kJ. Naproti tomu, běžně dostupný cukr obsahuje celých 16,5 kJ na 1 gram. V České republice a v rámci celé EU je povoleno používání této látky ve všech potravinách, kromě dětské výživy. Látka je povolena i v USA.

    Diskuze k článku

    Zadejte svůj komentář
    Zadejte své jméno