- Nebezpečnost: 2
- Skupina: stabilizátory
Výroba:
Tento fosfát škrobu se vyrábí úpravou škrobových granulí tapioka. To je speciální druh škrobu, jenž se získává z rostliny Cassava pomocí chloridu fosforilu a propynoxidu. Po prvotní úpravě následuje chemické zesíťování, což vytvoří finální škrob.
Využití:
Nejčastěji se využívá v potravinářství například v instantních polévkách. Její použití je ovšem o mnoho širší. Najít jej můžeme i v produktech, ve kterých byste to asi nečekali. Konkrétně se může jednat o Hello ovocnou přesnídávku s jablkovou příchutí, jež mají rádi nejen děti ale i dospělí. Nachází se též v různých rybích salátech z tuňáka nebo tresky či v koblihách s vanilkovou příchutí. Objevuje se také v mléčných výrobcích od firmy Madeta a ve zmrzlinových pohárech.
Nežádoucí účinky:
U tohoto škrobu nebyly zjištěny žádné nežádoucí účinky pro zdraví osob. Pouze při trávení se může tvořit mizivé množství fosforečnanu, který později způsobuje vylučování vápníku z těla – ovšem jen částečně. Dále může E 1442 způsobit zpomalování rozkladu potravy ve střevech, ovšem to se objevuje opět jen výjimečně.
Doplňující informace:
V celé České republice je používání této látky povoleno, jakož i v celé Evropské unii, ovšem pouze v množství nezbytném pro použití v potravinách. V omezeném množství je jej možno použít při výrobě dětského příkrmu. Ve Spojených státech amerických je tato látka zcela legální a objevuje se v mnoha potravinách.