Recepty na langoše jako ze stánku: Kynuté, bez kynutí i s jogurtem

Určitě většina z vás, kdo byli letos u vody, neodolali ve stánku smažené dobrotě nazvané langoš. Ty jsou původně maďarské smažené placky z kynutého těsta, kdy jejich recept se rozšířil do ostatních států i do České republiky. Někdy vás ale náhle přepadne ukrutná chuť na langoše doma a vy hledáte ty nejlepší recepty. My pro vás máme několik rychlých receptů, aby jste si vychutnali langoše jako ze stánku. Stačí číst dále!

Langoše sice nepatří mezi zdravou stravu, ale kdo by si jednou za čas rád nezahřešil. Proto jsme pro vás  připravili 3 nejoblíbenější recepty, mezi kterými najdete recept na langoše jako ze stánku, langoše bez kynutí s česnekem a sýrem a langoše s jogurtem.

Langoše jako ze stánku


Ingredience:

  • 42 g droždí
  • půl lžičky cukru
  • 400 ml mléka
  • půl lžičky soli
  • 500 g hladké mouky

Co je potřeba na ochucení: utřený česnek, kečup, strouhaný tvrdý sýr, česnek, tatarka
Doba přípravy: do 1 hodiny

Postup:

    1. Nejprve kvasnice rozdrobte do trochy vlažného mléka, který osladíte cukrem a nechte je vyběhnout.
    1. Kvasnice přidejte k mouce, zbytku mléka, dosypte sůl a vypracujte do hladké hmoty.
    1. Připravené langoše  nechte na teplém místě půl hodiny kynout. Když je už vykynuté, připravte si vál posypaný moukou.
    1. Z těsta za pomoci lžíce  tvořte bochánky, ty pak prsty roztahujte do tenké placky. Měly by být krásně pevné, pokud se langoše trhají, je to špatně.
    1. Langoš by neměl být příliš průhledný, jinak se nám snadno proděraví. Mezitím si rozpálíme v pánvi olej.
    1. Hned jak máte placky hotové, připravené langoše  položte do rozpáleného oleje a smažte z obou stran zhruba jeden a půl minuty.
    1. Tuk trochu vysajte papírovou utěrkou. Langoše podávejte s prolisovaným česnekem, strouhaným tvrdým sýrem a kečupem. Můžete kečup vyměnit za tatarku.
  1. A užívejte si chuť langoše jako ze stánku.
 
Recept na langoše bez kynutí
Langoše jako ze stánku můžete mít i doma. Vyzkoušet recept s nebo bez kynutí.

Langoše bez kynutí s česnekem a sýrem

Ingredience:

  • 3 stroužky česneku
  • 42 g droždí
  • 500 g hladké mouky
  • 350 ml mléka
  • 1 čajová lžička soli

Co je potřeba na ochucení: utřený česnek,kečup, strouhaný tvrdý sýr, česnek, tatarka
Doba přípravy: do 30 minut


Postup:

  1. Nejprve část odměřeného mléka odlijte do hrnečku a nechte mléko ohřát v mikrovlnné troubě. Zbytek mléka vlijte do mísy s hladkou moukou.
  1. Následně do ohřátého mléka rozdrobte kostku droždí, které smíchejte a následně také přidejte do mísy.
  1. Dále přidejte lžičku soli a vše dobře promíchejte. Podle vašeho uvážení můžete ředit s mlékem. Odeberte si malou lžičkou kousek z těsta langoše a uválejte na placku, která by měla jít vytahat do stran.
  1. Na pánvi si rozpalte olej. Nezapomeňte, že langoše musí při smažení plavat. Následně langoše osmažte z obou stran dozlatova. Než je vyndáte, nechte je vždy důkladně okapat.
  2. Mezitím si v misce rozmíchejte kečup s prolisovaným česnekem. Tím pak usmažený langoš potřete, můžete posypat strouhaným sýrem. Dále potřeme kečupem nebo tatarkou.

Tip: Jestliže nespotřebujete všechno připravené těsto, vložte ho do lednice a můžete ho použít další den. I langoš bez kynutí možná trochu nakyne, ale to vůbec nevadí. Pokud máte rádi sladké, můžete si ho namazat vaší oblíbenou marmeládou.

Langoše s jogurtem

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • špetka soli (asi ¼ kávové lžičky)
  • 250 ml mléka
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 25 g droždí (můžete dát ale celou kostku)
  • 1 malá lžička cukru
  • ½ lžičky jedlé sody
  • olej na smažení

Co je potřeba na ochucení: utřený česnek, kečup, strouhaný tvrdý sýr, česnek, tatarka.
Doba přípravy: do 1 hodiny

Postup:

  1. Nejprve si připravte kvásek. Ten si připravte z vlažného mléka, cukru, droždí.
  1. Dále si připravíte mísu, do které nasypete hladkou mouku, se solí, sodou a jogurtem. Nakonec přidáte kvásek a vypracujete tužší těsto.
  1. Vypracované langoše necháte zakryté na teplém místě cca 30 minut kynout.
  1. Následně si těsto rozdělíte na jednotlivé bochánky, ze kterých vytvarujete langoše.
  2. Mezitím si v pánvičce rozpalte olej. Předem připravené langoše na oleji dozlatova osmažte z obou stran.Než je vyndáte, nechte je vždy důkladně okapat

Usmažené langoše potírejte utřeným česnekem, kečupem  nebo tatarkou a sypeme strouhaným tvrdým sýrem.

Diskuze k článku

Zadejte svůj komentář
Zadejte své jméno