Poctivá rajská omáčka s hovězím masem nebo masovými koulemi

Rajská omáčka s hovězím masem je tradičním českým pokrmem, na kterém si jistě rádi pochutnají nenároční jedlíci i gurmáni od kosti. Dnes se podíváme, jak si toto jídlo můžeme doma v kuchyni výborně připravit s naším osvědčeným receptem. Podle omáčky se pozná kuchař, tak ať děláte jen tu nejlepší!

Jedná se skutečně o jednoduchou přípravu, která nezabere mnoho času, a královsky tak s touto rajskou omáčkou pohostíte celou svou rodinu nebo přátele.

Potřebné suroviny pro 4 porce

  • 500 g hovězího masa
  • 4 větší rajčata
  • 1 menší rajský protlak
  • 1 větší cibule
  • 1 bobkový list
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček pepře
  • 3 hřebíčky
  • špetka tymiánu
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1/2 citronu (ocet)
  • cukr
  • olej
  • sůl

Postup

  1. První, co je potřeba udělat pro dokonale chutnou rajskou omáčku, je doměkka uvařit hovězí maso. Maso si očistíme a spolu s jednou oloupanou cibulí, novým kořením a bobkovým listem vaříme, dokud není maso krásně měkké. Vývar z hovězího masa si odložíme na pozdější použití, necháme jej vychladnout.
  2. Poté oloupeme cibuli, nadrobno ji nakrájíme, a cibuli na oleji zpěníme. K tomu přidáme pokrájená rajčata a dusíme. Kvalita rajčat je pro omáčku důležitá, musíme dát pozor, aby byla dobrá a zralá. Po chvilce přidáme také rajský protlak a koření, skládající se v našem případě z bobkového listu, nového koření, pepře, hřebíčků, tymiánu a papriky. Nedílnou součástí je také umytý citron, který, i s kůrou, nakrájíme na kolečka. Chvíli takto restujeme.
  3. Nyní je vše třeba zalít vývarem z masa (v případě nouze postačí i obyčejná, mírně osolená voda), který jsme předtím nechali chladnout, a vše dohromady vaříme za občasného míchání. Když se rajčata dostatečně rozvaří, omáčku řádně dochutíme, podle sebe, cukrem a solí. Je-li potřeba, okyselíme rajskou omáčku octem nebo dolijeme vodou na množství, které budeme potřebovat. Zde velmi záleží na vašich individuálních potřebách a chuti.
  4. V dalším kroku na másle uděláme tmavší jíšku. Na pánvičce rozpálíme rostlinný tuk, který zasypeme hladkou moukou a dále mícháme. Kýženou hnědou jíšku získáme tak, že mouku mícháme v rozpáleném tuku, až se osmaží dozlatova. Pokud chceme tmavou cibulovou jíšku, přidáme cibuli až do hotové bledé jíšky, kterou necháme v rozpáleném tuku jen zpěnit. Jíšku bychom měli zředit, například vývarem, postačí i voda. Omáčku jíškou zahustíme. Je také možné použít tmavou, již hotovou jíšku, což je rychlejší a jednodušší způsob.
  5. Po zahuštění povaříme asi čtvrt hodiny. Na konci omáčku přecedíme přes jemné sítko či rozmixujeme, abychom z ní odstranili zbytky koření.
  6. V závěru maso nakrájíme na plátky, vložíme jej do omáčky, a ještě prohřejeme. Můžeme na poslední chvíli osladit, dosolit, nebo okyselit citronovou šťávou. Rajskou omáčku podáváme obvykle s houskovým knedlíkem, možné je ale také servírování s těstovinami či s rýží.

Pro ozvláštnění je do rajské omáčky možné přidat skořici (někdy místo tymiánu) nebo zakysanou smetanu. Jistě je dobré vyzkoušet více způsobů, zjistit, co vám bude chutnat nejvíce, a vytvořit si tak svou individuální podobu tohoto klasického českého pokrmu. Z přípravy je také můžete vynechat cibuli, pokud ji nemáte rádi, a dělat omáčku rovnou s kořením, se kterým se v tomto případě dá doslova kouzlit.

Nesmíme nikdy zapomenout, že rajská omáčka je tak dobrá, jak dobré jsou suroviny, které do ní použijeme. To se týká především rajského protlaku – měli bychom se snažit kupovat pouze 100% koncentrát rajských jablíček, na chuti se to projeví.

Rajská omáčka s masovými kuličkami

Máte rádi rajskou omáčku spíše s mletým masem? Potom vyzkoušejte tento recept.

Masové koule jsou v rajské omáčce báječné.

Suroviny na masové kuličky

  • 500 g mletého masa: hovězí s vepřovým nebo krůtí
  • koření pro mix hovězího s vepřovým: 1 lžíčka petržele, 1 lžička oregana, půlka červené cibule nadrobno nakrájené, půl lžičky citronové kůry
  • koření pro krůtí maso: 1 lžička oregana, 1 lžička bazalky, 1 lžička petrželky, 1 stroužek česneku, trocha sladké papriky
  • mletý pepř
  • půl lžičky soli
  • 1 vejce
  • asi 2 lžíce strouhanky strouhanky

Suroviny pro rajskou omáčku

  • 60 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 1 střední cibule
  • konzerva loupaných rajčat
  • 140 g řajčatového protlaku
  • cca 800 ml vývaru (hovězí nebo drůbeží)
  • 1 bobkový list
  • 5 kuliček pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • půl lžičky skořice
  • půl lžičky tymiánu
  • ocet a cukr na dochucení

Postup

  1. Nejprve si připravte masové kuličky a to tak, že všechny ingredience kromě strouhanky vložte najednou do mísy a důkladně promíchejte.
  2. Zkuste ze směsi tvořit kuličky. Pokud je řídká, přidejte stouhanku, dokud není konzistence ideální, aby koule držely tvar.
  3. Masové kuličky pak vyskládejte na talířek a pokračujte s přípravou omáčky.
  4. Jak na rajskou omáčku? Nasekejte cibuli najemno. V hrnci na máslo restujte dozlatova.
  5. Na malém plameni pomalu zasypejte cibuli moukou a asi jednu minutu opékejte. Přidejte loupaná rajčata z konzervy. Pořádně promíchejte a vmíchejte postupně vývar.
  6. Přidejte všechno koření, osolte a přiveďte k varu.
  7. Nakonec do omáčky přidejte masové koule, trochu promíchejte a duste na malém plameni pod pokličkou asi 45 minut.
  8. Po 45 minutách vyjměte maso z hrnce.
  9. Omáčku přeceďte a na plamen už nedávejte. Přidejte do ní rajský protlak a pořádně promíchejte.
  10. Nyní dochuťte octem a cukrem dle své chuti, ale osvědčený poměr je vetšinou 1 lžíce octa a 3 lžičky cukru.
  11. Nakonec můžete masové koule dát zpět do omáčky, kde se prohřejou.
  12. Podávejte s knedlíkem či rýží.

Komentář

Diskuze k článku

Zadejte svůj komentář
Zadejte své jméno