Rajská omáčka s hovězím masem je tradičním českým pokrmem, na kterém si jistě rádi pochutnají nenároční jedlíci i gurmáni od kosti. Dnes se podíváme, jak si toto jídlo můžeme doma v kuchyni výborně připravit s naším osvědčeným receptem. Podle omáčky se pozná kuchař, tak ať děláte jen tu nejlepší!
Jedná se skutečně o jednoduchou přípravu, která nezabere mnoho času, a královsky tak s touto rajskou omáčkou pohostíte celou svou rodinu nebo přátele.
Potřebné suroviny pro 4 porce
- 500 g hovězího masa
- 4 větší rajčata
- 1 menší rajský protlak
- 1 větší cibule
- 1 bobkový list
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček pepře
- 3 hřebíčky
- špetka tymiánu
- 1 lžička skořice
- 1 lžička mleté papriky
- 1/2 citronu (ocet)
- cukr
- olej
- sůl
Postup
- První, co je potřeba udělat pro dokonale chutnou rajskou omáčku, je doměkka uvařit hovězí maso. Maso si očistíme a spolu s jednou oloupanou cibulí, novým kořením a bobkovým listem vaříme, dokud není maso krásně měkké. Vývar z hovězího masa si odložíme na pozdější použití, necháme jej vychladnout.
- Poté oloupeme cibuli, nadrobno ji nakrájíme, a cibuli na oleji zpěníme. K tomu přidáme pokrájená rajčata a dusíme. Kvalita rajčat je pro omáčku důležitá, musíme dát pozor, aby byla dobrá a zralá. Po chvilce přidáme také rajský protlak a koření, skládající se v našem případě z bobkového listu, nového koření, pepře, hřebíčků, tymiánu a papriky. Nedílnou součástí je také umytý citron, který, i s kůrou, nakrájíme na kolečka. Chvíli takto restujeme.
- Nyní je vše třeba zalít vývarem z masa (v případě nouze postačí i obyčejná, mírně osolená voda), který jsme předtím nechali chladnout, a vše dohromady vaříme za občasného míchání. Když se rajčata dostatečně rozvaří, omáčku řádně dochutíme, podle sebe, cukrem a solí. Je-li potřeba, okyselíme rajskou omáčku octem nebo dolijeme vodou na množství, které budeme potřebovat. Zde velmi záleží na vašich individuálních potřebách a chuti.
- V dalším kroku na másle uděláme tmavší jíšku. Na pánvičce rozpálíme rostlinný tuk, který zasypeme hladkou moukou a dále mícháme. Kýženou hnědou jíšku získáme tak, že mouku mícháme v rozpáleném tuku, až se osmaží dozlatova. Pokud chceme tmavou cibulovou jíšku, přidáme cibuli až do hotové bledé jíšky, kterou necháme v rozpáleném tuku jen zpěnit. Jíšku bychom měli zředit, například vývarem, postačí i voda. Omáčku jíškou zahustíme. Je také možné použít tmavou, již hotovou jíšku, což je rychlejší a jednodušší způsob.
- Po zahuštění povaříme asi čtvrt hodiny. Na konci omáčku přecedíme přes jemné sítko či rozmixujeme, abychom z ní odstranili zbytky koření.
- V závěru maso nakrájíme na plátky, vložíme jej do omáčky, a ještě prohřejeme. Můžeme na poslední chvíli osladit, dosolit, nebo okyselit citronovou šťávou. Rajskou omáčku podáváme obvykle s houskovým knedlíkem, možné je ale také servírování s těstovinami či s rýží.
Pro ozvláštnění je do rajské omáčky možné přidat skořici (někdy místo tymiánu) nebo zakysanou smetanu. Jistě je dobré vyzkoušet více způsobů, zjistit, co vám bude chutnat nejvíce, a vytvořit si tak svou individuální podobu tohoto klasického českého pokrmu. Z přípravy je také můžete vynechat cibuli, pokud ji nemáte rádi, a dělat omáčku rovnou s kořením, se kterým se v tomto případě dá doslova kouzlit.
Nesmíme nikdy zapomenout, že rajská omáčka je tak dobrá, jak dobré jsou suroviny, které do ní použijeme. To se týká především rajského protlaku – měli bychom se snažit kupovat pouze 100% koncentrát rajských jablíček, na chuti se to projeví.
Rajská omáčka s masovými kuličkami
Máte rádi rajskou omáčku spíše s mletým masem? Potom vyzkoušejte tento recept.
Suroviny na masové kuličky
- 500 g mletého masa: hovězí s vepřovým nebo krůtí
- koření pro mix hovězího s vepřovým: 1 lžíčka petržele, 1 lžička oregana, půlka červené cibule nadrobno nakrájené, půl lžičky citronové kůry
- koření pro krůtí maso: 1 lžička oregana, 1 lžička bazalky, 1 lžička petrželky, 1 stroužek česneku, trocha sladké papriky
- mletý pepř
- půl lžičky soli
- 1 vejce
- asi 2 lžíce strouhanky strouhanky
Suroviny pro rajskou omáčku
- 60 g másla
- 50 g hladké mouky
- 1 střední cibule
- konzerva loupaných rajčat
- 140 g řajčatového protlaku
- cca 800 ml vývaru (hovězí nebo drůbeží)
- 1 bobkový list
- 5 kuliček pepře
- 5 kuliček nového koření
- půl lžičky skořice
- půl lžičky tymiánu
- ocet a cukr na dochucení
Postup
- Nejprve si připravte masové kuličky a to tak, že všechny ingredience kromě strouhanky vložte najednou do mísy a důkladně promíchejte.
- Zkuste ze směsi tvořit kuličky. Pokud je řídká, přidejte stouhanku, dokud není konzistence ideální, aby koule držely tvar.
- Masové kuličky pak vyskládejte na talířek a pokračujte s přípravou omáčky.
- Jak na rajskou omáčku? Nasekejte cibuli najemno. V hrnci na máslo restujte dozlatova.
- Na malém plameni pomalu zasypejte cibuli moukou a asi jednu minutu opékejte. Přidejte loupaná rajčata z konzervy. Pořádně promíchejte a vmíchejte postupně vývar.
- Přidejte všechno koření, osolte a přiveďte k varu.
- Nakonec do omáčky přidejte masové koule, trochu promíchejte a duste na malém plameni pod pokličkou asi 45 minut.
- Po 45 minutách vyjměte maso z hrnce.
- Omáčku přeceďte a na plamen už nedávejte. Přidejte do ní rajský protlak a pořádně promíchejte.
- Nyní dochuťte octem a cukrem dle své chuti, ale osvědčený poměr je vetšinou 1 lžíce octa a 3 lžičky cukru.
- Nakonec můžete masové koule dát zpět do omáčky, kde se prohřejou.
- Podávejte s knedlíkem či rýží.
[…] poctivou českou kuchyni, nejvíc omáčky? Jak si připravit rajskou omáčku, která bude vhodná pro vegetariány? Ať už jste se stali vegetariány v mládí nebo až v […]