Máte rádi ořechovou chuť a přemýšlíte, co všechno ořechového můžete připravit? Ořechové zákusky, přidat ořechy do misky k večernímu zobání, do snídaně a mnoho a mnoho dalšího. Můžete také vyzkoušet ořechový likér. A ještě lépe, můžete si ořechovku připravit doma! Ořechovka recept – jaký bude ten pravý? Může to být z vodky nebo rumu? Nebo to bude raději ořechovka našich prababiček?
Domácí ořechovka našich babiček
- 20 ks zelených ořechů
- 5 kuliček jalovce
- 1 hřebíček
- 1 l žitné
- ½ l vody
- 200 g cukru
- Kousek vanilky
- Kousek skořice
Ořechy omyjte, rozpulte a dejte do lahve. Přidejte skořici, jalovec a hřebíček. Vše zalijte žitnou, uzavřete a nechejte stát tři týdny na slunci. Jednou denně lahví zatřeste, aby se vše promíchalo. Po třech týdnech proceďte.
V půllitru vody povařte cukr s vanilkou asi patnáct minut a poté nechte vychladnout. Smíchejte cukrový rozvar se scezeným ořechovým základem a nalijte do lahví. Uzavřete a dejte do chladu.
Ořechovka z vodky
- 24 vlašských ořechů
- 1 až 1,5 litrů vodky
- 3 hřebíčky
- Kousek skořice
- 1 – 2 zrnka jalovce
- 300 – 500 g cukru krupice
Ořechy omyjte (můžete dvě hodiny odmočit) a nakrájejte na čtvrtky. Vložte do velké sklenice, zalijte vodkou a přidejte všechno koření. Nechte šest týdnů louhovat na místě, kde svítí slunce. Cukr svařte s trochou vody a připravte cukrový rozvar. Rozvar přidejte k ořechům, zamíchejte a nechte týden stát. Poté sceďte a můžete uzavřít do lahví.
Ořechovka s medem
- 35 ořechů
- 1,5 lihu
- 20 hřebíčků
- 1 rozkrojený citron
- 5 ks nového koření
- 2 celé skořice
- ½ kg medu
- ½ litru převařené vody
- ½ litru destilátu (líh, vodka…)
Omyjte je, můžete na celý den naložit do vody a poté nasekejte na čtvrtky. Dejte do velké sklenice, přidejte líh, hřebíčky, skořici, nové koření. Pevně uzavřete a nechejte přibližně šest týdnů pracovat. Pozor, nemanipulujte se sklenicí. Poté přimíchejte med. Promíchejte, přeceďte a přidejte půl litru lihu nebo jiného destilátu.
Svatojánská ořechovka z rumu
- 1 kg zelených ořechů
- 1 litr tuzemského rumu
- 250 g cukru krupice
- 200 ml vody
Kořeněný sirup
- 250 g cukru krupice
- 500 ml vody
- 5 hřebíčků
- Skořice
- Strouhaný muškátový oříšek
- 1 polévková lžíce kandované citrusové kůry
Rozpulte ořechy, očistěte je a přidejte do velké láhve k rumu. Přidejte vlažný sirup (voda a cukr), aby byly ořechy ponořené. Nechejte zavřít a měsíc až šest týdnů nechte macerovat. Poté přeceďte, přidejte kořeněný sirup a vše povařte. Odstavte, sceďte a přelijte do sklenic a uzavřete.
Domácí ořechovka ze slivovice
- 15 nezralých ořechů
- Skořice
- 4 hřebíčky
- 3 kuličky jalovce
- Citronová kůra z půlky citronu
- 1 l slivovice
- 0,5 l vody
- 500 g pískového cukru
Ořechy omyjte, osušte a nakrájejte na tenké plátky, hezky se z nich vše uvolní. Dejte do velké láhve, přidejte všechno koření a zalijte slivovicí. Uzavřete víčkem a nechte na teplém místě čtyři až šest týdnů. Přeceďte, dejte zpět do lahve a přidejte cukrový rozvar. Ten připravte z cukru a půllitru vody. Promíchejte s výluhem a nechejte odstát další měsíc. Promíchejte, přelijte do lahví a nechte uležet, ideálně půlroku.