Výroba domácího likéru – připravte si výbornou ořechovku!

Máte rádi ořechovou chuť a přemýšlíte, co všechno ořechového můžete připravit? Ořechové zákusky, přidat ořechy do misky k večernímu zobání, do snídaně a mnoho a mnoho dalšího. Můžete také vyzkoušet ořechový likér. A ještě lépe, můžete si ořechovku připravit doma! Ořechovka recept – jaký bude ten pravý? Může to být z vodky nebo rumu? Nebo to bude raději ořechovka našich prababiček?

Domácí ořechovka našich babiček

  • 20 ks zelených ořechů
  • 5 kuliček jalovce
  • 1 hřebíček
  • 1 l žitné
  • ½ l vody
  • 200 g cukru
  • Kousek vanilky
  • Kousek skořice

Ořechy omyjte, rozpulte a dejte do lahve. Přidejte skořici, jalovec a hřebíček. Vše zalijte žitnou, uzavřete a nechejte stát tři týdny na slunci. Jednou denně lahví zatřeste, aby se vše promíchalo. Po třech týdnech proceďte.

V půllitru vody povařte cukr s vanilkou asi patnáct minut a poté nechte vychladnout. Smíchejte cukrový rozvar se scezeným ořechovým základem a nalijte do lahví. Uzavřete a dejte do chladu.

Ořechovka z vodky

  • 24 vlašských ořechů
  • 1 až 1,5 litrů vodky
  • 3 hřebíčky
  • Kousek skořice
  • 1 – 2 zrnka jalovce
  • 300 – 500 g cukru krupice

Ořechy omyjte (můžete dvě hodiny odmočit) a nakrájejte na čtvrtky. Vložte do velké sklenice, zalijte vodkou a přidejte všechno koření. Nechte šest týdnů louhovat na místě, kde svítí slunce. Cukr svařte s trochou vody a připravte cukrový rozvar. Rozvar přidejte k ořechům, zamíchejte a nechte týden stát. Poté sceďte a můžete uzavřít do lahví.

Ořechovka s medem

  • 35 ořechů
  • 1,5 lihu
  • 20 hřebíčků
  • 1 rozkrojený citron
  • 5 ks nového koření
  • 2 celé skořice
  • ½ kg medu
  • ½ litru převařené vody
  • ½ litru destilátu (líh, vodka…)

Omyjte je, můžete na celý den naložit do vody a poté nasekejte na čtvrtky. Dejte do velké sklenice, přidejte líh, hřebíčky, skořici, nové koření. Pevně uzavřete a nechejte přibližně šest týdnů pracovat. Pozor, nemanipulujte se sklenicí. Poté přimíchejte med. Promíchejte, přeceďte a přidejte půl litru lihu nebo jiného destilátu.

Svatojánská ořechovka z rumu

  • 1 kg zelených ořechů
  • 1 litr tuzemského rumu
  • 250 g cukru krupice
  • 200 ml vody

Kořeněný sirup

  • 250 g cukru krupice
  • 500 ml vody
  • 5 hřebíčků
  • Skořice
  • Strouhaný muškátový oříšek
  • 1 polévková lžíce kandované citrusové kůry

Rozpulte ořechy, očistěte je a přidejte do velké láhve k rumu. Přidejte vlažný sirup (voda a cukr), aby byly ořechy ponořené. Nechejte zavřít a měsíc až šest týdnů nechte macerovat. Poté přeceďte, přidejte kořeněný sirup a vše povařte. Odstavte, sceďte a přelijte do sklenic a uzavřete.

Domácí ořechovka ze slivovice

  • 15 nezralých ořechů
  • Skořice
  • 4 hřebíčky
  • 3 kuličky jalovce
  • Citronová kůra z půlky citronu
  • 1 l slivovice
  • 0,5 l vody
  • 500 g pískového cukru

Ořechy omyjte, osušte a nakrájejte na tenké plátky, hezky se z nich vše uvolní. Dejte do velké láhve, přidejte všechno koření a zalijte slivovicí. Uzavřete víčkem a nechte na teplém místě čtyři až šest týdnů. Přeceďte, dejte zpět do lahve a přidejte cukrový rozvar. Ten připravte z cukru a půllitru vody. Promíchejte s výluhem a nechejte odstát další měsíc. Promíchejte, přelijte do lahví a nechte uležet, ideálně půlroku.

Diskuze k článku

Zadejte svůj komentář
Zadejte své jméno