Milujete klasickou českou kuchyni? Pak do ní patří mnoho omáček, ať už svíčková nebo rajská, knedlo vepřo zelo, pečené kuře s nádivkou a další a další jídla. Kuře na paprice je jedním z nich. Opět existuje mnoho variant, někteří kuchaři při vaření používají jen kuřecí stehna, jiní celé kuře, další kuřecí prsa. Podobně se také konzumuje. Je libo kuře na paprice s těstovinami nebo kuře na paprice s rýží? Nebo klasicky s knedlíkem? Máte chuť na kuře na paprice ze stehen? Kuře na paprice recept – jak si jej připravit? Podle pohlreicha? Nebo zaručený recept od babičky?
Kuře na paprice z kuřecích prsou
- 3 kuřecí prsa
- 1 cibule
- 2 polévkové lžíce hladké mouky
- 1 kelímek smetany na vaření
- 1,5 l vody
- Máslo
- 2 čajové lžičky mleté sladké papriky
- Sůl, mletý pepř
Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Kuřecí maso nakrájejte na plátky. Do hrnce dejte máslo. Přidejte cibuli, chvíli osmahněte dozlatova. Poté přidejte kuřecí maso, které je opepřené a osolené. Lehce osmažte, přidejte červenou mletou papriku, promíchejte a zalijte horkou vodou. Kuřecí maso poté vařte doměkka. Když je maso měkké, přidejte do něj jíšku (osmahlou hladkou mouku, povařte a dochuťte solí a pepřem). Nakonec přidejte smetanu a krátce povařte. Kuře na paprice pro děti bude chutnat opravdu všem!
Kuře na paprice bez smetany
- 1 kuře
- 1 cibule
- 0,5 kostky bujónu
- Sůl, mletý pepř
- Mletá sladká paprika
- 1 plátek másla
- 2 polévkové lžíce vody
- 1 polévková lžíce hladké mouky
- Mléko
Celé kuře naporcujte na kousky i s kůží, omyjte, osolte a opepřete. Cibuli nakrájejte nadrobno a na másle nechte zesklovatět. Přidejte kousky kuřete a nechejte z obou stran osmahnout. Maso dejte stranou a přidejte mletou sladkou papriku. Promíchejte, přidejte horkou vodu, promíchejte a vraťte do hrnce maso. Přidejte bujón, přiklopte a nechte dusit. Jakmile je maso měkké, dejte jej bokem a dochuťte omáčku. Přidejte hladkou mouku rozšlehanou ve studené vodě, dolijte mlékem, můžete přidat máslo, sůl, pepř nebo mletou sladkou papriku. Omáčku provařte, maso oberte na menší kousky, kůži dejte bokem a podávejte.
Kuře na paprice se zakysanou smetanou z papiňáku
- ½ kuřete
- 1 cibule
- 1 kelímek zakysané smetany
- 2 polévkové lžíce oleje
- Mletá sladká paprika
- Sůl
- Mletý pepř
- Hladká mouka
Cibuli nakrájejte na drobné kousky. Vezměte tlakový hrnec, dejte do něj olej a rozpalte. Zaprašte paprikou a přidejte kuře nakrájené na kousky. Osolte, zalijte horkou vodou tak, aby bylo maso ponořené. Vařte vše přibližně 45 minut. Poté hrnec otevřete, vezměte trochu šťávy a v ní rozmíchejte smetanu a polévkovou lžíci mouky. Tímto předejdete zdrcnutí. Vlije zpátky do hrnce a provařte.