Vánoční cukroví: Vyzkoušené nepečené cukroví

Vánoce jsou ve znamení dárků, stromečku, kapra, salátu a hlavně cukroví. Právě vánoční cukroví, jeho vůně a příprava neodmyslitelně patří k Vánocům jako takovým. Existuje spousta druhů, zdravé, pečené i nepečené cukroví. Mnozí právě upřednostňují to nepečené, protože je rychle hotové a můžete jej připravit i ve chvíli, kdy nemáte moc času. Skvělé řešení pro ty, kteří počítají každou minutu svého času.

Ideální vánoční cukroví

Můžete samozřejmě připravit stále víc a víc oblíbenější cheesecake, ale bez pravého cukroví by to nebylo ono. Přinášíme vám vyzkoušené recepty na nepečené cukroví, které jsou jednoduché a rychle hotové! V článku najdete recepty na klasická Vosí hnízda, originální medové kuličky, vánoční piškotový salám a další.

Vosí hnízda

Suroviny:

Na těsto:

  • 1 sáček dětských piškotů
  • 150g cukru moučky
  • 80g másla
  • 50g mletých ořechů
  • 20g kakaa
  • 2 polévkové lžíce tuzemského rumu
  • 2 polévkové lžíce teplého mléka

Na náplň:

  • 50g másla
  • 50g cukru moučka
  • 1 polévková lžíce tuzemského ruku
  • 1 žloutek

Jak na to?

Odeberte 30 kusů piškotů a zbytek rozstrouhejte. Máslo utřete s cukrem, přidejte piškoty, ořechy, kakao, rum a mléko, které předtím svaříte. Z této směsi vytvořte těsto, které nechejte odpočívat zhruba půl hodiny v ledničce.

Mezitím si připravte náplň. Utřete máslo, cukr a žloutky s rumem. Připravte si formičky na vosí hnízda, které vysypte troškou moučkového cukru. Následně do formičky vmáčkněte kousek těsta a do důlku přidejte náplň. Aby byly úly kompletní, přiklopte je piškotem. Z formičky vyklopte a můžete dát do lednice na chvíli ztuhnout. Z jedné dávky vytvoříte přibližně třicet vosích hnízd.

Domácí pralinky s lískovými ořechy

Suroviny:

  • 1 kondenzované mléko v plechovce
  • 60g kvalitní čokolády
  • 2 polévkové lžíce másla
  • Lískové oříšky
  • Košíčky

Jak na to?

Vložte uzavřené kondenzované mléko do hrnce s vodou a vařte přibližně dvě hodiny. Během procesu kondenzované mléko zkaramelizuje. Jestliže již koupíte karamelizované kondenzované mléko, tohoto kroku budete ušetřeni.

Do košíčků nebo formiček na pralinky dejte trošku zkaramelizovaného kondenzovaného mléka, přidejte lískový oříšek a nechejte chvíli ztuhnout v lednici. Ve vodní lázni roztopte čokoládu s máslem a s pomocí zdobičky vytvořte kapičku nebo slzu. Pralinky uložte do lednice, aby pořádně ztuhly.

Nepečené kuličky Margot

Suroviny:

  • 4 velké tyčinky Margot (1 kus 100g)
  • 100g cukru krupice
  • 100ml vody
  • 125g másla
  • 200g sušeného mléka
  • 100g strouhaného kokosu
  • 40 kusů lískových ořechů nebo mandlí
  • Strouhaný kokos na obalení

Jak na to?

Tyčinky dejte do mrazáku a nechejte přibližně hodinu zmrazit. Díky tomu půjdou lépe nastrouhat na jemné straně struhadla, nebudou se drobit. Vezměte hrnec a do něj nalijte vodu. Při mírné teplotě rozpusťte cukr. Poté do vody vložte máslo, které nakrájíte na kostky. Následně hrnec odstavte ze sporáku.

Do takto vzniklé hmoty přimíchejte sušené mléko, strouhaný kokos a nastrouhané tyčinky. Míchejte, dokud se těsto nespojí a nezhoustne. Budete-li potřebovat ještě víc zahustit, přidejte trošku strouhaného kokosu. Těsto dejte do lednice, kde jej nechejte ztuhnout. Budou se vám lépe tvořit kuličky.

Vezměte si kousek těsta a utvořte kuličku. Dovnitř přidejte oříšek nebo mandli, zabalte a následně každý kousek obalte ve strouhaném kokosu a dejte do košíčku. Takto připravené kuličky můžete nechat ještě chvíli v lednici tuhnout. Pokud nemáte rádi příliš sladké cukroví, můžete ubrat na množství cukru. Tyčinka sama o sobě je dost sladká.

Čokoládové placičky

Suroviny:

  • 150g bílé čokolády
  • 150g hořké čokolády
  • Ořechy
  • Rozinky
  • Sušené ovoce
  • Kandované ovoce

Jak na to?

Každý druh čokolády rozpusťte v samostatné vodní lázni a za občasného míchání nechejte čokolády částečně zchladnout. Na silikonové podložce tvořte menší placičky, do kterých ihned přidávejte oříšky, kandované ovoce nebo sušené ovoce podle vaší potřeby a chuti. Následně dejte do chladu či lednice zcela ztuhnout.

Kokosové kuličky s čokoládou

Suroviny:

  • 175g kondenzovaného mléka
  • 100g strouhaného kokosu
  • Bílá, hořká nebo mléčná čokoláda na polevu

Jak na to?

V míse smíchejte kondenzované mléko se strouhaným kokosem. Dejte na hodinku do lednice, aby vše ztuhlo. Poté tvořte kuličky, které namáčejte do rozpuštěné čokolády. Je zcela na vás, jakou čokoládu si vyberete, podle toho, kterou máte nejraději. Nechejte na pečícím papíru nebo tácku opět v lednici ztuhnout.

Vánoční piškotový salám

Suroviny:

  • 300g piškotů
  • 250g změklého másla
  • 1 tuba Pikniku nebo karamelizovaného kondenzovaného mléka
  • 90g moučkového cukru
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 2 polévkové lžíce kakaa (nemusí být)
  • 40g rozinek + rum, do kterého je namočíte
  • Strouhaný kokos na obalení

Jak na to?

Ze všeho nejdřív si namočte rozinky do rumu. Přidejte jej jen tolik, aby byly rozinky zakryty. Nechejte pořádně nasáknout, možná i přes noc. Piškoty přepulte či rozčtvrťte ostrým nožem. Máslo spolu s Piknikem nebo karamelizovaným kondenzovaným mlékem, s cukrem, rumem a případně i kakaem vyšlehejte do jemné a hladké pěny.

K této hladké pěně přimíchejte rozinky i s rumem a nakrájené piškoty. Těsto spolu s piškoty nejdříve míchejte vařečkou a následně propracujte silně rukama. Piškoty se s těstem po chvíli krásně spojí.

Následně těsto rozdělte na čtyři stejné kusy, se kterými budete pracovat. Na vál si nasypte strouhaný kokos, přidejte jeden kus a vytvořte z něj váleček. Při válení použijte sílu, aby se salám s kokosovým okrajem hezky vytvaroval. Ve strouhaném kokosu jej pořádně obalte.

Váleček zabalte do alobalu nebo potravinové fólie a odložte do lednice. Tam jej nechejte minimálně jeden den, aby krásně ztuhnul. Vánoční salám se krájí ostrým nožem na plátky.

Výborné medové kuličky

Suroviny:

  • 300g perníku na strouhání, medových plátů nebo upečených perníčků
  • 3 polévkové lžíce medu
  • 1 kondenzované mléko (může být i karamelizované)
  • 200g másla
  • 50 – 100g vlašských ořechů na zahuštění
  • Mleté ořechy nebo strouhaný kokos na obalení

Jak na to?

Perník, perníkové pláty nebo upečené perníčky nastrouháme. Máte-li robot, pak ho můžete použít. Kondenzované mléko nechejte předem zkaramelizovat, tedy uzavřenou konzervu ponořte zcela do vody a vařte přibližně dvě až dvě a půl hodiny. Po vychladnutí otevřete konzervu a její obsah přeneste do mísy. Tento krok si můžete ušetřit s použitím karamelizovaného kondenzovaného mléka.

Nastrouhaný perník smíchejte s kondenzovaným mlékem, medem, změklým máslem, mletými ořechy a vše velmi dobře propracujte. Mleté ořechy doporučujeme přidávat podle vaší potřeby, aby bylo těsto husté tak akorát. Když bude naopak moc husté, přidejte trošku medu.

Následně dejte těsto na několik hodin (ideálně přes noc) do lednice, aby se krásně uleželo a ztuhlo. Následující den vytáhněte těsto z lednice a tvarujte menší kuličky. Ty obalte v mletých ořeších (popřípadě také v mletém kokosu, podle vaší chuti) a každou jednu kuličku vložte do papírového košíčku.

Doporučujeme medové kuličky uchovávat v chladu (v lednici, na balkoně nebo spíži). Než je budete konzumovat, nechejte je tři dny odležet. Musí se propojit všechny chutě a vůně. Z jedné dávky vytvoříte přibližně šedesát až sedmdesát kuliček.

Máte i vy nějaký osvědčený recept na nepečené cukroví? Podělte se s námi o jeho recept!

Diskuze k článku

Zadejte svůj komentář
Zadejte své jméno