Utopenci v nálevu jako z hospody: 4 nejoblíbenější recepty

Receptů na utopence v nálevu najdete na internetu spousty. Ty se od sebe odlišují především typem nálevu a co do něj přidáte. Nevíte si rady, co konkrétně do nálevu přidat? Níže vám zasíláme inspiraci nejoblíbenějších receptů. Najdete zde domácí utopence, pikantní utopence, utopence se zelím a utopence na pivu.

Základem výborných utopenců je správný výběr kvalitních špekáčků. V obchodě sledujte kolik % masa špekáček obsahuje. My doporučujeme minimálně 40 % masa a maximálně 45 % tuku. pokud si koupíte špekáčky v horší kvalitě, pokazíte si požitek z jinak výborných utopenců.

Domácí utopenci v nálevu

Na 4 zavařovací sklenice potřebujete: 15 špekáčků, 2 velké cibule, plnotučnou hořčici, sladkou papriku, feferonky

Na nálev: 20 kuliček pepře, 8 kuliček nového koření, 3 bobkové listy, lžičku soli, 300 ml kvasného octa, 600 ml vody

Postup: Nejdříve si připravte nálev. Smíchejte všechny ingredience (koření, sůl, ocet a vodu) a přiveďte k varu. Nechte asi 5 minut probublávat. Následně hrnec stáhněte z plamene a pusťte se do zbytku. Špekáčky oloupejte, podélně rozkrojte, ale úplně nedokrojte. Vevnitř potřete hořčicí a to posypte paprikou.

Do každého špekáčku vložte plátek cibule, která bude pokrájená na půlkolečka. Spojte párátky a postupně utopence skládejte do sklenic střídavě s cibulí a feferonkami. Nakonec vše přelijte teplým nálevem a po vychladnutí nechte v lednici asi 7 dnů odležet.

Pikantní utopenci

Na 4 zavařovací sklenice potřebujete: 15 ks špekáčků, 15 ks nakládaných kozích rohů, 5 ks chilli papriček, 4 ks cibule, 1/2 sáčku mletého černého pepře, 1/2 sáčku mleté červené pálivé papriky

Na nálev: 400 ml octa, 300 ml vody, sůl

Postup: Nejprve špekáčky oloupejte, podélně rozkrojte, ale úplně nedokrojte. Pokud by jste nechtěli utopence plnit cibulí, stačí je pouze propíchat na několika místech. Dále smíchejte mletý černý pepř s pálivou paprikou a okořeňte vnitřní stranu utopenců a přidejte na půlkolečka nakrájenou cibuli. Spojte párátky a postupně utopence skládejte do sklenic střídavě s cibulí a chilli papričkami a kozími rohy. Následně připravte nálev. Do hrnce nalijte vodu s octem, osolte a přiveďte k varu, ale nevařte. Nechte nálev vychladnout a zalijte připravené utopence. Ty nechce v lednici ležet 7 dnů.

Utopenci se zelím

Na 4 zavařovací sklenice potřebujete: 3 žluté cibule, 2 červené cibule, 2 stroužky česneku, 1 chilli paprika, 15 špekáčků, 3 lžičky pálivé papriky, 500 g kysaného zelí


Na nálev: 350 ml vody, 200 ml octa, 100 ml balsamikového octa, 7 kuliček nového koření, 10 kuliček černého pepře, 4 bobkové listy, 3 lžičky cukru, 1 lžička soli

Postup: Nejprve si připravte nálev. Oba druhy octů smíchejte s vodou a přiveďte k varu. Přidejte veškeré koření včetně soli a cukru. Nálev nechejte 5 minut probublávat. Dále si nakrajte cibuli a česnek na tenké plátky a chilli papriku na tenké kolečka.Špekáčky oloupejte, podélně nakrojte, ale úplně nedokrojte. Vevnitř posypte mletou paprikou a přidejte několik plátků cibule, česneku a chilli papričky. Kysané zelí smíchejte se zbylou zeleninou a dejte ho na dno sklenice a na něj položte připravené utopence. Jednotlivé vrstvy střídejte, dokud nenaplníte celou sklenici. Následně utopence přelejte teplým nálevem. Po vychladnutí je vložte do lednice a nechte je uležet alespoň 7 dní.

Utopenci na pivu

Na 4 zavařovací sklenice potřebujete: 15 špekáčků, 5 lžic plnotučné hořčice, 10 cibulek, 2 papriky

Na nálev: 500 ml piva, 50 ml octa, 150 ml vody, 10 kuliček celého pepře, 12 kuliček nového koření, 8 listů bobkového listu, 2 lžičky soli, 1 lžička chilli

Postup: Nejdříve si připravte nálev. Smíchejte vodu, pivo a ocet a přiveďte k varu. Přidejte koření a nechte asi 5 minut probublávat. Následně stáhněte z plamene a pusťte se do zbytku. Špekáčky oloupejte, podélně nařízněte, ale úplně nerozkrojte. Vevnitř potřete hořčicí.
Do každého špekáčku vložte plátek cibule, která je bude pokrájená na půlkolečka. Spojte párátky a postupně utopence skládejte do sklenic střídavě s cibulí a paprikami. Nakonec vše přelijte nálevem a po vychladnutí nechte v lednici asi 7 dnů odležet.

Komentář

Diskuze k článku

Zadejte svůj komentář
Zadejte své jméno