Buchty s povidly nebo povidlové knedlíky. Kdo by nemiloval poctivá povidla? Recept na švestková povidla se během let měnil, někdo je připravuje dlouhé hodiny, jiný je nemíchá a další je dělá v troubě. Jde o ryze tradiční věc a nemá smysl do nich přidávat různá koření či něco podobného na inovaci, lidé se rádi drží tradic. Přesto přinášíme pár různých receptů, které by se vám mohly zalíbit. Někdo je chce bez cukru, jiný zase s čokoládou nebo o metodě přípravy má rozhodnuto – trouba. Jaký recept si zvolíte vy?
Švestková povidla podle babičky
Co budete potřebovat:
- 3 kg švestek
- 1,2 kg cukru krystal nebo krupice (při obzvláště kyselých švestkách přidejte 300g)
- 200 ml octa
Jak postupovat:
Švestky omyjte, vypeckujte a následně zasypte cukrem. Všechno společně promíchejte a nechejte odstát, nejlépe celý den, minimálně přes noc. Zakryjte alobalem jako pokličkou. V polovině času zamíchejte. Švestky pustí dostatek šťávy, tu neceďte. Dejte na plotnu a vařte zprudka přibližně hodinu. Dbejte na to, aby směs probublávala. Mezitím se směs rozvaří na kaši.
Následně snižte teplotu a vařte na nižším stupni asi další dvě hodiny. Pozor, povidla se mohou připalovat, je dobré je proto občas zamíchat. Když povidla netečnou, ale nejsou moc tuhé, zkrátka, aby se dala roztírat, je hotovo. Ještě horké je nalijte do skleniček a až po okraj zaplňte. Ihned zavíčkujte a otočte víčkem vzhůru.
Švestková povidla v troubě a bez cukru
Co budete potřebovat:
- 3 kg švestek
- ½ čajové lžičky soli
Jak postupovat:
Švestky omyjte a vypeckujte, dejte do hrnce, přidejte sůl a pod poklicí duste. Pustí šťávu, a jakmile se tak stane, rozmixujte a dejte do trouby vyhřáté na 180 stupňů bez poklice. Pečte přibližně tři až pět hodin, dokud nezhoustnou. Občas promíchejte, dokud se hmota neslévá. Povidla ještě horká dejte do sklenic, zavíčkujte a obraťte víčkem dolů.
Švestková povidla bez míchání
Co budete potřebovat:
- 6kg švestek
- 1kg cukru krystal
- 250ml octa
- 1 celá čajová lžička mleté skořice
- 100 – 150ml rumu
Jak postupovat:
Švestky vypeckujte a dejte do velkého hrnce. Zasypte cukrem, přidejte ocet a zamíchejte. Od této doby se nemíchají. Nechejte stát čtyřiadvacet hodin. Dejte na sporák a přiveďte k varu. Hodinu vařte prudce, následně teplotu snižte a přidejte poklici. Vařte zhruba pět hodin na nejnižším plameni. Nemíchejte. Povidla následně rozmixujte tyčovým mixérem, přidejte skořici a rum. Promíchejte a můžete začít plnit sklenice po okraj, zavíčkujte a otočte.
Švestková povidla v domácí pekárně
Co budete potřebovat:
- 3,5kg vyloupaných švestek
- 125 ml octa
- 1kg krystalového cukru
- Rum
Jak postupovat:
Švestky dejte do hrnce, přiklopte poklicí a rozvařte. Občas promíchejte. Propasírujte před cedník a rozmělněné zbytky z cedníku dejte k propasírované části. Dejte ocet, cukr a přidejte do domácí pekárny, ve které vařte. Zpočátku míchejte občas, ke konci vaření už stále, aby se nepřipálily. Vařte asi dvě hodiny, z měchačky nesmí vytékat. Dejte stranou, přidejte ruk podle chuti a plňte sklenice.
Švestková povidla s čokoládou
Co budete potřebovat:
- 1,7 kg švestek
- 300g cukru krupice
- 2 polévkové lžíce octa
- ½ čajové lžičky mleté skořice
- ½ čajové lžičky mletého hřebíčku
- 3 polévkové lžíce ruku
- 50g kvalitní tmavé čokolády
Jak postupovat:
Opláchněte švestky, nakrájejte a zbavte pecek. Dejte na hlubší plech a pokropte octem. Dejte do rozpálené trouby na 250 stupňů a pečte 25 minut. Přidejte půlku cukru, posypte, nemíchejte a dejte zase do trouby na 15 minut. Opět vytáhněte, přidejte zbytek cukru a znovu pečte 15 minut. Předejte do hlubší mísy, přidejte kousky čokolády. Vše se rozpustí, přidejte skořici, hřebíček a rum. Rozmixujte vše do povidlové hmoty. Dejte do připravených sklenic a uzavřete.