Dušená mrkev na mnoho chutných způsobů: Jakou si vyberete?

dušená mrkev recept

Vybavíte-li si dušenou mrkev, pak je to nevzhledná hmota, která v sobě měla kousky hrášku a ve školní jídelně nebyla zrovna oblíbeným jídlem. Ač přesně neznáme historii a to, jak se vlastně rozšířila k nám, často se objevuje na jídelníčku jídelen, ať už školních nebo jiných. Nevaříte jí doma jen proto, že vám ji ve škole pěkně znechutili? Vyzkoušejte mnoho receptů, které vám mohou pomoci opět obnovit víru v toho jídlo. Je dobré, chutné a zdravé, můžete jej přidávat k různým masům či si jej dopřát jako bezmasé jídlo. Jaký recept na dušenou mrkev bude váš nejoblíbenější? Dietní dušenou mrkev na másle? Nebo přidat maso?

Dušená mrkev na mnoho způsobů

Asi nejčastěji vás napadne recept na dušenou mrkev s hráškem, což je nejčastější recept. Lidé si dávají dušenou mrkev s bramborem, což je ideální, pokud nechcete jíst na oběd maso. Milovníci masa však mohou přidat plátek nejrůznějších druhů. Nejčastěji se podává dušená mrkev s vepřovým masem a bramborem, ale není ničím výjimečným, když si dáte dušenou mrkev s hovězím masem nebo tím kuřecím. Jaké další variace dušené mrkve si můžete připravit?

Dušená mrkev s hráškem

Co budete potřebovat:

  • 700g mrkve
  • 1 cibule
  • 1 – 2 hrsti mraženého či čerstvého hrášku
  • 40 g másla
  • 4 polévkové lžíce hladké mouky
  • 500 ml vody
  • Špetka mletého pepře
  • 1,5 čajové lžičky soli
  • 0,5 čajové lžičky kari
  • Špetka drceného kmínu
  • Hovězí bujon

Jak postupovat:

Mrkev a cibuli očistěte. Cibuli nakrájejte na kostičky a na másle ji zpěňte. Zaprašte moukou a vytvořte jíšku. K ní přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev a spolu s jíškou dobře promíchávejte, aby se netvořily hrudky. Přidejte vodu, promíchejte a počkejte, dokud nebude vařit. Poté přidejte bujon, kmín, kari a sůl. Duste pod pokličkou doměkka. Většinou je to dvacet minut, podle druhu mrkve. Během vaření promíchávejte, dochuťte pepřem, případně solí. Nakonec přidejte hrášek, prohřejte a mrkev s hráškem je hotová a vhodná pro všechny, klidně i pro děti.

Dušená mrkev s vepřovým masem

Co budete potřebovat:

  • 300 – 400g vepřové pleci bez kosti
  • 800g mrkve
  • 2 velké cibule
  • 80g másla
  • 1 polévková lžíce polohrubé mouky
  • 1 – 2 hrsti mraženého nebo sterilovaného hrášku
  • Citron, ocet, cukr na dochucení
  • Sůl, pepř

Jak postupovat:

Vepřové maso omyjte a nakrájejte na menší kousky. Cibuli a mrkev oloupejte. Cibuli nakrájejte na drobno a na másle osmahněte. Přidejte maso, osolte a opepřete, společně ještě chvíli restujte, aby se maso zatáhlo. Přidejte vodu, aby maso nebylo úplně potopené, ale aby neplavalo ve vodě. Přidejte poklici a duste takřka do měkka.

Odkryjte, přidejte polohrubou mouku a spolu s cibulí a masem smažte. Ve chvíli, kdy se mouka přichytává ke dnu hrnce, přidejte mrkev, dolijte vodu, přibližně do poloviny zeleniny a masa, nechte zavařit a následně míchejte. Duste mrkev do měkka. Jakmile je měkké maso i mrkev, přidejte hrášek, zahřejte a dochuťte podle vaší chuti solí, pepřem, octem, citronem nebo cukrem. Je-li pokrm hustý, přidejte trochu vody. Může být podávána také dušená mrkev s hovězím masem, jen je potřeba počítat, že maso je tužší a tím pádem je doba vaření delší.

Dušená mrkev na másle s kuřecím masem

Co budete potřebovat:

  • 500 g mrkve
  • 750 g kuřecích prsou
  • Mletý pepř
  • Sůl
  • Máslo
  • Vývar nebo bujon

Jak postupovat:

Mrkev očistěte a nakrájejte na kolečka. Kuřecí maso očistěte a nakrájejte na nudličky. Přidejte sůl, pepř, možná nějaké to koření a osmažte zprudka na oleji. Mezitím mrkev uvaříme bokem, přidáme k opečeným kuřecím nudličkám, vše osolíme a opepříme. Přidejte vývar nebo bujon a podle chuti zahustěte. Pro zjemnění chuti můžete přidat kousek másla. Vše podávejte s brambory.

Dušená mrkev se smetanou a vejcem

Co budete potřebovat:

  • 4 mrkve
  • ½ cibule
  • ½ čajové lžičky tymiánu
  • ½ čajové lžičky drceného kmínu
  • 100 ml smetany k vaření
  • Ocet nebo citronová šťáva
  • 1 čajová lžíce přepuštěného másla
  • 1 – 2 stroužky česneku

Jak postupovat:

Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte cibuli nakrájenou na kostičky a opékejte dozlatova. Přidejte očištěnou mrkev, kterou nastrouháte, případně můžete nakrájet na kolečka. Vše restujte a poté přidejte trochu vody, osolte, přidejte kmín a všechno duste do polo měkka. Před koncem varu přidejte tymián a také smetanu. Vše promíchejte a nechte vyvařit do zhoustnutí. Přidejte česnek podle chuti, dochuťte citronem nebo octem a podávejte. Můžete podávat s vejcem natvrdo nebo volím okem.

Dietní dušená mrkev bez mouky

Jak postupovat:

  • 700g mrkve
  • 500 ml vody
  • 50g másla
  • 1 – 2 hrsti hrášku
  • Citronová šťáva
  • Půl čajové lžičky třtinového cukru
  • Sůl
  • Petrželka

Jak postupovat:

Mrkev očistěte, omyjte a nakrájejte na kolečka. Do hrnce dejte máslo, rozpusťte a přidejte mrkev, kterou orestujte. Přidejte vodu a začněte vařit, poté přidejte sůl a zakryjte pokličkou. Duste asi dvacet minut, podle typu mrkve. Občas promíchejte, aby se směs nepřipalovala. Dochuťte solí, třtinovým cukrem a přidejte hrášek podle chuti. Hotový pokrm dozdobte petrželkou a podávejte jako hlavní jídlo nebo přílohu k jídlu.

Dušená mrkev s rýží

Co budete potřebovat:

  • 2 hrnky rýže
  • 1 mrkev
  • 4 hrnky vody
  • 1 polévková lžíce oleje
  • Sůl

Jak postupovat:

Mrkev očistěte a nakrájejte na kostičky. Rýži propláchněte pod studenou a následně vařící vodou, sceďte. Na lžíci oleje osmahněte mrkev a přidejte rýži, krátce osmahněte a přidejte vodu. Osolte, opepřete a pod pokličkou duste do vypaření vody na úroveň rýže. Směs dochuťte a podávejte.

Diskuze k článku

Zadejte svůj komentář
Zadejte své jméno