Šunkofleky na několik způsobů – uvařte si je i vy!

Někdo považuje šunkofleky za české jídlo, jiný říká, že jde o jídlo chudých, někdo si je na talíř dá rád, jiný naopak ne. Jak to tedy s tímto pokrmem je? Co se země týče, pocházejí z Německa, tedy přesně základní recept na šunkofleky přišel z německy hovořící země, kde se jim říkalo Schinkenflecker. Vařily je už naše babičky, šlo a stále jde o jedno z nejrychleji připravených jídel, které je také finančně dostupné. Díky inovaci lidí a jejich nápadům můžete připravit hned několik varianty na šunkofleky. Jaké si připravíte vy?

Šunkofleky se sýrem a šunkou

Co budete potřebovat:

  • 500g těstovin
  • Šunku podle potřeby
  • 2 menší cibule
  • 3 kostky taveného sýra
  • Nastrouhaný tvrdý sýr (Eidam, Chedar, Gouda)
  • Sůl, mletý pepř
  • 3 kusy vajec

Jak postupovat:

Výborné šunkofleky se sýrem a se šunkou můžete připravit během chvíle. Výběr těstovin necháváme na vás a vaší chuti, ideální jsou menší velikosti, můžete pořídit přímo flíčky, popřípadě klasické kolínka nebo mašličky. Uvařte je tak, jak stojí na obalu, v osolené vodě a nechejte bokem okapat. Mezitím si nakrájejte cibulku na malé kostičky a šunku podle chuti.

Ve velké míse smíchejte těstoviny, tavený sýr, cibulku a šunku. Osolte, opepřete a dobře promíchejte. Rozkvedlané vejce přidejte do mísy. Opět promíchejte a celou směs přesuňte do pečící mísy, kterou vymažte olejem nebo máslem. Posypte strouhaným sýrem a dejte péct do rozehřáté trouby na 180 stupňů na půl hodiny.

Šunkofleky z pořadu Kluci v akci

Co budete potřebovat:

  • 500g suchých těstovinových flíčků
  • 1 polévková lžíce sádla
  • 20g sádla
  • 1 velká cibule
  • 500g uzeného masa (krkovička, uzené žebra)
  • 6 kusů vajec
  • Sůl, mletý pepř

Jak postupovat:

Šunkofleky z uzených žeber nebo z uzeného masa připravíte jednoduše. Těstoviny uvařte na skus a poté sceďte. Ještě do horkých těstovin přidejte jednu polévkovou lžíci sádla a pořádně promíchejte, aby se neslepily.

Mezitím v zapékací míse osmahněte na zbývajícím sádle cibuli, kterou nakrájíte na kostičky. Přidejte uzené maso a zarestujte. Smíchejte maso s těstovinami a rovnoměrně rozprostřete po celém pekáčku. Vložte do rozehřáté trouby, nechejte chvíli zapéct. Poté přidejte k šunkoflekům rozšlehaná vejce se solí a pepřem. Vraťte do trouby a pečte dozlatova.

Vídeňské šunkofleky se zelím

Co budete potřebovat:

  • ½ menší hlávky bílého zelí
  • 2 větší cibule
  • 150g uzené slaniny
  • 1 plná polévková lžíce cukru krupice
  • 350g těstovin
  • 2 polévkové lžíce octa
  • 1 čajová lžička kmínu
  • 1 vrchovatá čajová lžička sladké papriky
  • 1 dl vývaru, popřípadě vody z těstovin
  • Sůl a mletý pepř

Jak postupovat:

Zelí očistěte, vykrojte košťál a důkladně operte. Nakrájejte jej na čtverečky a vložte do mísy. Posolte a pěstí několikrát zmáčkněte. Dejte bokem a pusťte se do dalšího kroku. Slaninu nakrájejte na kostičky a dejte do větší pánve. Jakmile se objeví tuk, přidejte nakrájenou cibulku a vše restujte pár minut.

Do hrnce dejte vařit těstoviny podle návodu. Následně je nechejte 15 minut odstát a poté sceďte. Na pánev dejte krystalový cukr a nechejte zkaramelizovat. Jakmile se cukr rozpustí a začne mít hnědou barvu, kastrůlek odstavte. K osmažené cibulce přidejte ocet a nechejte asi minutu odpařovat. Poté přidejte zelí, kmín, papriku a zkaramelizovaný cukr. Promíchejte, přidejte vývar nebo vodu z těstovin a duste.

Přidejte scezené těstoviny do pánve a vše pěkně promíchejte a pár minut restujte. Máte hotovo, podle chuti ochuťte solí, pepřem a varianta nezapečených šunkofleků je na světě!

Diskuze k článku

Zadejte svůj komentář
Zadejte své jméno