Někdo považuje šunkofleky za české jídlo, jiný říká, že jde o jídlo chudých, někdo si je na talíř dá rád, jiný naopak ne. Jak to tedy s tímto pokrmem je? Co se země týče, pocházejí z Německa, tedy přesně základní recept na šunkofleky přišel z německy hovořící země, kde se jim říkalo Schinkenflecker. Vařily je už naše babičky, šlo a stále jde o jedno z nejrychleji připravených jídel, které je také finančně dostupné. Díky inovaci lidí a jejich nápadům můžete připravit hned několik varianty na šunkofleky. Jaké si připravíte vy?
Šunkofleky se sýrem a šunkou
Co budete potřebovat:
- 500g těstovin
- Šunku podle potřeby
- 2 menší cibule
- 3 kostky taveného sýra
- Nastrouhaný tvrdý sýr (Eidam, Chedar, Gouda)
- Sůl, mletý pepř
- 3 kusy vajec
Jak postupovat:
Výborné šunkofleky se sýrem a se šunkou můžete připravit během chvíle. Výběr těstovin necháváme na vás a vaší chuti, ideální jsou menší velikosti, můžete pořídit přímo flíčky, popřípadě klasické kolínka nebo mašličky. Uvařte je tak, jak stojí na obalu, v osolené vodě a nechejte bokem okapat. Mezitím si nakrájejte cibulku na malé kostičky a šunku podle chuti.
Ve velké míse smíchejte těstoviny, tavený sýr, cibulku a šunku. Osolte, opepřete a dobře promíchejte. Rozkvedlané vejce přidejte do mísy. Opět promíchejte a celou směs přesuňte do pečící mísy, kterou vymažte olejem nebo máslem. Posypte strouhaným sýrem a dejte péct do rozehřáté trouby na 180 stupňů na půl hodiny.
Šunkofleky z pořadu Kluci v akci
Co budete potřebovat:
- 500g suchých těstovinových flíčků
- 1 polévková lžíce sádla
- 20g sádla
- 1 velká cibule
- 500g uzeného masa (krkovička, uzené žebra)
- 6 kusů vajec
- Sůl, mletý pepř
Jak postupovat:
Šunkofleky z uzených žeber nebo z uzeného masa připravíte jednoduše. Těstoviny uvařte na skus a poté sceďte. Ještě do horkých těstovin přidejte jednu polévkovou lžíci sádla a pořádně promíchejte, aby se neslepily.
Mezitím v zapékací míse osmahněte na zbývajícím sádle cibuli, kterou nakrájíte na kostičky. Přidejte uzené maso a zarestujte. Smíchejte maso s těstovinami a rovnoměrně rozprostřete po celém pekáčku. Vložte do rozehřáté trouby, nechejte chvíli zapéct. Poté přidejte k šunkoflekům rozšlehaná vejce se solí a pepřem. Vraťte do trouby a pečte dozlatova.
Vídeňské šunkofleky se zelím
Co budete potřebovat:
- ½ menší hlávky bílého zelí
- 2 větší cibule
- 150g uzené slaniny
- 1 plná polévková lžíce cukru krupice
- 350g těstovin
- 2 polévkové lžíce octa
- 1 čajová lžička kmínu
- 1 vrchovatá čajová lžička sladké papriky
- 1 dl vývaru, popřípadě vody z těstovin
- Sůl a mletý pepř
Jak postupovat:
Zelí očistěte, vykrojte košťál a důkladně operte. Nakrájejte jej na čtverečky a vložte do mísy. Posolte a pěstí několikrát zmáčkněte. Dejte bokem a pusťte se do dalšího kroku. Slaninu nakrájejte na kostičky a dejte do větší pánve. Jakmile se objeví tuk, přidejte nakrájenou cibulku a vše restujte pár minut.
Do hrnce dejte vařit těstoviny podle návodu. Následně je nechejte 15 minut odstát a poté sceďte. Na pánev dejte krystalový cukr a nechejte zkaramelizovat. Jakmile se cukr rozpustí a začne mít hnědou barvu, kastrůlek odstavte. K osmažené cibulce přidejte ocet a nechejte asi minutu odpařovat. Poté přidejte zelí, kmín, papriku a zkaramelizovaný cukr. Promíchejte, přidejte vývar nebo vodu z těstovin a duste.
Přidejte scezené těstoviny do pánve a vše pěkně promíchejte a pár minut restujte. Máte hotovo, podle chuti ochuťte solí, pepřem a varianta nezapečených šunkofleků je na světě!