Recepty na rychlé večeře – zaměřeno na polévky

Polévka je grunt, maso je špunt, říkával vždycky můj děda, čímž poukazoval na to, že polévky jsou v jídelníčku důležité. Polévka, pro někoho nezbytná součást každého oběda, někdo si na ně potrpí jen o víkendu, jiný zase není zvyklý sníst polévku a hlavní jídlo k tomu.

Polévka jako základ jídelníčku

Na podzim a v zimě přijdou polévky vhod jako například taková dobrá a hutná večeře, která také umí tělo velmi dobře zahřát. Polévky mohou být čiré, nejčastěji jde o vývary a snad každý už někdy ochutnal poctivý kuřecí nebo hovězí vývar, který se podával u babičky. Pak jsou zde zahuštěné polévky, které se s pomocí přísad zahušťují, nemusí to nutně být vždycky jen jíška. Jaké polévky máte rádi vy? Hledáte inspiraci a nějaké ty recepty na polévky, které můžete podávat i k večeři a krásně vás zasytí? Přikládáme pár receptů.

Mrkvová polévka s krupicovými noky

Co budete potřebovat:

  • 2 větší mrkve
  • Kousek másla
  • Krupice
  • 1 kus zeleninový bujón
  • 2 kusy vajec
  • Sůl, pepř

Jak postupovat:

Mrkev nastrouhejte najemno a na másle osmahněte. Přidejte vodu a povařte, dokud nastrouhaná mrkev nebude měkká. Mezitím přidejte do hrnce zeleninový bujón. A bokem v misce si rozklepněte obě vajíčka, přidejte krupici, aby vám vznikla směs jako na knedlíčky. Směs by měla být tužší. Následně s pomocí dvou lžiček tvořte knedlíčky, které dávejte ihned do bublající polévky. Společně povařte, dokud nebudou knedlíčky hotové. Přidejte sůl, pepř, a pokud máte rádi, tak i polévkové koření.

Zeleninová polévka s vejcem

Co budete potřebovat:

  • 3 větší brambory
  • 1 mrkev
  • 5 kusů žampiony
  • Mražený hrášek
  • Pár růžiček květáku
  • 2 kusy vajec
  • Sůl
  • Pepř
  • 1 kostka zeleninového bujónu

Jak postupovat:

Zeleninu očistěte, mrkev nastrouhejte, brambory nakrájejte na kostičky, žampiony nakrájejte na plátky, květák rozeberte na menší růžičky. Všechnu zeleninu dejte do hrnce s vodou, přidejte kostku zeleninového bujónu a dejte vařit, dokud nebude všechna zelenina měkká. Následně přidejte mražený hrášek, promíchejte, přidejte dvě rozšlehaná vejce, provařte a podle chuti přidejte sůl a pepř.

Gulášová polévka s mletým masem

Co budete potřebovat:

  • 1 kus cibule
  • 3 kousky brambor
  • 1 stroužek česneku
  • Tmavá jíška
  • Sůl, mletý pepř
  • Masox
  • Majoránka
  • 60g slaniny
  • 300g mletého masa
  • 1 čajová lžička sladké papriky
  • 1 konzerva pasírovaných rajčat

Jak postupovat:

Do hrnce dejte na kostičky nakrájenou slaninu a nechejte trošku vyškvařit. Následně nakrájejte cibuli na drobné kostičky, přidejte a trochu nechejte zesklovatět. Přidejte papriku a mleté maso, všechno promíchejte a nechejte maso restovat. Přidejte pasírovaná rajčata, utřený česnek a nechejte probublávat. Přidejte vodu, masox a nechejte pořádně provařit. Přidejte následně tmavou jíšku a pět minut provařte. Dochuťte solí a pepřem, vypněte a přidejte majoránku podle chuti.

Žampionová polévka se zakysanou smetanou

Co budete potřebovat:

  • 300g čerstvých žampionů
  • Kousek másla
  • 150g brambor
  • 1 kostka houbového vývaru nebo zeleninového vývaru
  • 300g zakysané smetany
  • 2 čajové lžičky hladké mouky
  • Sůl
  • Pepř
  • Petrželka na ozdobu

Jak postupovat:

Čerstvé žampiony nakrájejte na plátky, které orestujte na rozpuštěném kousku másla. Do hrnce přidejte brambory, které očistěte a nakrájejte na kostičky. Vše zalijte půl litrem vody, přidejte houbový nebo zeleninový vývar a vařte za občasného míchání, dokud nebudou brambory měkké. Zakysanou smetanu a mouku rozmíchejte s dvěma decilitry vody, nalijte do hrnce a krátce povařte. Celou polévku dochuťte solí a pepřem. Na talíři ozdobte čerstvě nasekanou petrželkou.

Bramboračka se sušenými houbami

Co budete potřebovat:

  • 500g brambor
  • 3 polévkové lžíce nahrubo nastrouhané mrkve
  • 2 polévkové lžíce nahrubo nastrouhaného celeru
  • 1 polévková lžíce nahrubo nastrouhané petržele
  • 1 kus cibule
  • 20g sušených hub (koupené nebo vlastnoručně nasušené)
  • 1 čajová lžička majoránky
  • Sůl
  • Pepř
  • 2 stroužky česneku
  • 60g hladké mouky
  • Rostlinný olej

Jak postupovat:

Začněte sušenými houbami, které namočte minimálně na půl hodiny do studené vody. Brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte na malé kostky. Cibuli rovněž oloupejte, nakrájejte na kolečka. Do hrnce dejte litr vody, přiveďte jej k varu a přidejte do něj brambory, mrkev, celer, cibuli a houby. Vše promíchejte a vařte, dokud nebude zelenina měkká. V hlubší pánvi připravte jíšku. Rozpalte olej, přidejte hladkou mouku a za stálého míchání osmahněte. Přidejte ¼ litru studené vody, pořádně promíchejte a přidejte, skrz cedník, do polévky. Musíte ihned míchat, aby se netvořily hrudky. Polévku nechejte asi pět minut provařit. Přidejte česnek, sůl, pepř, majoránku a máte hotovo.

Dýňová polévka s krutony

Co budete potřebovat:

  • 300g dýně
  • 60g nastrouhaného celeru
  • 60g nastrouhané mrkve
  • Máslo nebo olivový olej
  • 3 stroužky česneku
  • Zeleninový vývar nebo voda
  • 2 dl smetany na vaření
  • Sůl
  • Mletý pepř
  • Špetka muškátového oříšku

Jak postupovat:

Dýni očistěte, nakrájejte na větší kusy, které následně nastrouhejte. Spolu s nastrouhaným celerem a mrkví dejte do hrnce, kde na rozehřátém másle nebo olivovém oleji chvíli restujte. Následně přidejte trochu vody nebo zeleninového vývaru, muškátový květ, nastrouhaný česnek a celou směs duste doměkka. Jakmile je hotovo, vezměte mixér a rozmixujte směs na hladkou a jemnou kaši. Přidejte vývar, a pokud je polévka pro vás moc hustá, můžete ještě rozředit. Dochuťte na konci solí nebo pepřem. Podávejte s opečenými krutonky.

Hrášková polévka se smetanou

Co budete potřebovat:

  • 350g zeleného hrášku (klidně i mraženého)
  • 2 středně velké brambory
  • Vývar nebo voda
  • 1 cibule
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 100g smetany
  • Sůl
  • Mletý pepř

Jak postupovat:

V hrnci nechejte rozpustit máslo, na kterém osmahněte dozlatova cibulku, kterou předtím nakrájíte na drobné kostičky. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Přidejte k cibuli, zalijte vývarem nebo vodou, osolte, opepřete a vařte, dokud nebudou brambory měkké. Následně přisypte hrášek a dalších pět minut ještě vařte. Stáhněte z plotny, vezměte mixér a celou směs v hrnci rozmixujte dohladka. Můžete ještě mezitím vytáhnout pár hrášků, které následně přidejte do rozmixované směsi. Dejte zpátky na plotnu, přidejte smetanu na vaření a nechejte projít varem. Pokud je to potřeba, polévku ještě dochuťte solí a pepřem. Na talíři podávejte s nasucho opečenými krutonky.

Diskuze k článku

Zadejte svůj komentář
Zadejte své jméno