Pečené kuře – jak jej péct v remosce nebo horkém vzduchu?

Kuřecí maso je jedno z nejoblíbenějších druhů mas vůbec a to po celém světě. Zkonzumuje se ho opravdu hodně a to v mnoha různých úpravách. Kuřecí maso se vaří, smaží, restuje, griluje, konfituje nebo peče. Asi každý zná klasické smažené řízky z kuřecího masa, kterými nepohrdne snad nikdo. Podobně je na tom pečené kuře, které umí být velmi dietní, pokud k němu nepřidáte tučné přílohy nebo jej nepolijete olejem. Jak se vlastně takové celé kuře peče a jak dlouho? Jak dlouho potřebuje na pečení v remosce?

Jak dlouho péct kuře v horkovzdušné troubě?

Horkovzdušná trouba je výdobytek poslední doby a ti, kteří ji mají, si ji nemohou vynachválit. Rozhodně je ideální pro pečení, protože horký vzduch cirkuluje celou troubou, takže nic nehřeje víc, spodní část nebo vrchní část. Jídla v této troubě bývají rychleji hotová, takže se vždy řiďte instinktem či jednoduše vyzkoušejte, zda je maso hotové. Babičky radí po čtyřiceti minutách zkusit oddělit stehenní kost od kuřete krouživým pohybem. Pokud to jde, kuře je hotovo. Doporučuje se nechat ještě chvíli mimo troubu dojít, ideálně pod poklopem.

Jak dlouho péct kuře v remosce?

Remoska je takovým malým zázrakem pro mnohé hospodyňky, některé na ní nedají dopustit a vše v ní připravují – od kuřete, přes vepřové maso až po brambory. Obvykle se peče asi čtyřicet minut, případně déle, pokud je to potřeba. Vyzkoušet můžete například výborné kuře na bramborách.

  • 2 kuřecí stehna
  • 8 kusů brambor
  • 1 cibule
  • 30 g másla
  • Koření na kuře
  • Sůl

Brambory oloupejte, dejte do remosky, přidejte cibuli nakrájenou na menší kousky. Maso omyjte, rozdělte na menší kousky. Osolte, okořeňte a dejte na brambory, na které také přidejte koření. Nakrájejte máslo na plátky, dejte na maso, přidejte cibuli, trochu vody, zaklopte a zapněte. Peče se zhruba hodinu a půl. Po čtyřiceti minutách zkontrolujte a podlijte, pokud je to potřeba.

Jak dlouho péct celé kuře?

 Když pečete kuře celé, připravte se na delší dobu. Naporcovat jej sice pro někoho představuje práci navíc, ale výrazně zkrátíte dobu pečení. Chcete-li však péct celé kuře, můžete použít hned několik metod. Postavte jej na držák a maso se bude rovnoměrně opékat po celé délce, velmi oblíbené je také postavit jej na plechovku nebo láhev od piva. Pivo mu dodá velmi dobrou chuť. Takové kuře se peče několik hodin, v závislosti na funkcích trouby a na výkonu. Pečení v plynové troubě bude jiné než pečení v troubě elektrické. Zpravidla to bývá hodinu a víc. Vždy musí být maso měkké.

Diskuze k článku

Zadejte svůj komentář
Zadejte své jméno