Bezlepkový čirok aneb obilnina, která je vhodná i pro celiaky

Čirok je skvělá obilovina, která je bezlepková, což je dobrá zpráva pro celiaky. Kromě jiného je čirok zdrojem bílkovin i vlákniny, prospěšný pro lidské tělo. Pěstuje se jako obilovina, svůj původ má na Dálném východě a znám je už z dob neolitu. Některé jeho druhy mohou být prudce jedovaté, takže je potřeba dávat pozor na to, jaký druh konzumujete.

Postupně se rozšiřovat přes Afriku, do Indie, Číny a následně do Austrálie, Ameriky a dál. Má mnoho pozitivních účinků na lidské tělo. Jaké druhy využívat? Čirok dvoubarevný je asi nejrozšířenějším druhem, pěstuje se celosvětově, říká se mu také čirok obecný. Jaký druh čiroku konzumovat? Jak jej pěstovat? A jaké má účinky na lidské tělo?

Jaké účinky má na lidské zdraví?

  • Má antioxidační vlastnosti
  • Je také protizánětlivý, což pomáhá snižovat záněty v těle
  • Působí proti rakovině
  • Napomáhá snížit cholesterol
  • Upravuje hlacinu cukru v krvi
  • Extrakt kořene zase může působit proti kašli nebo jako léčba astmatu

Jak to s čirokem je?

Čirok se u nás pěstuje mnoho let, jde o perspektivní obilovinu, která však nebývá příliš častá u nás. Většinou se pěstuje na velkých polích, kde se vysévá a následně sklízí za pomoci techniky. V obchodech jej nejčastěji najdete v podobě čirokové mouky. Z ní následně můžete připravovat spoustu zajímavých jídel a receptů, ať už vsadíte na chleba nebo s ním upečete cokoliv jiného. Můžete si z něj udělat například popcorn k televizi. Můžete využít také čirokové otruby.

Čirok se prodává v několika kombinacích, například červený, bílý, loupaný nebo neloupaný. Prodává se také v různých baleních. Za půl kilogramu bílého čiroku se cena zaplatíte třicet a více korun. Čiroková mouka se pak objevuje od padesáti korun za jeden kilogram. Na trhu existují také čirokové sušenky nebo cereálie.

Pěstuje se jako obilovina, svůj původ má na Dálném východě a znám je už z dob neolitu.

Co z čiroku připravit?

Muffiny z čirokové mouky

  • 100g čirokové celozrnné mouky
  • 180g bílé hladké mouky
  • 1 kypřící prášek
  • 100g másla
  • 2 vejce
  • 250 ml mléka
  • 100g třtinového cukru
  • 3 polévkové lžíce kakaa
  • 80g nasekané tmavé čokolády
  • 2 nastrouhaná jablka

Ze všeho nejdřív smíchejte sypké ingredience. Mezitím v hrnci rozehřejte máslo. Nechejte chvíli zchladit a smíchejte spolu s vejci a mlékem. Přidejte k sypkým ingrediencím a vše promíchejte do hladkého těsta a přidejte nastrouhaná jablka. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky a plňte. Pečte asi 25 minut na 180 stupňů.

Bramborovo-čirokové placky

  • 500g brambor
  • 100g čirokové mouky
  • 2 vejce
  • Čajová lžička soli
  • Slunečnicový olej na pečení

Brambory oloupejte, uvařte v osolené vodě. Sceďte a nechejte bokem vychladnout. Následně je nastrouhejte na hrubé straně struhadla. Přidejte mouku, vejce, sůl a připravte těsto. Nechte chvíli odpočinout, rozválejte a vykrajujte menší placičky. Smažte na oleji z obou stran nebo můžete péct v troubě. Jsou skvělé jako příloha k masovým či zeleninovým pokrmům, ale je možno je připravit také nasladko.

Diskuze k článku

Zadejte svůj komentář
Zadejte své jméno