Božské palačinky: Recept na základní těsto – na sladko i na slano

recept na palačinky
Recept na palačinky, které vám budou chutnat.

Palačinky patří k těm nejjednodušším a nejrychlejším receptům. Během několika minut připravíte jednoduché jídlo ze základních surovin. Někdo používá k přípravě hladkou mouku, někdo zase polohrubou mouku. Budete potřebovat vejce, mouku, mléko, sůl, případně cukr.

Ingredience na těsto:

  • 1 špetka sůl
  • 200 g hladká mouka
  • 400 ml mléko
  • 2 ks vejce

Zvolený poměr ingrediencí vystačí zhruba na 8-10 kusů, v závislosti na velikosti pánve a tloušťce palačinek.

Recept na hladké a kypré těsto bez hrudek

Začneme tím, že vyklepneme dvě vejce do mísy a přidáme špetku soli. Pak začneme šlehat metlou a přidáme trochu mléka, postupně přisypáváme hladkou mouku. Místo míchání vařičkou použijte velkou metličku a těsto našlehejte. Dostanete tak do něj vzduch a těsto bude nadýchané a vláčné. Pro ještě lepší provzdušnění můžeme mouku prosát. Následně šleháme, dokud těsto nemá správnou konzistenci. Těsto necháme pár minut odpočinout. Nezapomeňte však před smažením směs promíchat, abychom neměli mouku usazenou na dně misky. Pro kypřejší těsto můžete přidat trochu rumu.

Jak smažit palačinky

Na pánev kápneme olej a počkáme, dokud se pánev nerozpálí. Používáme jen malé množství tuku, nejlépe rostlinného původu. Směs vlijeme malou naběračkou na rozpálenou pánvičku a krouživými pohyby necháme směs roztéci po celé ploše pánve. Docílíme tak tenké pravidelné palačinky. V okamžiku kdy palačinka ztuhne a začnou se tvořit na povrchu malé bublinky, můžeme ji otočit. Palačinku smažíme z obou stran dozlatova. Pokud chceme vláčnější kousky, které se nebudou připalovat na pánvi, můžeme přidat dvě lžíce oleje rovnou do připravené směsi. V případě, že se palačinky připalují může to způsobit příliš cukru ve směsi. Proto je lepší dávat méně a v případě potřeby dosypat. První palačinka se dost často nepovede, ale nezoufejte, je to takové pravidlo, ta dru

Pánev doporučujeme používat teflonovou nebo litinovou.

Náplně: Palačinky na sladko nebo na slano

Můžete připravovat palačinky na slano nebo na sladko. Pokud máte v plánu je připravovat na slano a pak je můžete plnit například špenátem, nebo krémovým sýrem a lososem. V tom případě do těsta nepřidáváme cukr. Palačinky na sladko můžete podávat s marmeládou, zmrzlinou nebo tvarohem. Do sladkých palačinek můžeme přidat i ovoce a dozdobit šlehačkou.

Náplň volíme také podle toho, k jaké příležitosti jsou. Pokud je máme jako hlavní jídlo, je vhodnější sytá náplň. Naopak, palačinky jako dezert je vhodné plnit náplní lehčí.

Palačinky můžeme podávat jak samostatně, tak jako přílohu. A v neposlední řadě je můžeme i zapéct.

palačinky s ovocem
Palačinky na sladko jsou nejčastější pochoutkou. S ovocem chutnají báječně.

Palačinky s jablky, skořicí a ořechy

Ingredience: 

  • 200 g sladších jablek
  • rozinky
  • rum
  • vlašské ořechy
  • mletá skořice

Rozinky si namočíme do rumu a necháme chvíli stát. Jablka oloupeme a pokrájíme na drobnější kousky. Oboje, rozinky a jablka, podusíme se skořicí na pánvi. Po cca 10 minutách naplníme touto směsí palačinky. Nakonec posypeme vlašskými ořechy.

Palačinky s javorovým sirupem a ovocem

Ingredience:

  • ovoce, které máte doma – jahody, jablka, banán, meruňky atd.
  • javorový sirup

Postup je jednoduchý. Stačí vám připravit palačinky z receptu na základní těsto, usmažit a přidat zvolené ingradience. Javorový sirup je skvělý proto, že je to čistě přírodí sladidlo. Skvělá kombinace je i javorový sirup s pekanovými ořechy.

palačinky s javorovým sirupem
Javorový sirup a ovoce je skvělá zdravá varianta.

Palačinky s brynzou

Ingredience

  • 200 – 300 g brynzy
  • 1 vejce
  • 200 ml zakysané smetany
  • kopr

Brynzu si smíchejte s koprem a přidejte lžící zakysané smetany. Touto připravenou směsí si pomažte palačinkym srolujte je a vložte do zapékací mísy. Vše poté zalijte směsí ze smetany a vejce. Vyhřejte troubu na 150 – 160 °C, vložte mísu do trouby a zapékejte cca 15-20 minut.

Palačinky se špenátem a balkánským sýrem

Připravte si palačinky dle základního receptu viz výše. Potom vám zbývá připravit už jen náplň.

Ingradience:

  • cibuli
  • olej
  • špenát
  • sůl
  • balkánský sýt

Osmažte pozvolna cibuli na oleji až bude měkká. Potom přidejte špenát. Doporučujeme čerstvý či zmražený špenát, ale zde pozor, kupujte špenát listy a vyvarujte se protlaku. Povaříme tak, aby špenát pěkně změknul. Osolíme dle chuti (pozor ještě tam přijde slaný balkánský sýr) a naplníme palačinku špenátem. Až poté přidáme nakrájený balkanský sýr.

recept palačinky se špenátem
Palačinky se špenátem a balkánským sýrem chutnají skvěle.

Skvělý tip na rychlou večeři

Slané palačinky zasytí více než ty sladké. Náplň do nich doporučujeme špenát, šunku, sýr, žampiony, lučina smíchaná s cibulkou. Variací je mnoho v podstatě, na co máte zrovna chuť.

Palačinky můžete také po usmažené naplnit slanou směsí a dát dopéct do trouby. Zatočené palačinky rozříznete za tři díly a nastojato naskládáte do zapékací mísu. Mísu nejdříve vytřeme máslem. Vyskládané je potřeme rozšlehaným vejcem se smetanou a podle chuti osolíme a opepříme. Dáme do trouby na 180 °C, zhruba na 30 minut. Na vrch můžeme posypat sýrem.

O palačinkách

Palačinky pocházejí z Francie konkrétně z Bretaně – franouczky crêpe. Dělaly se z pohankové mouky, která byla základní, levnou a běžně dostupnou surovinou. Výhodou bylo, že z málo surovin mohlo být připravenou relativně hodně jídla. Slané palačinky se nazývaly „galette“ a zapíjely se kvašeným nápojem „cidre“. Dnes se mohou připravat z hladké nebo polohrubé mouky.

Babské rady na závěr

  • Správná pánev – ideální je mít pánev na palačinky a nepoužívat jí na nic jiného
  • Přidávejte minimum cukru – zamezíte tak připalování
  • Přisladit je můžete při servírování marmeládou, ovocem nebo šlehačkou
  • Potřete pánev před smažením syrovým bramborem – palačinky se pak netrhají a nelepí
  • Pozor na správné dávky surovin – těsto budete mít správně vláčné
  • Přidejte trochu másla nebo oleje přímo do těsta – nemusíte pak dávat tuk na pánev a palačinky nebudou mastné

Komentář

Diskuze k článku

Zadejte svůj komentář
Zadejte své jméno