Brokolicová polévka: Recept se smetanou i bez ní

Brokolicová polévka nebo chcete-li také brokolicový krém je velmi oblíbeným pokrmem, který je jednoduchý na přípravu. Jste fanoušci rychlého a jednoduchého vaření? Strávit v kuchyni několik dlouhých hodin jen vařením a pak hodiny uklízet, aby byla kuchyň zase v původním stavu, to není nic pro vás? Brokolicová polévka vám toto přání hravě splní. Je velmi chutná, výživná a hodí se nejen k nedělnímu obědu, ale také jako rychlá večeře během týdne. V různých obměnách jí můžete vařit rodině pravidelně a nikdy se vám neomrzí!

Zaměřeno na brokolici

Brokolice možná někoho odpuzuje svým zeleným vzhledem, ale jde o potravinu, který je velmi chutná a zdravá. Příbuzná je květáku, svůj domov našla v oblasti Středomoří a je určená ke konzumaci jak syrová, tak dušená, vařená i pečená. Brokolice je bohatá na vitamín C, vitamín E, kyselinu listovou, vitamín B1, beta-karoten, vitamín B2. Obsahuje také spoustu minerálních látek, zejména pak síru, fosfor, vápník nebo draslík. Můžete jí využívat jako vařenou přílohu ke spoustě pokrmů, zapékat jí se sýrem nebo jí připravit v polévce.

 

Brokolicová polévka bez smetany

Co budete potřebovat:

  • 1 cibule
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 1,5 l vlažné vody
  • 3 stroužky česneku
  • 3 brambory
  • 1 brokolice
  • Sůl, mletý pepř
  • 1,5 sklenice plnotučného mléka
  • 1 polévková lžíce másla
  • 1 polévková lžíce oleje
  • 1 polévková lžíce cukru

Jak postupovat:

Brokolici omyjte a rozeberte na jednotlivé růžičky. U těch odstraňte nožičky, dejte do hrnce, přidejte vodu a vařte do měkka. Ve větším hrnci na troše oleje orestujte cibuli, kterou nakrájejte na drobné kostičky. Cibuli nechte jen lehce zesklovatět, neměla by být hnědá. Přidejte hladkou mouku a spolu s cibulí vytvořte jíšku.

Přidejte vodu (může být voda z brokolice) a povařte. Přidejte mléko, uvařenou brokolici a dále vařte. Osolte, opepřete, přidejte prolisovaný česnek a brambory, které oloupejte, nakrájejte a uvařte ve zvláštním hrnci. Celé to na chvíli povařte, sundejte z plotny, přidejte máslo a lžíci cukru. S pomocí ponorného mixéru rozmixujte a můžete podávat.

Brokolicová polévka se smetanou

Co budete potřebovat:

  • 1 cibule
  • 3 brambory
  • 2 polévkové lžíce másla
  • Sůl, mletý pepř
  • 1 kelímek smetany
  • 1 l drůbežího vývaru
  • 500 g brokolice
  • Krutony do polévky

Jak postupovat:

Do většího hrnce dejte máslo, postavte na sporák a na středním ohni rozpusťte. Na másle osmahněte cibuli, kterou nakrájíte na kostičky. Následně přidejte brokolici, kterou rozeberete na růžičky. Přidejte také brambory, které oloupejte a nakrájejte na kostičky. Přidejte vývar a vařte na mírném ohni do změknutí brambor i brokolice.

Jakmile je vše hotovo stáhněte z plamene, vezměte mixér a rozmixujte na jemný krém. Přidejte smetanu, sůl, pepř a zamíchejte. Ještě krátce postavte zpátky na sporák a nechejte projít varem. Na talíři přidejte do polévky krutony a podávejte.

Brokolicová polévka s krutony a kozím sýrem

Co budete potřebovat:

  • 2 silnější plátky chleba
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 větší cibule
  • 900 g brokolice
  • 50 g másla
  • Trocha muškátového oříšku
  • 1 l vývaru (zeleninový nebo drůbeží)
  • 600 ml plnotučného mléka
  • 100 g měkkého kozího sýra
  • Sůl, mletý pepř

Co budete potřebovat:

Ze všeho nejdřív si připravte krutony. Chléb zbavte kůrky a nakrájejte na kostičky. Smíchejte s troškou oleje, soli a dejte na plech. Pečte ve vyhřáté troubě na cca 200 stupňů a pečte asi deset minut. v půlce pečení otočte, aby byly upečeny ze všech stran.

Brokolici omyjte a nakrájejte na růžičky. Stonky dejte bokem. Ve větším hrnci rozehřejte máslo a přidejte k němu cibuli, která je nakrájená na kostičky. Osmahněte a přidejte stonky brokolice, které budou nakrájené na menší kousky. Přidejte muškátový oříšek a asi pět minut restujte.

Následně přidejte růžičky brokolice, zalijte vývarem a mlékem. Přiklopte poklicí a nechejte vařit přibližně osm až deset minut. Brokolice musí být měkká. Z hrnce vezměte asi čtyři plné naběračky polévky a dejte stranou do misky. Zbytek polévky rozmixujte s pomocí tyčového mixéru. Nerozmixovanou část polévky přidejte zpátky do hrnce. Přidejte sůl, pepř a podávejte na talíři s krutony a sýrem, který rozdrobte na malé kousíčky.

Brokolicová polévka s nivou

Co budete potřebovat:

  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 3 jarní cibulky
  • 1 polévková lžíce sušeného tymiánu
  • 500 g mražené brokolice
  • 650 ml zeleninového vývaru
  • 100 g nivy
  • ½ chilli papričky
  • Sůl a mletý pepř

Jak postupovat:

Do většího hrnce dejte olej, který zahřejte na středním plameni. Přidejte česnek, který očistěte a nakrájejte na drobné plátky. Asi minutu opékejte. Olej tak získá česnekovou příchuť. Cibulku oloupejte, nakrájejte na drobno a přidejte k oleji s česnekem. Za stálého míchání smažte, dokud cibule nezměkne.

Ke směsi přidejte tymián a brokolici. Tu rozeberte na růžičky a omyjte. V cedníku nechejte pořádně okapat, aby vám to v hrnci zbytečně neprskalo. Minutku opékejte brokolici a poté přidejte do hrnce vývar. Nivu nastrouhejte nadrobno a vhoďte do hrnce. Vše přiveďte k varu, přiklopte poklicí a pět minut vařte na mírném plameni.

Do hrnce přidejte tyčový mixér a celou směs rozmixujte dohladka. Vraťte zpátky na oheň, zahřejte, dochuťte pepřem, solí a ozdobte chilli papričkou. Můžete přidat také krutony a podávat.

Brokolicová polévka s pórkem

Co budete potřebovat:

  • 50 g másla
  • 1 pórek
  • 2 stroužky česneku
  • 1 brokolice
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 g čerstvých špenátových lístků
  • 250 ml smetany
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy
  • Sůl, pepř
  • 80 g Lučiny

Jak postupovat:

Ve větším hrnci rozpusťte máslo, přidejte na kolečka nakrájený pórek, rozmačkaný česnek a opékejte asi pět minut. Přidejte růžičky brokolice, zamíchejte a po chvíli přilijte vývar. Vše spolu vařte přibližně deset minut, dokud nejsou růžičky brokolice měkké.

Přidejte špenát, povařte asi dvě minuty a vše rozmixujte s pomocí tyčového mixéru dohladka. Odstraňte z plotny, přidejte smetanu, citronovou šťávu a celou polévku osolte a opepřete. Na talíři posypte rozdrobenou Lučinou, případně přidejte opražená lněná semínka.

Diskuze k článku

Zadejte svůj komentář
Zadejte své jméno