Jak správně připravit bulgur? Nechte si poradit!

Hledáte surovinu, která je bohatá na bílkoviny a není moc drahá? To je přesně bulgur. Málokdo tuto surovinu zná a používá. Přitom je plná bílkovin a velmi chutná. Často se podává jako nádivka, ale je i velmi chutnou přílohou.

Kde se bulgur vlastně vzal?

Bulgur pochází ze Středomoří a byl nedílnou součástí kuchyně Středního východu po tisíce let. Čínský císař Shen Nung prohlásil, že je jedním z pěti posvátných plodin spolu s rýží, prosem, ječmenem a sójou. Bulgur byl nazýván mnoha jmény – římsky se nazýval cerealis, Izraelci jej nazvali dagan, zatímco jiní z Blízkého východu nazývali bulhur arisah – tak se o něm hovoří v Bibli

Jak připravit bulgur?

Připravit bulgur je naprosto jednoduché a rychlé. Je hodně podobný rýži, tudíž se vaří také podobně. Délku vaření si můžete upravit podle sebe. Existuje mnoho způsobů vaření – nejdříve osmahneme na másle a cibulce, poté zalijeme vodou a vaříme.

Pro zachování živin je dobré jej nechat pouze nabobtnat ve vodě – zalijte bulgur 3 násobkem vody a nechte minimálně hodinu bobtnat. Pokud chcete zvýraznit chuť, můžete do ní přidat různé koření, sójovou omáčku či sůl. Další šetrnou úpravou je zalití horkou vodou – stejný postup jako u studené vody s tím rozdílem, že konzumovat můžeme už po půl hodině.

Bulgur jako hlavní jídlo

Že si nedovedete bulgur představit jako hlavní chod? A co takhle houbové rizoto připravené z této obiloviny? Je vynikající alternativou rýže. Dokonce chodu dodá na jemnosti a chutnosti díky své oříškové chuti. Bulgur je velmi oblíbenou surovinou i při přípravě salátů.

Jednoduchý bulgur pšeničný salát je jedním z nejchutnějších způsobů jeho přípravy. A co víc, je to velmi robustní salát, proto je naprosto ideální pro polední oběd – spousta čerstvých bylinek, citronu, olivového oleje a koření jen podporuje jeho chuť.

Bulgur jako příloha

S bulgurem si můžete pohrát dle své chuti.  Jak již bylo zmíněno, je vhodnou náhražkou rýže a zároveň skvělou přílohou k masům či grilované zelenině. Stačí do něj zamíchat restovanou cibulku se slaninou a ke grilovaným rajčatům, paprikám či lilku máte najednou skvělé doplnění chuti.

A co to bulgur vlastně je?

Bulgur je celozrnný produkt – tudíž skvělý zdroj vlákniny, bílkovin, železa a vitaminu B6. Ve srovnání s rafinovanými sacharidovými potravinami vyrobenými z obohacené nebo rafinované pšenice je bulgur pšenice mnohem lepším zdrojem vitamínů, minerálů, vláken, antioxidantů a fytonutrientů.

Bulgur má nízký obsah tuku, vysoký obsah minerálů, jako je mangan, hořčík a železo, a je navíc skvělým zdrojem rostlinných bílkovin.

Bulgur je předvařená nalámaná pšenice.

Doktor bulgur

Epidemiologické studie zjistily, že přísun celých zrn může být ochranný proti vážným nemocem, jako je rakovina, srdeční onemocnění, poruchy trávení, cukrovka a obezita, což značí, že pšenice bulgur může být součástí stravy napomáhající léčbě těchto nemocí.

Kromě vitaminů a minerálních látek dodávají celá zrna důležité rostlinné fytonutrienty, jež snižují zánět a zabraňují poškození volnými radikály. Patří mezi ně sloučeniny, jako jsou fytoestrogeny, lignanya rostlinné steroly.

Studie ukazují, že lidé konzumující bulgur si s velkou pravděpodobností udržují zdravější hmotnost, kardiovaskulární zdraví, a dokonce žijí déle. Celá zrna jsou bohatá na antioxidanty, včetně stopových minerálů a fenolických sloučenin, které jsou spojeny s prevencí nemocí.

Pšenice bohatá na vlákninu je prospěšná pro zdraví srdce, protože pomáhá snížit záněty a může korigovat vysoké hladiny cholesterolu. Když vědci testovali účinky čtyř produktů zrn na hladinu cukru v krvi u diabetických pacientů, zjistili, že bulgur má nejlepší výsledek -nejpomalejší vzestup glukózy v porovnání s bílým chlebem, celozrnným chlebem a žitným chlebem.

Proč konzumovat bulgur?

  • Dodává důležité vitamíny a minerály
  • Zlepšuje imunitu proti chronickým onemocněním
  • Vyrovnává úroveň pH v těle
  • Pomáhá při hubnutí
  • Zpomaluje absorpci cukru a snižuje cukrovku
  • Zlepšuje trávení
  • Chrání zdraví vašeho srdce

Co obsahuje 1 šálek (182 g) vařeného bulguru:

  • Kalorie: 151
  • Sacharidy: 34 g
  • Vláknina: 8 g, 33% denní hodnoty
  • Protein: 6 g
  • Tuk: 0 g
  • 55% DH manganu: stopový prvek, který je důležitým pro zdravý mozek a nervový systém.
  • 15% DH hořčíku: minerál, který hraje velkou roli při tvorbě a údržbě kostí, kromě toho, že je součástí více než 300 reakcí v těle.
  • 10% DV Železa : hlavní složka hemoglobinu, bílkoviny, které tvoří červené krvinky a přenášejí kyslík do těla.
  • 9% DH vitamín B3: vitamín rozpustný ve vodě, snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění.
  • 8% DH vitamín B9: vitamín rozpustný ve vodě, který pomáhá vytvářet DNA a RNA a metabolizovat aminokyseliny.

Druhy bulguru

  • žlutý – je to nejběžnější druh bulgur na světě. Žlutozelená barva je způsobena přirozenou barvou suroviny a tvrdé pšenice.
  • tmavý – je měkčí, nicméně má silnější chuť než žlutý bulgur.
  • celozrnný – obsahuje vyšší množství vlákniny ve srovnání se žlutým bulgurem.

Rozdíl mezi bulgurem a pšeničnou moukou, která se používá v mnoha produktech, spočívá v tom, že bulgur nebyl zbaven otrub a klíčků, které obsahují mnoho živin uložených v celém zrnu.

Kde je bulgur nejrozšířenější?

Bulgur je základní surovina v indické, turecké a středověké kuchyni po celá staletí, nejznámější je ale v západních zemích jako hlavní složka používaná v místních pokrmech – tabbouleh. Existuje ale spousta způsobů, jak využít tohle „rychlé vaření“ s bulgurem: například v polévkách, salátech a celozrnném chlebu.

Bulgur by rozhodně neměl chybět ve spíži žádné hospodyně!

Diskuze k článku

Zadejte svůj komentář
Zadejte své jméno