Jde o předvařenou a nalámanou celozrnnou pšenici, kterou můžete dále využívat na přípravu různých oblíbených pokrmů. Možná jste o něm nikdy neslyšeli, možná už vás nějaký ten recept zaujal, ale stále jste neměli odvahu víc prozkoumat, o co vlastně jde. Bulgur je velmi dobrou alternativou k rýži či kuskusu. Má vysokou výživnou hodnotu, takže když si jej dáte s nějakou zeleninou nebo kuřecím plátkem, připravíte si zdravý a lehký pokrm, který vám také bude chutnat.
Když se řekne bulgur
Jde vlastně o pšenici, která se musí nejdřív vyprat, následně usušit a nadrtit na menší kousky. Ty se poté předvaří a v takové podobě jej koupíte v každém supermarketu. Svým vzhledem může některým lidem připomínat kuskus, chutná však jinak. Má také příznivé účinky na lidské tělo, obsahuje minimální množství tuku, což z něj činí „fit potravinu“, díky které můžete hubnout. Kromě jiného také bulgur nenadýmá, což oceňují těhotné ženy. Je možno jej vařit také pro děti, protože je lehce stravitelný a neleží dlouho v žaludku.
Výživová hodnota
Jak už jsme výše zmínili, bulgur má velmi vysokou výživovou hodnotu. Obsahuje například bílkoviny, sacharidy, vlákninu a mnoho vitamínů (například vitamín A, vitamín B6, kyselinu listovou a další) a také minerály (železo, hořčík nebo fosfor). Kromě jiného bulgur podporuje zdraví vašich střev a také blahodárně působí na lidskou nervovou soustavu.
Bulgur můžete koupit v obchodech se zdravou výživou, ale dnes už jej najdete také v běžných supermarketech, obvykle v regále s luštěninami nebo rýží. Můžete jej připravit v mnoha pokrmech, vlastně jím můžete nahradit rýži nebo kuskus. Hodí se tedy ke karbenátkům, do masitých nebo zeleninových pokrmů. Můžete s ním doplnit například guláš, maso se žampiony nebo si jej dát k lososovi nebo grilovanému krůtímu plátku. Velmi dobrý je bulgur také v salátech, například klasickém libanonském salátu tabbouleh.
Jak si bulgur připravit?
Jeho příprava je velmi rychlá, jednoduchá a snadná. Během vaření je potřeba dostatečné množství vody, protože bulgur může vstřebat až její trojnásobné množství. Připravit jej můžete několika způsoby. Jak?
- Klasicky vařit na sporáku asi 12 – 15 minut. Poté hrnec odstavte a nechejte „dojít“ pod poličkou asi pět minut.
- Zalijte horkou vodou a nechejte pod pokličkou asi 25 – 30 minut. Důležité je udržovat hrnec v teple, například pomocí utěrky, ručníku a podobně.
- Zalijte studenou vodou a nechejte asi hodinu nabobtnat. Jde o nejšetrnější způsob k vitamínům a minerálům
Tabbouleh
Co budete potřebovat:
- 100 g bulguru
- Šťáva z 1 citronu
- Nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 1 malá červená cibulka
- 6 jarních cibulek
- 1 menší okurka
- 4 rajčata
- Svazek čerstvé petrželky
- Hrst lístků máty
- 1 čajová lžička mletého římského kmínu
- Sůl
- 130 ml olivového oleje
- Listy římského salátu
Jak postupovat:
Bulgur několikrát propláchněte, sceďte a přidejte citronovou šťávu. Dále připravujte podle návodu.
V míse promíchejte citronovou kůru s najemno nasekanou červenou a jarní cibulkou. Rajčata a okurky nakrájejte, přidejte mátu, kmín a sůl. Přidejte bulgur, olej, promíchejte, dochuťte solí a citronovou šťávou.
Krémový bulgur se žampiony a sušenými rajčaty
Co budete potřebovat:
- Šálek bulguru
- 1,5 šálku vody
- 5 krémových žampionů
- 1 velký stroužek česneku
- 5 sušených rajčat
- Hrst baby špenátu
- 2 dcl kokosového mléka
- Sůl, pepř, sušená petrželka
- Lžíce oleje
Co budete potřebovat:
Uvařte bulgur podle návodu. Mezitím si připravte krémovou omáčku, na rozpáleném oleji orestujte žampiony. Jakmile začnou hnědnout, přidejte česnek a sušená rajčata a opékejte. Přidejte kokosový olej, stáhněte plamen na minimum, přidejte sůl, pepř a petrželku. Vše míchejte, dokud se chutě nepropojí. Do hotové směsi, kterou stáhnete z plamene, vmíchejte baby špenát a přidejte uvařený bulgur.
[…] Pomáhá při hubnutí […]