Bulgur? Ano, ideální potravina při dietě

Jde o předvařenou a nalámanou celozrnnou pšenici, kterou můžete dále využívat na přípravu různých oblíbených pokrmů. Možná jste o něm nikdy neslyšeli, možná už vás nějaký ten recept zaujal, ale stále jste neměli odvahu víc prozkoumat, o co vlastně jde. Bulgur je velmi dobrou alternativou k rýži či kuskusu. Má vysokou výživnou hodnotu, takže když si jej dáte s nějakou zeleninou nebo kuřecím plátkem, připravíte si zdravý a lehký pokrm, který vám také bude chutnat.

Když se řekne bulgur

Jde vlastně o pšenici, která se musí nejdřív vyprat, následně usušit a nadrtit na menší kousky. Ty se poté předvaří a v takové podobě jej koupíte v každém supermarketu. Svým vzhledem může některým lidem připomínat kuskus, chutná však jinak. Má také příznivé účinky na lidské tělo, obsahuje minimální množství tuku, což z něj činí „fit potravinu“, díky které můžete hubnout. Kromě jiného také bulgur nenadýmá, což oceňují těhotné ženy. Je možno jej vařit také pro děti, protože je lehce stravitelný a neleží dlouho v žaludku.

Výživová hodnota

Jak už jsme výše zmínili, bulgur má velmi vysokou výživovou hodnotu. Obsahuje například bílkoviny, sacharidy, vlákninu a mnoho vitamínů (například vitamín A, vitamín B6, kyselinu listovou a další) a také minerály (železo, hořčík nebo fosfor). Kromě jiného bulgur podporuje zdraví vašich střev a také blahodárně působí na lidskou nervovou soustavu.

Bulgur můžete koupit v obchodech se zdravou výživou, ale dnes už jej najdete také v běžných supermarketech, obvykle v regále s luštěninami nebo rýží. Můžete jej připravit v mnoha pokrmech, vlastně jím můžete nahradit rýži nebo kuskus. Hodí se tedy ke karbenátkům, do masitých nebo zeleninových pokrmů. Můžete s ním doplnit například guláš, maso se žampiony nebo si jej dát k lososovi nebo grilovanému krůtímu plátku. Velmi dobrý je bulgur také v salátech, například klasickém libanonském salátu tabbouleh.

Jak si bulgur připravit?

Jeho příprava je velmi rychlá, jednoduchá a snadná. Během vaření je potřeba dostatečné množství vody, protože bulgur může vstřebat až její trojnásobné množství. Připravit jej můžete několika způsoby. Jak?

  • Klasicky vařit na sporáku asi 12 – 15 minut. Poté hrnec odstavte a nechejte „dojít“ pod poličkou asi pět minut.
  • Zalijte horkou vodou a nechejte pod pokličkou asi 25 – 30 minut. Důležité je udržovat hrnec v teple, například pomocí utěrky, ručníku a podobně.
  • Zalijte studenou vodou a nechejte asi hodinu nabobtnat. Jde o nejšetrnější způsob k vitamínům a minerálům

Tabbouleh

Co budete potřebovat:

  • 100 g bulguru
  • Šťáva z 1 citronu
  • Nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 1 malá červená cibulka
  • 6 jarních cibulek
  • 1 menší okurka
  • 4 rajčata
  • Svazek čerstvé petrželky
  • Hrst lístků máty
  • 1 čajová lžička mletého římského kmínu
  • Sůl
  • 130 ml olivového oleje
  • Listy římského salátu

Jak postupovat:

Bulgur několikrát propláchněte, sceďte a přidejte citronovou šťávu. Dále připravujte podle návodu.

V míse promíchejte citronovou kůru s najemno nasekanou červenou a jarní cibulkou. Rajčata a okurky nakrájejte, přidejte mátu, kmín a sůl. Přidejte bulgur, olej, promíchejte, dochuťte solí a citronovou šťávou.

Krémový bulgur se žampiony a sušenými rajčaty

Co budete potřebovat:

  • Šálek bulguru
  • 1,5 šálku vody
  • 5 krémových žampionů
  • 1 velký stroužek česneku
  • 5 sušených rajčat
  • Hrst baby špenátu
  • 2 dcl kokosového mléka
  • Sůl, pepř, sušená petrželka
  • Lžíce oleje

Co budete potřebovat:

Uvařte bulgur podle návodu. Mezitím si připravte krémovou omáčku, na rozpáleném oleji orestujte žampiony. Jakmile začnou hnědnout, přidejte česnek a sušená rajčata a opékejte. Přidejte kokosový olej, stáhněte plamen na minimum, přidejte sůl, pepř a petrželku. Vše míchejte, dokud se chutě nepropojí. Do hotové směsi, kterou stáhnete z plamene, vmíchejte baby špenát a přidejte uvařený bulgur.

Komentář

Diskuze k článku

Zadejte svůj komentář
Zadejte své jméno