Bezmasá večeře – jak si pochutnat a vynechat přitom maso?

Přemýšlíte, že začnete jeden den v týdnu, který bude úplně bez masa? Dá se to zvládnout. Abyste však neměli pořád tři různá jídla, chce to trochu inovace a nápadů. Bezmasé pokrmy nemusejí být jednotvárné, mohou v sobě mít spoustu vitamínů a minerálů, mohou být dobré a nápadité. Jak si připravit bezmasou večeři a nestrávit u plotny nebo v kuchyni dlouhou dobu? Rychlá večeře nemusí být jen maso nebo rohlík se šunkou. Rychlá teplá večeře bez masa je dobrou alternativou. Jaké recepty vyzkoušet?

Brynzová pomazánka s medvědím česnekem

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 2 polévkové lžíce zakysané smetany
  • 70 g ovčí brynzy
  • 1 svazek medvědího česneku
  • Sůl
  • ½ čajové lžičky uzené mleté papriky
  • ½ čajové lžičky pálivé papriky

V míse smíchejte tvaroh, zakysanou smetanu a rozdrobenou brynzu. Přidejte medvědí česnek nasekaný nadrobno, osolte (opatrně, brynza je slaná), přidejte uzenou a pálivou papriku. Vše promíchejte vidličkou, rozmačkejte případné hrudky a máte hotovo. Můžete nechat chvíli uležet a namazat na opečené topinky nebo celozrnné pečivo.

Rýžovo – čočkový salát s červenou řepou

  • 250 g rýže baseti
  • 200 g drobné čočky
  • 1 střední červená řepa
  • Sůl, mletý pepř
  • 1 bobkový listu
  • 2 stroužky česneku
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 šalotky
  • 1 čajová lžička římského kmínu
  • 1 citron

Rýži vařte deset minut ve vroucí osolené vodě, sceďte, dejte do hrnce a přikryjte utěrkou. Nechte deset minut stát. Poté rozložte na talíř a nechejte vychladnout. Do hrnce dejte čočku, zalijte vodou, aby zhruba dva centimetry přesahovala. Přidejte bobkový list, česnek a vařte pětadvacet minut. Osolte a dejte bokem. Čočku nechejte vychladnout, poté sceďte. Červenou předvařenou řepu oloupejte a nastrouhejte nahrubo.

V pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte šalotku a zpěňte. Přidejte římský kmín, rýži, čočku, červenou řepu a vše promíchejte. Nechte pět minut stát, dochuťte solí, pepřem a rozdělte studený salát do misek, přidejte citronovou šťávu a podávejte.

Řecká zelenina pečená v troubě

  • 1 lilek
  • 1 cibule
  • 150 ml olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 800 g brambor
  • 6 středních rajčat
  • 12 cherry rajčátek
  • 5 menších cuket
  • 300 g rajčatové passaty
  • 1 polévková lžíce sušeného oregana
  • ½ svazku sladkolisté petržele
  • Sůl, mletý pepř

Troubu předehřejte na 220 stupňů. Lilek rozkrojte podélně na silné plátky. Do pánve dejte trochu oleje a smažte plátky lilků na středním plameni asi sedm minut. Dejte bokem do mísy. Cibuli a česnek oloupejte, nakrájejte na tenké plátky. Přidejte do pánve olej a smažte asi pět minut a dejte k lilkům.

Brambory nakrájejte na kostičky, rajčata na plátky, cherry ponechejte vcelku, cuketu na plátky. Přidejte vše do mísy, posypte oreganem, petrželí, osolte, opepřete. Vše pěkně promíchejte a dejte do zapékací formy. Přidejte trochu olivového oleje a pečte v rozehřáté troubě asi půl hodiny. Poté teplotu snižte na 200 stupňů a pečte dalších třicet minut. Před podáváním nechte lehce vychladnout.

Těstoviny s omáčkou z pečených rajčat

  • 900 g cherry rajčat
  • 3 stroužky česneku
  • 400 – 600 g těstovin
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • Hrst bazalky
  • 1 čajová lžička cukru
  • Sůl, mletý pepř

Připravte těstoviny tak, jak jste zvyklí, sceďte a dejte bokem. Na pánev dejte olivový olej a na něm smažte česnek. Přidejte rajčata, bazalku, cukr, sůl a pepř. Vše provařte, dokud se rajčata nezačnou rozpadat. Těstoviny dejte do rajčatové omáčky, přidejte trochu vody z těstovin a pořádně promíchávejte. Těstoviny musí být obaleny omáčkou a ta bude lehce krémová.

Španělská bramborová tortilla

  • 600 g brambor
  • 150 g olivového oleje
  • 1 větší cibule
  • 12 vajec
  • Sůl

Brambory oloupejte, rozkrojte po délce a nakrájejte na stejně silné plátky. Olivový olej rozehřejte v pánvi, přidejte brambory, osolte a smažte asi deset minut, dokud nezvláční. Vytáhněte a dejte stranou. Cibuli rozkrojte napůl a nakrájejte na tenké plátky. Do pánve přidejte cibuli, opékejte sedm minut, promíchejte. Dejte zpět brambory, promíchejte a rovnoměrně rozprostřete na pánvi. Do misky vyklepněte vejce, přidejte sůl a prošlehejte. Přidejte k bramborám s cibulí a na nízkém stupni smažte. Čas od času nadzvedněte, aby vejce stekly až na dno. Otočte opatrně a pečte z druhé strany. Poté nakrájejte a můžete podávat.

Diskuze k článku

Zadejte svůj komentář
Zadejte své jméno