Přemýšlíte, že začnete jeden den v týdnu, který bude úplně bez masa? Dá se to zvládnout. Abyste však neměli pořád tři různá jídla, chce to trochu inovace a nápadů. Bezmasé pokrmy nemusejí být jednotvárné, mohou v sobě mít spoustu vitamínů a minerálů, mohou být dobré a nápadité. Jak si připravit bezmasou večeři a nestrávit u plotny nebo v kuchyni dlouhou dobu? Rychlá večeře nemusí být jen maso nebo rohlík se šunkou. Rychlá teplá večeře bez masa je dobrou alternativou. Jaké recepty vyzkoušet?
Brynzová pomazánka s medvědím česnekem
- 250 g měkkého tvarohu
- 2 polévkové lžíce zakysané smetany
- 70 g ovčí brynzy
- 1 svazek medvědího česneku
- Sůl
- ½ čajové lžičky uzené mleté papriky
- ½ čajové lžičky pálivé papriky
V míse smíchejte tvaroh, zakysanou smetanu a rozdrobenou brynzu. Přidejte medvědí česnek nasekaný nadrobno, osolte (opatrně, brynza je slaná), přidejte uzenou a pálivou papriku. Vše promíchejte vidličkou, rozmačkejte případné hrudky a máte hotovo. Můžete nechat chvíli uležet a namazat na opečené topinky nebo celozrnné pečivo.
Rýžovo – čočkový salát s červenou řepou
- 250 g rýže baseti
- 200 g drobné čočky
- 1 střední červená řepa
- Sůl, mletý pepř
- 1 bobkový listu
- 2 stroužky česneku
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- 2 šalotky
- 1 čajová lžička římského kmínu
- 1 citron
Rýži vařte deset minut ve vroucí osolené vodě, sceďte, dejte do hrnce a přikryjte utěrkou. Nechte deset minut stát. Poté rozložte na talíř a nechejte vychladnout. Do hrnce dejte čočku, zalijte vodou, aby zhruba dva centimetry přesahovala. Přidejte bobkový list, česnek a vařte pětadvacet minut. Osolte a dejte bokem. Čočku nechejte vychladnout, poté sceďte. Červenou předvařenou řepu oloupejte a nastrouhejte nahrubo.
V pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte šalotku a zpěňte. Přidejte římský kmín, rýži, čočku, červenou řepu a vše promíchejte. Nechte pět minut stát, dochuťte solí, pepřem a rozdělte studený salát do misek, přidejte citronovou šťávu a podávejte.
Řecká zelenina pečená v troubě
- 1 lilek
- 1 cibule
- 150 ml olivového oleje
- 3 stroužky česneku
- 800 g brambor
- 6 středních rajčat
- 12 cherry rajčátek
- 5 menších cuket
- 300 g rajčatové passaty
- 1 polévková lžíce sušeného oregana
- ½ svazku sladkolisté petržele
- Sůl, mletý pepř
Troubu předehřejte na 220 stupňů. Lilek rozkrojte podélně na silné plátky. Do pánve dejte trochu oleje a smažte plátky lilků na středním plameni asi sedm minut. Dejte bokem do mísy. Cibuli a česnek oloupejte, nakrájejte na tenké plátky. Přidejte do pánve olej a smažte asi pět minut a dejte k lilkům.
Brambory nakrájejte na kostičky, rajčata na plátky, cherry ponechejte vcelku, cuketu na plátky. Přidejte vše do mísy, posypte oreganem, petrželí, osolte, opepřete. Vše pěkně promíchejte a dejte do zapékací formy. Přidejte trochu olivového oleje a pečte v rozehřáté troubě asi půl hodiny. Poté teplotu snižte na 200 stupňů a pečte dalších třicet minut. Před podáváním nechte lehce vychladnout.
Těstoviny s omáčkou z pečených rajčat
- 900 g cherry rajčat
- 3 stroužky česneku
- 400 – 600 g těstovin
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- Hrst bazalky
- 1 čajová lžička cukru
- Sůl, mletý pepř
Připravte těstoviny tak, jak jste zvyklí, sceďte a dejte bokem. Na pánev dejte olivový olej a na něm smažte česnek. Přidejte rajčata, bazalku, cukr, sůl a pepř. Vše provařte, dokud se rajčata nezačnou rozpadat. Těstoviny dejte do rajčatové omáčky, přidejte trochu vody z těstovin a pořádně promíchávejte. Těstoviny musí být obaleny omáčkou a ta bude lehce krémová.
Španělská bramborová tortilla
- 600 g brambor
- 150 g olivového oleje
- 1 větší cibule
- 12 vajec
- Sůl
Brambory oloupejte, rozkrojte po délce a nakrájejte na stejně silné plátky. Olivový olej rozehřejte v pánvi, přidejte brambory, osolte a smažte asi deset minut, dokud nezvláční. Vytáhněte a dejte stranou. Cibuli rozkrojte napůl a nakrájejte na tenké plátky. Do pánve přidejte cibuli, opékejte sedm minut, promíchejte. Dejte zpět brambory, promíchejte a rovnoměrně rozprostřete na pánvi. Do misky vyklepněte vejce, přidejte sůl a prošlehejte. Přidejte k bramborám s cibulí a na nízkém stupni smažte. Čas od času nadzvedněte, aby vejce stekly až na dno. Otočte opatrně a pečte z druhé strany. Poté nakrájejte a můžete podávat.