Hitem v poslední době je raw strava. Jde o výživový směr, který se zakládá na přijímání tepelně neupravených potravin rostlinného původu. Lidem, kteří takovouto stravu konzumují, se říká vitariáni. Raw strava je syrové a tepelně neopracované jídlo. V poslední době se těší tato strava opravdu velké popularitě, protože je zdravá. Jste vyznavači této stravy? Nebo jen přemýšlíte, že letošní vánoční cukroví pojmete v trošku „zdravějším“ duchu?
Syrová strava bez živočišných produktů
Raw food se česky označuje jako syrová nebo živá strava. Jde o stravu, která neprošla tepelnou úpravou nad 42 stupňů Celsia. Podle hlavní myšlenky vitariánství tepelná úprava stravy výrazně snižuje výživové hodnoty. Dochází pak k ničení důležitých enzymů a živin. Vitariáni označují vařenou stravu za „mrtvou stravu“. Podle nich ani živočichové svou stranu neupravují.
Základem vánočního raw cukroví je sušené ovoce, oříšky, semínka a čokoláda. Musíte myslet na to, že jde povětšinou o nepečené cukroví nebo takové kousky, které lze připravit s pomocí mixéru nebo se sušičkou jídla. Je dobré využít také raw čokoládu, která má jinou konzistenci. Nejsou v ní emulgátory ani sušené mléko či cukr. Přemýšlíte, že vás sváteční stůl letos oživíte raw cukrovím? Možná o něco zdravější variantou? Pak můžete vyzkoušet níže přiložené recepty na raw cukroví!
Kokosové kuličky
Suroviny:
- ½ hrnku kešu ořechů
- 1 hrnek kokosového másla
- ½ hrnku světlého agáve sirupu
- ¾ hrnku strouhaného kokosu
- Strouhaný kokos na obalení
Jak na to?
Na výrobu kokosového másla použijte kuchyňský robot. Do něj dejte 3 hrnky strouhaného kokosu a mixujte tak dlouho, dokud se neuvolní tuk. Máslo má být takřka tekuté. Ze tří hrnků vám vznikne zhruba jeden hrnek kokosového másla. Odložte si jej a robot pořádně omyjte.
Kuchyňský robot využijete dál, dejte do něj kešu ořechy a mixujte na jemno. Poté přidejte ostatní ingredience a opět míchejte. Z hmoty tvarujte kuličky o průměru cca 1,5 centimetrů. Následně obalte každou kuličku v kokosu a dejte na hodinu do ledničky vychladit. V lednici vydrží kuličky i několik týdnů.
Plněné pracny
Suroviny na pracny:
- 1 hrnek pekanových ořechů
- 1 hrnek lískových ořechů
- ½ hrnku datlí
- Špetka soli
- Agávový sirup na oslazení
- 1 čajová lžička maca (volitelné)
- Hruška nebo jablko (jen pokud bude těsto příliš suché)
Suroviny na náplň:
- 1 hrnek mandlí
- 1 hrnek kešu ořechů
- 1 hrst datlí
- ½ čajové lžičky vanilky
- Voda podle potřeby
- 2 polévkové lžíce kakaového másla
Suroviny na raw čokoládu:
- 2 polévkové lžíce kakaa
- 2 polévkové lžíce agávového sirupu
- 3 polévkové lžíce rozpuštěného kakaového másla
Jak na to?
Ořechy dejte do vody a nechejte působit přes noc. Všechny ingredience na pracny smíchejte do těsta. Je-li až moc suché nebo nedrží pohromadě, můžete přidat hrušku nebo jablko, které rozmixujete. Z těsta tvořte pracny nebo mušle a nechejte při teplotě 42 stupňů sušit 8 až 10 hodin v sušičce.
Všechny ingredience na náplň, bez kakaového másla, rozmixujte dohladka. Do směsi poté přidejte kakaové máslo. S pomocí náplně slepujte pracny dohromady. Můžete je dát do lednice, aby ztuhly.
Na raw čokoládu smíchejte všechny ingredience a již slepené pracny do čokolády máčejte. Dejte pozor, máslo nesmí být zahříváno na víc než 42 stupňů.
Sváteční raw čokoládové košíčky s ořechovým máslem
Suroviny:
- 100g raw kakaového másla
- 6 polévkových lžic raw kakaového prášku
- 3 polévkové lžíce sirupu z agáve nebo z jakonu
- Ořechové máslo (například čisté raw mandlové, raw mandlový krém a podobně)
Jak na to?
Kakaové máslo pozvolna rozehřejeme ve vodní lázni (opět pozor, ať nepřesáhnete teplotu 42 stupňů Celsia). Následně přidejte kakaový prášek a sladidlo. Smíchejte s pomocí tyčového mixéru. Část této směsi nalijte do papírových košíčků (asi 1/3) a košíčky dejte ztuhnout do lednice asi na 20 minut.
Mezitím nechejte čokoládu ve vodní lázni, aby byla stále tekutá. Z lednice vytáhněte tuhé košíčky a přidejte ½ až 1 polévkovou lžičku ořechového másla a zalijte zbytkem čokolády. Opět dejte do lednice asi na 20 minut. Košíčky uchovávejte v lednici a před podáváním je vytáhněte z papírového košíčku.
Citronové raw koláčky
Suroviny:
- 2 šálky předem namočených raw kešu ořechů
- ¾ šálku raw bio sirupu z agáve nebo jakonu
- ½ šálku čerstvé citronové šťávy
- 1 šálek raw bio strouhaného kokosu
- ¼ čajové lžičky himálajské soli
- ½ polévkové lžíce vanilkového prášku
Jak na to?
Všechny ingredience dejte do mixéru a mixujte do jemné hmoty. Těsto následně dejte do zdobičky nebo zdobícího sáčku a na nepřilnavou podložku dělejte koláčky. Následně sušte při teplotě 42 stupňů Celsia přibližně 8 až 10 hodin. Koláčky by měly být suché, ale měkké. V lednici vydrží přibližně tři týdny, ale je možno je také zmrazit.
Raw čokoládová srdíčka
Suroviny:
- 1 hrnek lískových oříšků
- 1 hrnek slunečnicových semínek
- 1 hrnek kakaa
- 1 hrnek sušeného kokosu
- ½ hrnku agáve světlého
- 2/3 hrnku kokosového másla
- 1/3 hrnku kakaových bobů
- ¾ čajové lžičky skořice
- ¼ čajové lžičky soli
Jak na to?
Kuchyňský robot vám pomůže rozmixovat ořechy na mouku. Následně přidejte další ingredience a dohromady umíchejte hutné těsto. Dejte do lednice, kde necháte směs lehce ztuhnout. Následně vyválejte válečkem skrz igelit a vykrajujte srdíčka. V sušičce jednotlivé kousky sušte zhruba 4 hodiny a to na 42 stupňů. Nechejte vychladnout v lednici a když srdíčka ztuhnou, pak je dejte do krabice, kterou proložíte nelepivou fólií nebo papírem. V lednici vydrží po dobu tří týdnů.
Čokoládovo – pomerančové kuličky
Suroviny:
- 1 šálek makadamových oříšků nebo kešu ořechů
- 1 šálek mandlí
- ½ šálku kokosových lupínků
- 4 polévkové lžíce lněného drceného semínka
- 6 polévkových lžic raw kakaa
- 7 předem namočených datlí
- 1 čajová lžička skořice
- 4 polévkové lžíce nerozpuštěného kokosového oleje
- ½ šálku čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
- 2 polévkové lžíce medu nebo agáve sirupu
- Kůra z 1 bio pomeranče
- 2 polévkové lžíce kakaových kousků (volitelné)
Jak na to?
Využijte kuchyňský mixér a dejte do něj makadamové nebo kešu oříšky spolu s mandlemi a rozmixujte je. Pozor, nemixujte příliš dlouho, ať nevyrobíte máslo. Směs dejte do mísy a přidejte zbytek ingrediencí a vše promíchejte do jemné konzistence, ideálně rukama. Následně tvarujte malé kuličky, které necháte na půl hodiny vychladit v lednici. Následně je obalte v mandlích nebo kakau.
Čokoládovo – kokosové raw tyčinky
Suroviny na korpus:
- 200g mandlí (namočte je na 2 hodiny do vody)
- 100g datlí (namočte je na 2 hodiny do vody)
- 50g strouhaného kokosu
- 20g kakaového prášku z nepražených kávových bobů
- Špetka soli
Suroviny na krém:
- 60g panenského kokosového oleje
- 100g kešu ořechů (namočte je na 2 hodiny do vody)
- 3 polévkové lžíce sirupu z agáve
- 60g kokosového krému
- Semínka z vanilkového lusku
Suroviny na polevu:
- Kešu ořechy (namočte je na 2 hodiny do vody)
- 40g kakaového prášku z nepražených kávových bobů
- 120g panenského kokosového oleje
- ¼ hrnku sirupu z agáve
Jak na to?
Ingredience na korpus, krém i polevu rozmixujte v mixéru a dejte stranou (ingredience na každou část zvlášť). Do menšího pekáče nebo nádoby dejte připravený korpus, pomocí stěrky přidejte krémovou náplň a uhlaďte. Vše dokončete s pomocí čokoládové polevy. Zabalte do potravinové fólie a dejte do mrazáku na tři až čtyři hodiny ztuhnout. Následně krájejte na tyčinky.