Vánoční cukroví: Odzkoušené zdravé raw cukroví

Hitem v poslední době je raw strava. Jde o výživový směr, který se zakládá na přijímání tepelně neupravených potravin rostlinného původu. Lidem, kteří takovouto stravu konzumují, se říká vitariáni. Raw strava je syrové a tepelně neopracované jídlo. V poslední době se těší tato strava opravdu velké popularitě, protože je zdravá. Jste vyznavači této stravy? Nebo jen přemýšlíte, že letošní vánoční cukroví pojmete v trošku „zdravějším“ duchu?

Syrová strava bez živočišných produktů

Raw food se česky označuje jako syrová nebo živá strava. Jde o stravu, která neprošla tepelnou úpravou nad 42 stupňů Celsia. Podle hlavní myšlenky vitariánství tepelná úprava stravy výrazně snižuje výživové hodnoty. Dochází pak k ničení důležitých enzymů a živin. Vitariáni označují vařenou stravu za „mrtvou stravu“. Podle nich ani živočichové svou stranu neupravují.

Základem vánočního raw cukroví je sušené ovoce, oříšky, semínka a čokoláda. Musíte myslet na to, že jde povětšinou o nepečené cukroví nebo takové kousky, které lze připravit s pomocí mixéru nebo se sušičkou jídla. Je dobré využít také raw čokoládu, která má jinou konzistenci. Nejsou v ní emulgátory ani sušené mléko či cukr. Přemýšlíte, že vás sváteční stůl letos oživíte raw cukrovím? Možná o něco zdravější variantou? Pak můžete vyzkoušet níže přiložené recepty na raw cukroví!

Kokosové kuličky

Suroviny:

  • ½ hrnku kešu ořechů
  • 1 hrnek kokosového másla
  • ½ hrnku světlého agáve sirupu
  • ¾ hrnku strouhaného kokosu
  • Strouhaný kokos na obalení

Jak na to?

Na výrobu kokosového másla použijte kuchyňský robot. Do něj dejte 3 hrnky strouhaného kokosu a mixujte tak dlouho, dokud se neuvolní tuk. Máslo má být takřka tekuté. Ze tří hrnků vám vznikne zhruba jeden hrnek kokosového másla. Odložte si jej a robot pořádně omyjte.

Kuchyňský robot využijete dál, dejte do něj kešu ořechy a mixujte na jemno. Poté přidejte ostatní ingredience a opět míchejte. Z hmoty tvarujte kuličky o průměru cca 1,5 centimetrů. Následně obalte každou kuličku v kokosu a dejte na hodinu do ledničky vychladit. V lednici vydrží kuličky i několik týdnů.

Plněné pracny

Suroviny na pracny:

  • 1 hrnek pekanových ořechů
  • 1 hrnek lískových ořechů
  • ½ hrnku datlí
  • Špetka soli
  • Agávový sirup na oslazení
  • 1 čajová lžička maca (volitelné)
  • Hruška nebo jablko (jen pokud bude těsto příliš suché)

Suroviny na náplň:

  • 1 hrnek mandlí
  • 1 hrnek kešu ořechů
  • 1 hrst datlí
  • ½ čajové lžičky vanilky
  • Voda podle potřeby
  • 2 polévkové lžíce kakaového másla

Suroviny na raw čokoládu:

  • 2 polévkové lžíce kakaa
  • 2 polévkové lžíce agávového sirupu
  • 3 polévkové lžíce rozpuštěného kakaového másla

Jak na to?

Ořechy dejte do vody a nechejte působit přes noc. Všechny ingredience na pracny smíchejte do těsta. Je-li až moc suché nebo nedrží pohromadě, můžete přidat hrušku nebo jablko, které rozmixujete. Z těsta tvořte pracny nebo mušle a nechejte při teplotě 42 stupňů sušit 8 až 10 hodin v sušičce.

Všechny ingredience na náplň, bez kakaového másla, rozmixujte dohladka. Do směsi poté přidejte kakaové máslo. S pomocí náplně slepujte pracny dohromady. Můžete je dát do lednice, aby ztuhly.

Na raw čokoládu smíchejte všechny ingredience a již slepené pracny do čokolády máčejte. Dejte pozor, máslo nesmí být zahříváno na víc než 42 stupňů.

Sváteční raw čokoládové košíčky s ořechovým máslem

Suroviny:

  • 100g raw kakaového másla
  • 6 polévkových lžic raw kakaového prášku
  • 3 polévkové lžíce sirupu z agáve nebo z jakonu
  • Ořechové máslo (například čisté raw mandlové, raw mandlový krém a podobně)

Jak na to?

Kakaové máslo pozvolna rozehřejeme ve vodní lázni (opět pozor, ať nepřesáhnete teplotu 42 stupňů Celsia). Následně přidejte kakaový prášek a sladidlo. Smíchejte s pomocí tyčového mixéru. Část této směsi nalijte do papírových košíčků (asi 1/3) a košíčky dejte ztuhnout do lednice asi na 20 minut.

Mezitím nechejte čokoládu ve vodní lázni, aby byla stále tekutá. Z lednice vytáhněte tuhé košíčky a přidejte ½ až 1 polévkovou lžičku ořechového másla a zalijte zbytkem čokolády. Opět dejte do lednice asi na 20 minut. Košíčky uchovávejte v lednici a před podáváním je vytáhněte z papírového košíčku.

Citronové raw koláčky

Suroviny:

  • 2 šálky předem namočených raw kešu ořechů
  • ¾ šálku raw bio sirupu z agáve nebo jakonu
  • ½ šálku čerstvé citronové šťávy
  • 1 šálek raw bio strouhaného kokosu
  • ¼ čajové lžičky himálajské soli
  • ½ polévkové lžíce vanilkového prášku

Jak na to?

Všechny ingredience dejte do mixéru a mixujte do jemné hmoty. Těsto následně dejte do zdobičky nebo zdobícího sáčku a na nepřilnavou podložku dělejte koláčky. Následně sušte při teplotě 42 stupňů Celsia přibližně 8 až 10 hodin. Koláčky by měly být suché, ale měkké. V lednici vydrží přibližně tři týdny, ale je možno je také zmrazit.

Raw čokoládová srdíčka

Suroviny:

  • 1 hrnek lískových oříšků
  • 1 hrnek slunečnicových semínek
  • 1 hrnek kakaa
  • 1 hrnek sušeného kokosu
  • ½ hrnku agáve světlého
  • 2/3 hrnku kokosového másla
  • 1/3 hrnku kakaových bobů
  • ¾ čajové lžičky skořice
  • ¼ čajové lžičky soli

Jak na to?

Kuchyňský robot vám pomůže rozmixovat ořechy na mouku. Následně přidejte další ingredience a dohromady umíchejte hutné těsto. Dejte do lednice, kde necháte směs lehce ztuhnout. Následně vyválejte válečkem skrz igelit a vykrajujte srdíčka. V sušičce jednotlivé kousky sušte zhruba 4 hodiny a to na 42 stupňů. Nechejte vychladnout v lednici a když srdíčka ztuhnou, pak je dejte do krabice, kterou proložíte nelepivou fólií nebo papírem. V lednici vydrží po dobu tří týdnů.

Čokoládovo – pomerančové kuličky

Suroviny:

  • 1 šálek makadamových oříšků nebo kešu ořechů
  • 1 šálek mandlí
  • ½ šálku kokosových lupínků
  • 4 polévkové lžíce lněného drceného semínka
  • 6 polévkových lžic raw kakaa
  • 7 předem namočených datlí
  • 1 čajová lžička skořice
  • 4 polévkové lžíce nerozpuštěného kokosového oleje
  • ½ šálku čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
  • 2 polévkové lžíce medu nebo agáve sirupu
  • Kůra z 1 bio pomeranče
  • 2 polévkové lžíce kakaových kousků (volitelné)

Jak na to?

Využijte kuchyňský mixér a dejte do něj makadamové nebo kešu oříšky spolu s mandlemi a rozmixujte je. Pozor, nemixujte příliš dlouho, ať nevyrobíte máslo. Směs dejte do mísy a přidejte zbytek ingrediencí a vše promíchejte do jemné konzistence, ideálně rukama. Následně tvarujte malé kuličky, které necháte na půl hodiny vychladit v lednici. Následně je obalte v mandlích nebo kakau.

Čokoládovo – kokosové raw tyčinky

Suroviny na korpus:

  • 200g mandlí (namočte je na 2 hodiny do vody)
  • 100g datlí (namočte je na 2 hodiny do vody)
  • 50g strouhaného kokosu
  • 20g kakaového prášku z nepražených kávových bobů
  • Špetka soli

Suroviny na krém:

  • 60g panenského kokosového oleje
  • 100g kešu ořechů (namočte je na 2 hodiny do vody)
  • 3 polévkové lžíce sirupu z agáve
  • 60g kokosového krému
  • Semínka z vanilkového lusku

Suroviny na polevu:

  • Kešu ořechy (namočte je na 2 hodiny do vody)
  • 40g kakaového prášku z nepražených kávových bobů
  • 120g panenského kokosového oleje
  • ¼ hrnku sirupu z agáve

Jak na to?

Ingredience na korpus, krém i polevu rozmixujte v mixéru a dejte stranou (ingredience na každou část zvlášť). Do menšího pekáče nebo nádoby dejte připravený korpus, pomocí stěrky přidejte krémovou náplň a uhlaďte. Vše dokončete s pomocí čokoládové polevy. Zabalte do potravinové fólie a dejte do mrazáku na tři až čtyři hodiny ztuhnout. Následně krájejte na tyčinky.

Diskuze k článku

Zadejte svůj komentář
Zadejte své jméno