Rychlé vegetariánské večeře: 9 receptů, které vám budou chutnat

Ve světě se počet vegetariánů odhaduje na jednu miliardu. V České republice to podle ankety bude asi dvě stě tisíc lidí. Počet vegetariánů stále roste. Přemýšlíte, v jaké zemi jich je nejvíc? Pokud tipujete Indii, pak je to správně. Indie se navíc jako stát považuje za kolébku vegetariánství a to zejména vlivem náboženství, které v této zemi panuje. Dávno už neplatí, že vegetariáni jsou špatně živeni, že vlastně jedí jen zeleninu a ovoce. Dnes existuje spousta možností a receptů, jak si uvařit skvělá a dobrá jídla. Jen to chce tu pravou inspiraci. Přinášíme recepty na rychlou večeři

Jak to mají vegetariáni?

Jejich strava obsahuje spoustu minerálů, vitamínů a prospěšných látek pro lidské tělo. Zaměřuje se na hořčík, vlákninu, draslík, foláty, antioxidanty a podobně. Tito lidé jsou méně náchylní k problémům s vysokým tlakem, cukrovkou, vysokým cholesterolem. Vegetariáni si musí dát pozor na svou stravu, protože nekonzumují živočišné produkty a z nich se také získávají důležité látky pro lidské tělo. Vegetariáni ze své stravy vylučují produkty, které jsou vyrobeny z masa. Existuje spousta forem vegetariánství, někteří maso odmítají zcela, jiní jen částečně. Ať už to je jakkoliv, snažíte se nacházet stále nové a nové recepty. Co takhle rychlá vegetariánská večeře? Přinášíme inspiraci, co si k večeři uvařit!

Bramborová polévka

Co budete potřebovat:

  • 3 brambory
  • 1,5 l vody
  • 150 g kořenové zeleniny (celer, petržel, mrkev)
  • 1 hrst sušených hub
  • 1 cibule
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • 2 stroužky česneku
  • Majoránka, kmín, sůl, pepř
  • Olej, máslo
  • Petrželová nať

Jak postupovat:

Sušené houby namočte asi na hodinku do vody. Mezitím v hrnci zahřejte olej a zpěňte cibuli, která je nakrájená na kostičky. Přidejte kořenovou zeleninu, která je opět nakrájená na kostičky. Osmahněte. Přidejte celou vodu a nechejte vařit přibližně deset až patnáct minut. Nyní přichází chvíle na brambory, ty oloupejte a na kostičky nakrájejte. Směs v hrnci osolte, přidejte kmín, pepř. Houby sceďte a přidejte do polévky.

Vytvořte si světlou jíšku z mouky a másla a přidejte do polévky. Pořádně promíchejte a nechejte zhruba patnáct až dvacet minut provařit. Jakmile jsou brambory uvařené, přidejte česnek, který prolisujte, majoránku a vypněte. Petrželovou natí ozdobte každou porci na talíři.

Krémová brokolicová polévka

Co budete potřebovat:

  • 1 brokolice
  • 2 brambory
  • 1 cibule
  • 1 kus taveného sýra
  • 1,5 l vody
  • 2 polévkové lžíce zakysané smetany
  • Olej
  • Sůl, pepř

Jak postupovat:

Nadrobno nakrájenou cibuli osmažte na oleji. Přidejte brambory, které nakrájíte na kostičky, orestujte a přidejte vodu. Osolte, opepřete a nechejte vařit. Mezitím růžičky brokolice propláchněte a přidejte do hrnce (až budou brambory měkké) a vařte asi pět minut. Přidejte tavený sýr a rozmíchejte v horké polévce. Vezměte mixér a vše rozmixujte dohladka. Na talíři pokapejte olivovým olejem, přidejte zakysanou smetanu. Můžete přidat také krutony.

Mexický salát

Co budete potřebovat:

  • 1 avokádo
  • 1 polévková lžíce limetkové šťávy
  • Salát podle chuti (ledový salát, čínské zelí, rukola…)
  • 1 rajče
  • 1 paprika zelená
  • 300 g červených fazolí konzervovaných
  • Kukuřice konzervovaná
  • 2 čajové lžičky čerstvého koriandru
  • Pepř, pažitka

Jak postupovat:

Zralé avokádo zbavte pecky a oloupejte. Nakrájejte na kostky, které pokapejte limetkovou šťávou, důkladně promíchejte. Salát natrhejte na kousky a smíchejte s rajčetem nakrájeným na kousky, paprikou nakrájenou. Kukuřici a červené fazole sceďte a přidejte do celé směsi. Vše promíchejte, přidejte pepř, koriandr a pažitku. V lednici nechejte chvíli odležet a podávejte.

Celerový salát

Co budete potřebovat:

  • ½ celeru
  • 1 jablko
  • 5 polévkových lžic majonézy
  • 1 citron
  • 1 polévková lžíce dijonské hořčice
  • Sůl, pepř
  • Petrželová nať

Jak postupovat:

Celer oloupejte, omyjte a nakrájejte na tenké nudličky. Pokapejte šťávou z citronu, aby vám nezhnědl. Jablko oloupejte a nakrájejte podobně jako celer na tenké nudličky. Rovněž pokapejte citronovou šťávou a přidejte k celeru. V misce smíchejte majonézu, jednu čajovou lžičku citronové šťávy, hořčici a petrželku. Přidejte k celeru a jablku, dochuťte solí a pepřem. Nechejte v lednici uležet asi dvě hodiny a podávejte.

Cuketový koláč

Co budete potřebovat:

  • 1 balení celozrnných špaget
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • Koření podle chuti
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 1 žlutá cuketa
  • 1 zelená cuketa
  • 5 cherry rajčat
  • 6 bílků
  • 100 g tvrdého sýra

Jak postupovat:

Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu, přidejte špagety a uvařte doměkka. Sceďte, pokapejte olivovým olejem, aby se vám neslepily. Cibuli nakrájejte nadrobno a na polévkové lžíci jí osmahněte, přidejte nadrobno nakrájený česnek. Nakrájejte rajčata na kostičky, cuketu na plátky a přidejte do pánve k cibuli a česneku. Dochuťte kořením a na mírném ohni promíchávejte asi tři minuty.

Do špaget přidejte tuto zeleninovou směs a dejte do dortové formy (musí být vymazaná) nebo pečící mísy. Dejte do rozehřáté trouby (200 stupňů) a po deseti minutách přidejte rozšlehané bílky. Pečte ještě dalších deset minut, dokud bílky neztuhnou. Těsně před dopečením posypte nastrouhaným sýrem.

Kari karbenátky z červené čočky

Co budete potřebovat:

  • 330 g červené čočky
  • 1 – 2 řapíkaté celery
  • 1 větší mrkev
  • 1 stroužek česneku
  • 50 g strouhanky
  • Petrželová nať
  • 1 polévková lžíce kari
  • Sůl, pepř
  • Citronová kůra
  • Olivový olej

Jak postupovat:

Červenou čočku uvařte ve vodě (asi 10 minut) dokud nezměkne. Přebytečnou vodu slijte. Řapíkatý celer nakrájejte na malé kostky a mrkev nastrouhejte na hrubé straně struhadla. Česnek prolisujte a na kapce olivového oleje spolu se zeleninou rychle orestujte. Čočku rozdělte na zhruba dvě poloviny. Tu první rozmixujte na kaši a smíchejte s druhou půlkou a restovanou zeleninkou. Přidejte kari koření, petrželovou nať a citronovou kůru. Osolit opepřit a promíchat. Těsto by mělo být tuhé, pokud ne, pak přidejte strouhanku a vytvarujte karbenátky. Ty obalte ve strouhance a smažte na oleji z každé strany.

Bramborové noky se sýrovou omáčkou

Co budete potřebovat:

  • 400 g brambor
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 100 g eidamu
  • 100 g Nivy
  • 100 ml mléka
  • Sůl

Jak postupovat:

Brambory uvařte ve slupce a oloupejte. Nastrouhejte na jemném struhadle, osolte, přidejte vejce, mouku a prášek do pečiva. Je-li těsto příliš řídké, přidejte mouku. Do vařící osolené vody tvarujte zhruba stejně velké noky (ideálně se lžičkami). Jakmile vyplavou nad hladinu, máte hotovo. Mezitím vytvořte sýrovou omáčku. Nastrouhejte sýry, smíchejte s mlékem a rozehřejte. Nechejte dojít k bodu varu a ještě teplé noky zalijte touto omáčkou.

Vajíčková pomazánka

Co budete potřebovat:

  • 8 vajec
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 2 polévkové lžíce majonézy
  • 1 cibule
  • Kyselá okurka
  • 1 čajová lžička dijonské hořčice
  • Sůl, pepř, pažitka

Jak postupovat:

Vejce uvařte natvrdo, nechejte zchladit a oloupejte. Oddělte žloutky od bílků, přičemž žloutky utřete s máslem a majonézou. Bílky nakrájejte nadrobno a přidejte ke směsi žloutků. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, kyselou okurku, hořčici. Osolte, opepřete a přidejte pažitku.

Kedlubnová pikantní pomazánka

Co budete potřebovat:

  • 300 g kedlubny
  • 100 g másla
  • 1 polévková lžíce majonézy
  • 2 vejce
  • 2 čajové lžičky čerstvě nastrouhaného křenu
  • 1 cibule
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy
  • 2 sterilované okurky
  • Sůl, pepř

Jak postupovat:

Kedlubny oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Smíchejte s citronovou šťávou a nechejte chvíli odstát. Majonézu utřete se změklým máslem, a jakmile vznikne pěna, přidejte vejce, které uvaříte natvrdo a nakrájíte na kostičky. Dále přidejte okurky, cibuli, sůl a pepř. Z kedluben vymačkejte nadbytečnou šťávu a přidejte k celé směsi. Promíchejte a přidejte čerstvý křen.

2 Komentáře

Diskuze k článku

Zadejte svůj komentář
Zadejte své jméno