Těstoviny jsou tradičním a oblíbeným italským pokrmem a jsou často rychle připravené, což je základem rychlé večeře. Když vaříte pro svou rodinu večeři a nechcete je „odbýt“ rohlíkem se šunkou, pak hledáte takové recepty, které budou rychle hotové. Přes týden moc nestíháte vyvářet, obědváte v práci, děti ve škole a večer přijdete rychle domů a snažíte se věnovat dětem, máte nějaké akce a večeře by proto měla být rychlá. A také dobrá, to samozřejmě. Zaměřili jsme se na těstoviny, které jsou velmi oblíbené, má je doma v zásobě snad každý a dá se s nimi skvěle kouzlit.
Co dům dal
Někdo vaří zásadně „od oka“ a stylem co dům dal. Zkombinuje zbytky surovin, které doma najde, z čehož může vzniknout velmi zajímavé a nevšední jídlo, které si doma zamilujete. Ne vždycky se vám kombinace musí podařit. Chcete pro svou rodinu nebo pro sebe připravit těstoviny, které budou rychle hotové a výborné zároveň? Vyzkoušejte některý z následujících receptů.
Anglické těstoviny se špenátem a sýrem
Co budete potřebovat:
- 400g těstovin (zvolte si těstoviny, které máte rádi – vrtulky, kolínka, mašličky)
- 1 cibule
- 300g anglické slaniny
- 250g listového špenátu
- 150g tvrdého sýru
- 2 stroužky česneku
- Olej
- Sůl
- Pepř
- Máslo na vymazání formy
Jak postupovat:
Začněte těstovinami, které uvaříte přesně podle návodu. Následně je sceďte. Mezitím si cibuli oloupejte, nakrájejte na drobno a orestujte na troše oleje. Přidejte také slaninu, kterou nakrájejte na kousky. Do směsi přidejte špenátové listy, které omyjte, sceďte a nahrubo nakrájejte. Celou směs osolte, opepřete a přidejte česnek. Vše krátce poduste. Do takovéto směsi přidejte těstoviny a celé promíchejte. Dále přidejte asi sto gramů nastrouhaného tvrdého sýru a vsypte do pekáčku nebo zapékací mísy, která je vymazaná máslem. Celou směs posypte zbytkem sýru a dejte péct do předem vyhřáté trouby. Podávat můžete s kyselou okurkou nebo zeleninovým salátem.
Makarony se sýrem
Co budete potřebovat:
- 200g čedaru
- 300g makaronů
- 20g másla
- 2 polévkové lžíce mouky
- 300ml mléka
- 4 stroužky česneku
- 3 kusy bobkového listu
- Bílý pepř
- Muškátový oříšek
- Hořčice
- Sůl
- Tymián
- Strouhanka
Jak postupovat:
Uvařte makarony podle návodu a sceďte. V dalším hrnci rozehřejte máslo, přidejte mouku a míchejte. Vytvoříte jíšku. Do jíšky přidejte nastrouhaný česnek, nechejte rozvonět, přidejte bobkový list a mléko. Míchejte směs do zhoustnutí a následně přidejte koření (sůl, bílý pepř, muškátový oříšek, tymián) a nechejte lehce probublávat. Jakmile máte hotovo, odstavte z plotny, přidejte trochu hořčice a nastrouhaný čedar. Opět pořádně promíchejte a přidejte do směsi makarony a poté vše přidejte do zapékací mísy, která je vymazaná máslem a vysypaná strouhankou. Směs posypte trochou čedaru a strouhankou. Pečte dozlatova, zhruba půl hodiny.
Boloňské špagety
Co budete potřebovat:
- Špagety
- 1 kus cibule
- 300 – 400g mletého masa (směs vepřového a hovězího je nejlepší)
- 1 konzerva pasírovaných rajčat
- Italské koření na boloňské špagety
- Česnek
- Sůl
- Pepř
- Tvrdý sýr
- Olej
Jak postupovat:
Špagety uvařte podle návodu a udržujte teplé. Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Na troše oleje nechejte cibuli zpěnit a přidejte mleté maso, které vařečkou rozmělněte a následně opečte. Jakmile je maso hotové, pak přidejte pasírovaná rajčata a celou směs promíchejte, přidejte česnek a nechejte pár minut probublávat. Přidejte koření a opět promíchejte a nechejte probublávat. Jakmile je směs hotová, přidejte sůl a pepř a vypněte. Na talíři smíchejte se špagetami a posypte sýrem.
Penne v krémové omáčce s kuřecím masem
Co budete potřebovat:
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 500g kuřecího masa (stehenní řízky nebo prsní řízky, podle chuti)
- 1 čajová lžička mleté papriky (sladké nebo ostré, pokud máte rádi ostřejší jídla)
- 1 čajová lžička sušených bylinek (směs tymiánu, oregana a bazalky)
- 5 kousků cherry rajčat
- 2 hrsti špenátových listů
- 5 stroužků česneku (pokud nemáte rádi, můžete dát méně)
- 1 čajová lžička chilli (nemusí být)
- 6 plátků slaniny
- 250ml smetany na vaření
- 1 hrnek parmazánu
- 300g penne
Jak postupovat:
Na hlubší pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte kuřecí maso (nakrájené na větší kousky) zprudka restujte z každé strany asi minutu a poté snižte plamen a přidejte mletou papriku a sušené bylinky. Přikryjte pokličkou a pár minut duste, dokud nebude maso hezky propečené. Následně dejte z pánve do tepla. Do totožné pánve dejte rajčata nakrájená na menší kousky, nasekaný špenát, rozdrcený česnek, chilli, třetinu kuřecího masa, které nakrájíte na kousíčky a půlku slaniny, kterou nasekáte na kostičky. Vše pořádně promíchejte, přidejte smetanu a přiveďte k varu. Následně přidejte strouhaný parmazán a počkejte, než se rozpustí. Pánev stáhněte z plamene, dochuťte solí a chcete-li směs pikantnější, klidně ještě chilli. Následně přidejte uvařené penne a do celé směsi přidejte zbylou slaninu a kuřecí maso, které nakrájíte. Servírujte posypané parmazánem.
Tagliatelle s brokolicí a lososem
Co budete potřebovat:
- 400g čerstvého lososa bez kůže
- Brokolice
- Těstoviny tagliatelle
- Olivový olej
- Máslo
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
Jak postupovat:
Do vroucí osolené vody dejte růžičky brokolice a nechejte dvě minuty spařit. Následně je vytáhněte, nejlépe dřevěnou lžící. Dejte bokem, vodu nevylévejte, dejte do ní vařit těstoviny, které připravte tak, aby byly teplé na podávání. Lososa omyjte, nakrájejte na větší kousky, osolte a následně také opepřete. Vezměte pánev, v ní rozehřejte olivový olej a jednotlivé kousky lososa opečte. Po chvíli přidejte i brokolici a restujte. Po chvíli vše vytáhněte z pánve a přidejte do ní kousek másla, které necháte rozehřát. Tagliatelle přidejte do pánve, promíchejte a přidejte lososa s brokolicí. Vše prohřejte a následně dochuťte solí, podle vlastní chuti.
Těstoviny s nivovou omáčkou
Co budete potřebovat:
- Niva
- Kuřecí maso
- Cibule
- Koření na maso (Grilovací koření, Adamova žebra a podobně)
- Sůl
- Pepř
- Olej
- Smetana na vaření
- Těstoviny (mašličky, špagety, kolínka a podobně)
Jak postupovat:
Na troše oleje osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte maso, které předtím nakrájejte na menší kousky a smíchejte s kořením. Maso zprudka orestujte ze všech stran a vytáhněte zpátky ven. Do hrnce nalijte smetanu, nechejte trochu prohřát a následně po částech přidejte nastrouhanou nivu a nechejte rozpustit. Sýr vám omáčku mírně zahustí, přidejte maso, nechejte znovu prohřát a popřípadě dochuťte solí nebo pepřem. Pozor na sůl, niva je sama o sobě dost slaná. Uvařte těstoviny podle návodu, sceďte a přidejte k omáčce.