V pravěku měly ženy tři starosti: udržovat oheň, starat se o děti a vařit. Pak ale přišla moderní doba. Začaly jsme žehlit, prát, uklízet a také pracovat. Čím více času věnujeme zmíněným “moderním” aktivitám, tím méně času nám zbývá na vaření. Pomoci mohou recepty na rychlou večeři, protože ne vždy musí vaření trvat věčnost.
Večer už člověk nemá moc energie na přípravu složitých jídel. A pokud nejste fanoušci večeře složené pouze z chlebu, na který dáte každý den něco, tak jste tady správně. Cílem tohoto článku je vám ušetřit čas vařením a přinést inspiraci, co můžete uvařit v krátké době. Navíc mnoho z vás určitě preferuje teplé večeře.
Právě protp jsme pro Vás připravili seznam receptů na rychlou večeři. Pokud jste vegetariáni, recepty na rychlou večeři najdete zde.
Pomůcky, které vám usnadní přípravu rychlé večeře
Ještě než se pustíte do listování receptů, zkuste se zamyslet nad kuchyňskými pomůckami, které se hodí na přípravu večeří v krátkém čase.
Elektrický gril
Proč je elektrický gril tak skvělý? Protože v něm uděláte velmi rychle mnoho nejrůznějších jídel. Můžete na gril hodit maso, které na chvíli uložíte do oleje s bylinkami nebo prostě jen posypete kořením. Stejně dobře z něj chutná i zelenina, kterou zrovna najdete v lednici. Nebo takový hermelín na grilu, mňam. Je to prostě zázrak pro rychlou teplou večeři.
Navíc není ani moc drahý. Vybrat si můžete z menších grilů, které stojí již od tisíce korun nahoru. A představte si kolik času vám ušetří.
Parní hrnec
Ano, parní hrnec nepatří mezi nejmenší pomůcky, co se skladování týká. Ale zase má jednu obrouvskou výhodu. Do každé nádoby dáte jednu část večeře: zelenina, maso, příloha. A vše jen zapnete a počkáte na zvoneček, který říká, že je vše hotovo. Pokrmy uvařené v páře jsou navíc velmi jemné, nevysušené a hlavně moc zdravé.
Mixér
Mixér je skvělý na polévky a pomazánky. To jsou výborná jídla k večeři, nemyslíte? Zeleninu potom nemusíte moc krájet, jen ji nahážete do hrnce, necháte změknout a rozmixujete. A je z toho výborný zeleninový krém.
Recepty na rychlou večeři
Fazolovo-tuňákový salát
Již od základní školy nám do hlav vtloukali, jak zdravé jsou luštěniny. Někteří z nás od toho do budoucna upustili, jiní, kteří si oblíbili zdravou stravu, se tímto pravidlem řídí i při stravování mimo zdi školní jídelny. Jediným problémem, který se pojí s tímto receptem, je fakt, že musíte předvídat. Pokud si totiž předchozí den nenamočíte fazole, rychlá zdravá večeře je ve hvězdách.
Fazole, které jsme si předchozí den namočili, nasypeme do mísy. Přidáme avokádo, které jsme vypeckovali, oloupali a nakrájeli na plátky. Cibuli nakrájíme na tenké měsíčky, přisypeme nasekanou petrželku a chilli papričku. Salát zakápneme olivovým olejem a šťávou z jedné limety. Do hotového salátu přidáme tuňáka a dochutíme pepřem a solí dle chuti.
Caprese
Pokud bydlíte sama, nebo Váš muž odjel zrovna na pracovní cestu, je salát Caprese ideální jídlo. Pro nás ženy je důležité, aby jídlo bylo rychlé a mělo málo kalorií. Přesně tuhle kombinaci Caprese splňuje. Pro případ, že by dorazila na večeři kamarádka, rozepisuji recept na tuhle rychlou večeři pro dvě porce.
Dvě běžná balení mozzarelly společně se čtyřmi rajčaty nakrájíme na stejně silná kolečka a narovnáme na talíř střídavě. Salát dochutíme mořskou solí a čerstvě mletým pepřem. Zakápneme olivovým olejem a dozdobíme lístky bazalky. Rychlá večeře je připravena k podávání.
Kromě salátů se mnohdy pro přípravu rychlé večeře používají také špagety nebo jiné druhy těstovin. Jsou o něco těžší, a proto se z nich mnohdy nají i větší jedlíci. Mimo to jsou ideální, pokud máte hlouběji do kapsy. Na jejich základě se totiž relativně snadno dá připravit rychlá levná večeře.
Špagety aglio e olio
O něco lehčí alternativou předešlého pokrmu jsou špagety aglio e olio. (Pro odvážlivce, kteří se vyžívají v pikantních pokrmech je možné přidat i peperoncino.)
Stejně jako v předchozím receptu uvaříme špagety dle návodu. Mezi tím na rozpáleném oleji opečeme čtyři pokrájené stroužky česneku (recept počítáme na 2 porce) a chilli papričky. Přidáme špagety a nasekanou petrželku. Dochutíme solí a pepřem dle chuti. Podáváme posypané strouhaným parmazánem.
V případě, že se Vaše rodina nezamilovala do italských pokrmů, máte možnost udělat si gastronomický výlet do Asie a uvařit pokrm z rýže nebo rýžových nudlí.
Pikantní ochucená rýže
Nejprve si uvaříme rýži. Mezi tím papriku a cibuli nasekáme na drobno, spolu s kořením na grilovanou zeleninu (nebo kari) vložíme do rozpáleného oleje a zprudka pražíme zhruba 5 minut. Když se zelenina zatáhne a prohřeje, přidáme chilli omáčku a necháme podusit. Po chvíli do pánve vsypeme vařenou rýži, všechny ingredience pečlivě promícháme, přidáme sůl a pepř dle chuti a můžeme podávat.
Můžete přidat také maso dle chuti, např. kuřecí.
Smažené rýžové nudle
Rýžové nudle uvaříme podle návodu na obalu (nejčastěji se zalívají vařící vodou v plechové misce, kde se nechávají následně nabobtnat). V hluboké pánvi mezi tím na troše slunečnicového nebo palmového oleje (ne olivového) osmažíme na nudličky nakrájenou zeleninu dle chuti (nejčastěji se využívá pórek, čínské zelí, mrkev a petržel, ale můžeme využít také mraženou směs pro asijskou kuchyni). Do pánve s opraženou zeleninou rozklepneme dvě vajíčka a vše promícháme. Přidáme vařené nudle a dochutíme sojovou omáčkou, solí a pepřem.
Palačinky
Ačkoli je tohle jeden z prvních receptů, které se každá žena učila, mnohdy nás ani nenapadne, jaké nadšení vyvolá rychlá večeře v podobě palačinek v očích našich dětí.
Vejce rozmícháme spolu s vanilkovým cukrem a mlékem. Přidáme špetku soli. Postupně přisypáváme mouku a zaděláváme těsto, které následně necháme chvilku odstát. Na rozpálené pánvi potřené kapkou oleje nebo tenkým proužkem másla postupně opékáme jednotlivé palačinky. Palačinky podáváme se sklenicí marmelády nebo lískooříškové pomazánky. Skvělé na palačinkých je i to, že se dají dělat na slano např. se šunkou a sýrem nebo špenátem a balkánským sýrem.
Zde najdete další recepty na palačinky na mnoho způsobů.
Mexická vejce
Do pánvičky dáme kapku oleje, na které zprudka opečeme cibuli a mrkev nakrájené na drobno. Po chvíli k nim přidáme rajčata a fazole (z plechovky) a prohřejeme. Směs dochutíme solí a pepřem. Dle chuti můžeme přidat také bylinky nebo chilli. Zeslabíme plamen a postupně přidáme vajíčka, která následně pomalu prohřejeme do požadovaného stavu. K podávání můžeme přidat například tortillové chipsy nebo avokádo.
Rychlá večeře na grilu
Pokud máte často problém s tím, že Vám nezbývá mnoho času na vaření večeře, můžete se poohlédnout po elektrickém grilu. Je to sice výraznější investice, která zatíží Váš rozpočet, ale do budoucna se Vám určitě vyplatí. Maso, které budete chtít grilovat, si můžete naložit i několik dní předem a případně je možné jej zakoupit také ve většině supermarketů a hypermarketů. Pokud dáváte přednost rychlé zdravé večeři, můžete grilovat také zeleninu. Pro grilování je nejvhodnější cuketa, paprika nebo lilek.
Grilovaná zelenina
Zdravou a zároveň teplou rychlou večeří, jejíž příprava zabere opravdu minimum času, je grilovaná zelenina. Zvolené kusy stačí pouze nakrájet a položit na gril. Jakékoli marinování totiž při grilování zeleniny nemá smysl. Oleje se totiž postupně vypaří a bylinky zničí horkem. Poté, co zeleninu sundáme z grilu, je vhodné ji zakápnout olivovým olejem a lehce osolit. Příjemnou změnou může být také využití bylinek z domácí zahrádky, nebo drceného koření.
Grilované maso
Pokud se rozhodneme grilovat maso, máme na výběr z několika možností. Můžeme si v obchodě nakoupit maso, které je již naložené ve vaničce a připravené jen na položení na gril. Mohou to být například vepřové kotlety, malé grilovací klobásky nebo kuřecí špízy.
Druhá možnost, kterou je možné využít, pokud máme o něco více času, je již hotová marináda. Pokud si vybereme tuto cestu, máte širší spektrum možností. To, jaké maso budete grilovat, je omezeno jen sortimentem supermarketu, v němž nakupujete. Poslední možností, s níž se však pojí přípravy, které je zapotřebí udělat nejlépe předchozí večer, je vlastní marináda.
Jogurtová marináda
Do misky vložíme bílý jogurt, který smícháme se šťávou z citronu, nadrobno nasekaným česnekem a tymiánem. Suroviny promícháme a do marinády vložíme maso. (Pro tento recept je nejvhodnější využít kuřecí prsa, ke kterým se jogurt skvěle hodí.)
A na závěr…
Přesto, že jsou věci tak, jak jsem psala již v úvodu, musíme při vaření dennodenně myslet ještě na jednu věc. Ať se nám jakkoli moc nechce, ať jsme přepracované, unavené, naštvané nebo uražené na své muže, právě my, ženy, dáváme rodině srdce. Staráme se o mnohdy samozvané hlavy rodiny a následně i o potomky, kteří se nám následně odmění. Jak? No přece láskou. A všichni moc dobře víme, že láska prochází žaludkem. Proto večeři raději příliš neodbývejte a (alespoň o víkendu) si dejte záležet, uvařte něco dokonalého, posaďte celou svou rodinu ke stolu a užijte si momentu, kdy jste jen spolu.
[…] Ve světě se počet vegetariánů odhaduje na jednu miliardu. V České republice to podle ankety bude asi dvě stě tisíc lidí. Počet vegetariánů stále roste. Přemýšlíte, v jaké zemi jich je nejvíc? Pokud tipujete Indii, pak je to správně. Indie se navíc jako stát považuje za kolébku vegetariánství a to zejména vlivem náboženství, které v této zemi panuje. Dávno už neplatí, že vegetariáni jsou špatně živeni, že vlastně jedí jen zeleninu a ovoce. Dnes existuje spousta možností a receptů, jak si uvařit skvělá a dobrá jídla. Jen to chce tu pravou inspiraci. Přinášíme recepty na rychlou večeři. […]
[…] recepty na rychlé večeře najdete zde. Pokud jste vegetariáni, potěší vás i rychlá večeře […]