Přemýšlíte, jakou sladkou snídani nebo odpolední svačinu udělat pro svou rodinu? Vyzkoušet můžete americké palačinky! Určitě jste už viděli nějaký ten americký film nebo seriál. Rodinka se schází u snídaně a na talíři se před nimi objevují malé a krásně nadýchané palačinky. Obvykle si jich na talíř ve filmu nebo seriálu dají hned několik, přidají ovoce, šlehačku nebo tolik oblíbený javorový sirup, který jedí v Americe snad na kila.
Americké palačinky versus české
Naše české palačinky bývají většinou tenké a větších rozměrů. Ty americké jsou zase nadýchané a menších rozměrů. Označují se jako pancakes nebo také jako americké lívance. Skládají se na sebe a i vy si je nyní můžete připravit k snídani nebo jako jedno z jídel na brunch, který je v Americe tolik oblíbený!
Co budete potřebovat:
- 135g hladké mouky
- 1 čajová lžička kypřícího prášku
- ½ čajové lžičky soli
- 2 polévkové lžíce cukru krupice
- 130ml mléka
- 1 kus vejce
- 2 polévkové lžíce rozpuštěného másla
- Rozpuštěné máslo
- Javorový sirup
Jak postupovat:
Ze všeho nejdřív vezměte mouku a přes jemné síto jí prosejte, čímž se stane jemnější. Následně smíchejte v jedné míse spolu s kypřicím práškem, solí a cukrem. Vezměte druhou mísu a do ní dejte mléko a rozpuštěné máslo, krátce prošlehejte. Suchou a mokrou směs spojte v jednu a metličkou vyšlehejte ručně na hladké těsto. Toto těsto nechejte minimálně patnáct minut odstát, nejlepší je nechat jej odpočívat půl hodiny.
Vezměte větší pánev (nebo speciální na americké palačinky) a rozehřejte. Pro lepší smažení jí potřete trochou másla. Naběračkou nalijte těsto doprostřed pánve a lehounce rozprostřete. Smažte, dokud není těsto na povrchu zcela zatuhlé a následně obracečkou obraťte a smažte také z druhé strany. Hotová palačinka by měla být zhruba centimetr silná. Podávejte ještě teplé, naskládané na sebe a polité několika lžícemi rozpuštěného másla a javorovým sirupem.