Květáková polévka – jak si jí připravit pokaždé jinak?

Květák je velmi oblíbenou košťálovou zeleninou, které se lidově také říká karfiol. Lidé jej využívají pro mnoho pokrmů. Ať už si jej připraví smažený květák, mozeček, květákové placičky. Přidává se také do různých zeleninových polévek, ale výborná je také květáková polévka. Ať už vsadíte na osvědčeného kuchaře a květáková polévka pohlreich vás zaujme nebo si připravíte tu od babičky. Květáková polévka recept – připravte si květákovou polévku se smetanou, bramborem nebo mrkví.

Květáková polévka krémová

  • 500 g květáku (nasekaného na růžičky)
  • 30 g másla
  • 1 cibule
  • Větší brambora
  • 1 bobkový list
  • Muškátový oříšek
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany nebo plnotučného mléka

V hrnci rozehřejte máslo a opečte na něm cibuli. Přidejte bramboru nakrájenou na kostičky, vařte asi minutu a poté přidejte květák. Vše okořeňte, přidejte bobkový list, trochu muškátového oříšku. Vařte na mírném ohni asi pět minut.

Přidejte zeleninový vývar a vařte dalších dvacet minut, dokud květák nezměkne. Vytáhněte bobkový list a tyčovým mixérem rozmixujte směs dohladka. Přidejte smetanu nebo mléko a opět provařte.

Květáková polévka s vejcem a bramborem

  • 1 vejce
  • 1 menší květák
  • 3 polévkové lžíce hladké mouky
  • 1 l vody
  • 80 g másla
  • 4 brambory
  • Sůl, mletý pepř

V hrnci rozehřejte máslo a přidejte do něj mouku, pořádně promíchejte a lehce osmahněte. Přidejte studenou vodu, rozmíchejte (pozor na cucky) a přiveďte k varu. Květák očistěte, nakrájejte na růžičky (menší jsou lepší) a přidejte. Brambory očistěte a nakrájejte na kousky. Vařte doměkka, přidejte sůl, mletý pepř. Těsně před dokončením rozšlehejte vejce a přidejte do polévky. Nechejte lehce zavařit a podávejte.

Květáková polévka od babičky

  • 1 polévková lžíce másla
  • 1 hrnek zeleninového vývaru
  • Menší květák
  • 1 vejce
  • Sůl, mletý pepř
  • ½ čajové lžičky kmínu
  • 2 polévkové lžíce dětské krupičky

Do hrnce dejte květák, který očistíte a rozdělíte na menší růžičky. Přidejte silný zeleninový vývar, případně zeleninový bujón a vodu. Dále přidejte špetku soli, pepře, kmínu a vše povařte. Mezitím vezměte pánev a nasucho na ní opražte dětskou krupičku. Přidejte do hrnce, povařte asi deset minut. Rozšlehané vejce přidejte do polévky, promíchejte a můžete podávat. Nakonec můžete zjemnit lžící másla.

Květáková polévka s mrkví

  • 1 květák
  • 1 mrkev
  • 1 vejce
  • 1 cibule
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • 1 polévková lžíce másla
  • 1,5 l vody
  • 1 čajová lžička petržele
  • Špetka muškátového květu
  • Sůl, mletý pepř

Květák očistěte, rozeberte na růžičky a propláchněte. Dejte do hrnce, přidejte vodu, osolte a povařte. Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte cibuli nadrobno nakrájenou. Za stálého míchání přidejte hladkou mouku a připravte jíšku. Tu přidejte k uvařenému květáku.

Vezměte šťouchadlo na brambory a květák několikrát promáčkněte. Přidejte jemně nastrouhanou mrkev a vše ještě provařte asi deset minut. přidejte vejce, provařte a ozdobte petrželkou.

Diskuze k článku

Zadejte svůj komentář
Zadejte své jméno