Kuřecí maso je jedním z nejoblíbenějších a hojně využívaných druhů masa a to nejen u nás, ale po celém světě. Je cenově dostupné, jeho příprava nemusí být nijak náročná, vyberete-li si jednoduchý recept a chutná drtivé většině lidí, takže pozvete-li někoho na večeři, kuřecí bývá obvykle jasnou volbou. Pochází z kuřat a můžete jej servírovat jak teplé nebo studené, ovšem vždy tepelně zpracované. Můžete jej grilovat, smažit, péct, vařit. Nejčastěji si z něj dávají lidé řízky, což je s bramborovým salátem oblíbené jídlo. Připravit si můžete z kuřecích prsou například nudličky na spoustu způsobů. Který vyhrává?
Minutkové kuřecí nudličky
- Maso z jednoho vykostěného kuřete
- Sůl
- Mletý pepř
- Solamyl
- 1 čajová lžička sójové omáčky
- 1 čajová lžička orchestru
- 2 polévkové lžíce oleje
- 1 čajová lžička mletého sušeného zázvoru
- 1 pórek
- Olej
- Máslo
Kuřecí maso nakrájejte na nudličky, které osolte, opepřete a poprašte zlehka solamylem. Všechno promíchejte. Bokem v misce smíchejte sójovou omáčku, worchestr, olej a sušený zázvor. Směs přidejte k masu, promíchejte, přidejte půlku pórku, který bude nakrájen na kolečka a opět promíchejte. Nechejte dvě hodinky odležet. V pánvi rozpusťte máslo s olejem a zprudka celou směs restujte, aby se jednotlivé kousky nevysušily. Po orestování přidejte pórek, podle chuti dosolte, pokud je to potřeba a podávejte.
Pivní kuřecí nudličky
- 2 kuřecí prsa
- 2 polévkové lžíce solamylu
- Olej
- 2 polévkové lžíce sójové omáčky
- 1 polévkové lžíce worchestrové omáčky
- Sůl, mletý pepř
- 5 stroužků česneku
- 10 polévkových lžic kečupu
- 3 dcl piva (světlé nebo tmavé)
- Jarní cibulka
Kuřecí prsa nakrájejte na nudličky, osolte, opepřete a přidejte solamyl. Spolu se sójovou a worchestrovou omáčkou promáchejte a dejte na hodinu odležet do lednice. Přidejte na pánev olej, pořádně rozpalte a nudličky zprudka opečte. Přidejte k nim kečup, který předtím smícháte s prolisovaným česnekem. Celou směs restujte asi pět minut, přidejte pivo a duste doměkka. Nakrájejte jarní cibulku a posypte.
Pomerančové kuřecí nudličky
- 3 kuřecí prsa
- 2 pomeranče
- 2 jarní cibulky
- 2 řapíky celeru
- Kousek zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 1 polévková lžíce solamylu
- 1 feferonka (popřípadě chilli koření)
- 2 polévkové lžíce teriyaki omáčky
- 2 polévkové lžíce sójové omáčky
- 1 polévková lžíce koření Meat masala
- Olej
Kuřecí prsa nakrájejte na nudličky, přidejte koření meat masala a promíchejte. Přidejte omáčky, solamyl promíchaný ve vodě a opět pořádně promíchejte, aby se směs dostala na každý kousek masa. Dejte na půl hodinky až hodinku bokem. Mezitím si nakrájejte celer a jarní cibulku, zázvor, feferonku a česnek na drobné kousíčky. Pomeranč oloupejte, ořízněte bílé kousky a nakrájejte jej na měsíčky. Šťávu vymačkejte.
Rozehřejte wok pánev, přidejte olej a orestujte maso ze všech stran. Při restování oddělujte maso, aby se nepřipeklo k sobě. Hotové maso vytáhněte a orestujte celer, zázvor, jarní cibulku a česnek. Dejte zpět maso, přidejte pomerančovou šťávu a nakonec kousky pomeranče. Prohřejte, promíchejte a podávejte.
Kuřecí nudličky v hořčičné omáčce
- 4 kuřecí kousky
- 3 čajové lžičky sójové omáčky
- 1 cibule
- 3 čajové lžičky plnotučné hořčice
- 1 polévková lžíce hladké mouky
- 3 čajové lžičky koření (grilovací, na kuře, Adamova žebra, country a podobně)
- Olej
Kuřecí prsa nakrájejte na nudličky, dejte do mísy, přidejte sůl, koření a sójovou omáčku. Promíchejte a dejte asi na půlhodiny bokem, aby se všechno promíchalo a spojilo. Do pánve nalijte olej, na něm osmahněte dozlatova cibulku nakrájenou nadrobno. Promíchávejte, přidejte maso a nechejte zatáhnout.
Přidejte trochu vody, a jakmile je maso pořádně orestováno, dejte bokem a připravte omáčku. Na výpeku z masa udělejte zásmažku, tedy mouku s hořčicí. Promíchávejte a vařte asi pět minut. Do vzniklé omáčky přidejte zpátky maso, promíchejte a společně ještě chvíli provařte.