• Nebezpečnost: 3
  • Skupina: barviva

Výroba:

Amoniakový karamel se vyrábí pomocí zahřívání různých druhů cukru, například třtinového nebo řepného. Současně se do zahřáté látky přidávají konkrétní přísady, v tomto případě se jedná o velmi malé množství alkálií nebo minerálních kyselin.

Využití:

E 150c je látka hnědé až černé barvy. Využívá se především jako barvivo, které dodává potravinám hnědou barvu. Díky tomu patří mezi nejoblíbenější potravinářská barviva vůbec. Zejména se používá k barvení kolových nápojů, čokolád, džemů nebo různých druhů sladkostí a cukrovinek. Nalézt jej ale můžeme také v pivu, červeném vínu nebo dokonce v rumu, brandy a whiskey. Mimo potravinářství se používá v kosmetice, zubních pastách nebo krmivech pro zvířata.

Amoniakový karamel však můžeme najít také v anglické slanině, švestkových povidlech, octu či nejrůznějších instantních produktech.

Nežádoucí účinky:

Tento druh karamelu může obsahovat stopové prvky amoniakové sloučeniny. Na veřejnosti panuje mýtus, že jsou tyto barviva karcinogenní. Světová zdravotnická organizace to však pomocí rozsáhlých a důkladných testů neprokázala.

Maximální denní dávka:

Hodnota maximální denní dávky je stanovena na 200 mg na kilogram tělesné hmotnosti, bez rozdílu, v jakém jej tělo přijme.

Doplňující informace:

Použití tohoto karamelu je i přes spekulace o karcinogenních účincích povoleno v celé Evropské unii.