E 150a Karamel

    e150a karamel
    • Nebezpečnost: 0
    • Skupina: barviva

    Výroba:

    Karamel se vyrábí pomocí zahřívání různých druhů cukru, ať už třtinového nebo řepného. Poté se látka zahřeje a postupným přidáváním konkrétních přísad vznikne konkrétní druh karamelu.

    Využití:

    E 150a je nejčastěji pevná nebo kapalná látka hnědé až černé barvy. Používá se tedy zejména jako přírodní barvivo, které dodá potravinám hnědou barvu. Tím pádem patří mezi nejoblíbenější barviva v potravinářském průmyslu vůbec.

    Konkrétně jej můžeme nalézt v kolových nápojích, čokoládách, různých džemech, bonbónech či jiných cukrovinkách. Objevuje se však i v poněkud netradičních surovinách, o kterých jste jistě netušili, že karamel obsahují, jako jsou například pivo, červené víno nebo dokonce brandy a whiskey. Mimo potravinářství jej můžeme nalézt v kosmetice, zubních pastách nebo krmivech pro zvířata.

    Nežádoucí účinky:

    U tohoto druhu karamelu neobjevily laboratorní testy žádné nežádoucí účinky, protože se připravuje vařením a postupným zahříváním cukrů. Některé cukry však mohou být získány z pšenice, a proto by se konzumace karamelu měly vyvarovat osoby, jež mají alergii právě na pšenici či jiné obiloviny.

    Maximální denní dávka:

    Hodnota maximální denní dávky je stanovena na 70 mg na kilogram tělesné hmotnosti v nápojích, v jídla pak maximálně 290 mg na kilogram hmotnosti.

    Doplňující informace:

    V celé Evropské unii je používání této látky k barvení potravin povoleno, ovšem s výjimkou dětské výživy.

    Diskuze k článku

    Zadejte svůj komentář
    Zadejte své jméno