- Nebezpečnost: 0
- Skupina: barviva
Výroba:
Karamel se vyrábí pomocí zahřívání různých druhů cukru, ať už třtinového nebo řepného. Poté se látka zahřeje a postupným přidáváním konkrétních přísad vznikne konkrétní druh karamelu.
Využití:
E 150a je nejčastěji pevná nebo kapalná látka hnědé až černé barvy. Používá se tedy zejména jako přírodní barvivo, které dodá potravinám hnědou barvu. Tím pádem patří mezi nejoblíbenější barviva v potravinářském průmyslu vůbec.
Konkrétně jej můžeme nalézt v kolových nápojích, čokoládách, různých džemech, bonbónech či jiných cukrovinkách. Objevuje se však i v poněkud netradičních surovinách, o kterých jste jistě netušili, že karamel obsahují, jako jsou například pivo, červené víno nebo dokonce brandy a whiskey. Mimo potravinářství jej můžeme nalézt v kosmetice, zubních pastách nebo krmivech pro zvířata.
Nežádoucí účinky:
U tohoto druhu karamelu neobjevily laboratorní testy žádné nežádoucí účinky, protože se připravuje vařením a postupným zahříváním cukrů. Některé cukry však mohou být získány z pšenice, a proto by se konzumace karamelu měly vyvarovat osoby, jež mají alergii právě na pšenici či jiné obiloviny.
Maximální denní dávka:
Hodnota maximální denní dávky je stanovena na 70 mg na kilogram tělesné hmotnosti v nápojích, v jídla pak maximálně 290 mg na kilogram hmotnosti.
Doplňující informace:
V celé Evropské unii je používání této látky k barvení potravin povoleno, ovšem s výjimkou dětské výživy.