- Nebezpečnost: 0
- Skupina: barviva
Výroba:
Výroba karamelu probíhá zahříváním různých druhů cukru, například třtinového, řepného nebo toho, který vzniká při štěpení škrobů. Poté se do látky za stálého zahřívání přidávají další přísady, pomocí kterých vznikají jednotlivé druhy karamelů. Tím vytvoříme E150a což je jednoduchý karamel, E150b kaustický sulfitový karamel, E150c amoniakový karamel a E150d amoniak sulfitový karamel.
Využití:
E 150 se nejvíce využívá v potravinářství, kde je používán zejména jako barvivo. Dokonce je tím nejpoužívanějším barvivem v potravinářském průmyslu. Dodává potravinám stálou hnědou barvu, díky níž je také velmi oblíbený. Můžeme ho vidět v podobě hnědé až černé kapaliny či pevné látky. Mimo potravinářství se ještě používá v kosmetice, zubních pastách či krmivech pro zvířata.
Konkrétně ho můžeme objevit v kolových nápojích, čokoládách, džemech, bonbónech či nejrůznějších sirupech. Ale také v cukrovinkách, sójových omáčkách, dokonce i v pivu nebo červeném vínu. Tento fakt může jistě leckoho rozlítit, ale jde přece jen o neškodné barvivo. Obsahuje ho i rum, brandy nebo whiskey. Některé pekařské produkty, jako například celozrnné pečivo rovněž využívají karamel jako barvivo.
Nežádoucí účinky:
U karamelů, které se připravují vařením či zahříváním cukrů, nebyly ujištěny žádné nežádoucí účinky na lidský organismus. Amoniakový a amoniak-sulfitový karamel však mohou obsahovat stopy amoniakové nebo sulfitové sloučeniny. Světová zdravotnická organizace přesto prokázala, že všechny uvedené druhy karamelů jsou stoprocentně bezpečné. Při překročení maximální denní dávky se může pouze objevit řidší stolice či zvýšená střevní činnost.
Maximální denní dávka:
U karamelů E150c a E150d je stanovena maximální denní dávka na 200 mg na kilogram tělesné váhy. Zbylé dva druhy nemají tuto hodnotu stanovenu.
Doplňující informace:
V České republice, stejně jako v Evropské unii, je používání karamelu jako barviva povoleno, ovšem s výjimkou dětské výživy. V USA je jeho využívání rovněž povoleno.