E1412 – Zesíťovaný fosfát škrobu

    • Skóre škodlivosti: 2
    • Skupina: Stabilizátory

    Charakteristika a využití:

    E1412 se využívá jako zahušťovadlo v řadě potravin nebo stabilizátor. Stabilizátory jsou látky, které udržují chemicko- fyzikální vlastnosti potravin. Výhodou tohoto škrobu je jeho odolnost proti rozmrazení a zmrazení, proto se využívá v různých ovocných a zeleninových protlacích, masových konzervách a v některých tvarohových krémech.

    Výroba:

    Připravuje se úpravou škrobu fosforylačním činidlem, čímž dochází k zesíťování a esterifikaci škrobového řetězce a upravení jeho vlastností.

    Vedlejší účinky:

    Podobně jako probiotika, pak i tento modifikovaný škrob dokáže urychlovat růst prospěšných bakterií ve střevech. Látka nemá nežádoucí účinky, jelikož ji naše tělo rozloží na fosforečnan a škrob.

    Přijatelná denní dávka:

    Není určena maximální doporučená denní dávka. Stejně jako u ostatních škrobů hrozí při požití vysokých dávek odvod vápníku z těla, což může mít za následek, z dlouhodobého hlediska, vznik osteoporózy. V USA i EU (až na výjimky) je užívání této látky povoleno.

    Diskuze k článku

    Zadejte svůj komentář
    Zadejte své jméno