Hubnutí, to je proces, kterým si za život prošlo, mnohdy i několikrát, spousta jedinců, kteří se snaží vypadat dobře. Mnoho lidí při hubnutí dělá zásadní chyby, a hlvaně hladoví. Popřípadě se pořádně nasnídaní, naobědvají, ale večeři, tu už vynechají. A to je právě špatně. Člověk musí jíst pravidelně a zdravě a to se týká i večeře. Co by mělo být na talíři, aby to byla zdravá večeře?
Strach z večeře
Lidé se bojí večeřet později, nesmyslné stanovy, že jíst se má jen do páté nebo šesté hodiny. To jsou mýty, podobně jako vyhýbat se přílohám nebo pečivu. Člověk by však neměl chodit spát hladový. Nejlepší je jít spát dvě až tři hodiny po večeři, protože to je jídlo částečně natrávené a neukládá se ve formě tuků.
Správná a zdravá večeře by měla obsahovat vše, co lidské tělo potřebuje. Tedy při večeři sáhněte po bílkovinách, tucích, sacharidech i zelenině. A jsou to sacharidy, které člověk nachází právě v přílohách. Není tedy dobré je vynechávat. Samozřejmě je nutno konzumovat vše ve správné míře. Také je dobré volit lehce stravitelná jídla, která nebudou na noc moc těžká.
Jak by teda měla zdravá večeře vypadat?
Základem večeře by měly být bílkoviny, ty dostanete do těla z libového masa, například kuřecího nebo krůtího. Sáhnout můžete také po rybách, skvělý je losos, treska, tuňák, pstruh a podobně. Sáhnout můžete po vysokoprocentní šunce, tvarohu, cottage sýru, tvrdém sýru, tvarůžcích, mozarelle light, vejcích a podobně.
Ke každé večeři bychom si rozhodně měli dát zeleninu. Ideálně zeleninové saláty, vařenou nebo pečenou zeleninu. Sáhnout můžete po jakémkoliv druhu, který máte rádi. Je dobré jí míchat s rostlinnými tuky, které pomohou rozpustit některé vitamíny. Stačí málo, obvykle jedna nebo dvě lžičky do salátu.
A nyní se dostáváme k tolik obávaným sacharidům, respektive k přílohám. Přílohy z večeře rozhodně nevynecháváme, zejména tehdy, když jsme před ní poctivě cvičili nebo trénovali. Nemusíte si k jídlu dát smažené hranolky a podobně, raději sáhněte po celozrnných variantách. Nejlepší je pečivo, kuskus, pohanka, rýže, bulgur, brambory a podobně.