Vše o rajčatech: Jak je zavařovat, loupat nebo sušit?

rajčata recepty

Máte rádi rajčata? Je to dobře, disponují velkou dávku vitamínů, mají málo kalorií, tuků a neobsahují žádný cholesterol. Rajčata jsou zdravější než jablka, protože jsou zdrojem vlákniny, minerálních látek – najdete zde draslík a sodík. Také obsahují velké množství vitamínů skupiny A, B a C. Obsahují také antioxidant lykopen, který pomáhá tělo chránit před rakovinou.

Po dozrání vydrží pár dní, dejte je do sklepa nebo chladu. Můžete z nich dělat spoustu chutných jídel, najdete spoustu receptů na jídla z rajčat. Dále je můžete zavařovat, sušit a podobně.

Jak oloupat rajčata?

Z rajčat odřízněte zbytek stopky a spodní stranu každého rajčete nařízněte do kříže. Následně každé rajče dejte na pár sekund do vroucí vody. Jak poznat, že je rajče připraveno na loupání? Z naříznuté strany se začne jemně kroutit slupka. Vytáhněte, dejte do ledové vody, což pomůže změknutí. Následně opatrně rajčata oloupejte. Můžete použít i nůž, ale většinou to jde jednoduše prsty. Co s rajcaty dál?

Rajčata a skvělé recepty z nich

Jestli se vám urodilo mnoho rajčat, potom se vám bude hodit několik receptů na to, jak je zpracovat. Skvělé je, že si je můžete zavařit do zásoby a nekupovat třeba vyráběný kečup, ale mít svůj domácí.

Vyrábíme domácí kečup

Chcete mít kečup, který bude chutnat opravdu po rajčatech a nebudou v něm další přidané látky? Potom můžete vyrobit vlastní domácí kečup a ochutit si ho podle svých představ.

Co budete potřebovat:

  • 2kg rajčat
  • 1 dl octu
  • 1 polévková lžíce celého pepře
  • 1 polévková lžíce soli
  • ½ polévková lžíce nového koření
  • 8 hřebíčků
  • 4 bobkové listy
  • 4 jablka
  • 2 – 3 feferonky
  • 150g cukru

Jak postupovat:

Všechny ingredience dejte do hrnce a nechejte dusit přibližně pětadvacet minut. Směs následně přepasírujte a dejte do hrnce, kde vařte do zhoustnutí. Posléze dejte ještě horký do skleniček, uzavřete a otočte dnem vzhůru.

Drcená rajčata jako základ omáček

Rajčatové omáčky je dobré mít v kuchyni po ruce obvláště pokud potřebujete uvařit něco rychlého. Stačí pak uvařit těstoviny a vzít sklenici zavařených drcených rajčat a přidat další ingredience dle chuti. Jako např. sýr, slaninu či bazalku.

Co budete potřebovat:

  • 1kg rajčat
  • Olivový olej
  • Sůl
  • Mletý pepř

Jak postupovat:

Zavařování rajčat na zimu je jednoduché a velmi často se využívá právě v rámci drcených rajčat. Připravíte si tak základy na omáčky a různá jídla. Spařte všechna rajčata, oloupejte je a odstraňte semínka. Následně rajčata nakrájejte na kostičky a ve velkém hrnci orestujte na olivovém oleji. Přidejte sůl a pepř, vařte na mírném ohni asi dvacet minut, občas promíchejte. Hotovou směs dejte do sklenic a zavařujte asi hodinu.

rajčata recept
Drcená rajčata jsou skvělý základ omáček k těstovinám.

Pečená rajčata – recept

Pečená rajčata jsou lahůdka. Navíc velmi zdravá. Pokud hledáte recept, jak je skvěle upéct aby chutnaly vám i celé rodině, potom čtěte dál.

Co budete potřebovat:

  • 6 velkých rajčat
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 necelá polévková lžíce octa balsamico
  • 2 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • Hrst čerstvé bazalky
  • Sůl a pepř

Jak postupovat:

Troubu předehřejte na 160 stupňů a nechejte velkou pánev pořádně rozehřát na sporáku. Rajčata rozkrojte napůl, potřete olejem a řezanou stranou položte na horkou pánev. Nechejte asi minutu pražit a poté dejte pryč z ohně. Dejte rajčata do zapékací mísy, naříznutou plochou nahoru. Potřete octem, olejem, posypte nasekaným česnekem a poprašte lehce cukrem. Osolte a opepřete a následně pečte asi hodinu. Rajčata budou měkoučká a budou mít opečenou slupku. Nechejte je trochu zchladnout, přidejte pár kapek octa, oleje a lístků bazalky.

Recept na domácí sušená rajčata

Taky jste milovníci sušených rajčat? Dáváte si je do salátů nebo do těstovin? Ať už je to či ono, musíte doma sušená rajčata mít. A my vám ukážeme jak na to, když si je chcete připravit doma.

 Co budete potřebovat:

  • 1kg zralých rajčat oválného tvaru
  • 8 – 10 stroužků česneku
  • 3 – 4 polévkové lžíce sušené bazalky
  • Olivový olej
  • Mořská sůl

Jak postupovat:

Na pečicí papír položte rajčata, která rozříznete napříč. Každé rajče osolte a přidejte sušenou bazalku. Troubu rozpalte na 180 stupňů a dejte sušit na půl hodiny. Následně teplotu snižte na 140 a opět sušte půl hodiny. Na poslední půl hodinu snižte teplotu na 100 stupňů a sušte. Rajčata vytáhněte z trouby, dejte do sklenic spolu s plátky česneku a zalijte olivovým olejem. Rajčata musí být zcela ponořená.

Diskuze k článku

Zadejte svůj komentář
Zadejte své jméno